Uitgelezen

De 7 boeken van Wine Dierickx

Op de homepage van deze blog staat ze al een paar weken mooi te wezen, met een glas wijn en een sigaret: Vlaamse actrice Wine Dierickx, binnenkort te zien in de verfilming van ‘Kom hier dat ik u kus’. De cinema’s zijn nog zeker gesloten tot 1 maart, dus we houden het voorlopig noodgedwongen (ach ja, wat is dwang?) bij lezen. In deze favoriete titels van Wine, bijvoorbeeld. Warm aanbevolen bij de eerste sneeuw.

WILLEM SCHINKEL – DE NIEUWE DEMOCRATIE

Schinkel is een jonge socioloog uit Rotterdam die zal meespelen in onze mocumentary. Zijn denken is heel fris – echt inspirerend. Voor de meeste mensen is democratie het eindpunt van een evolutie en de best mogelijke samenlevingsvorm. Maar Schinkel vindt dat we met bestuursvormen moeten blijven experimenteren.

ANNELIES VERBEKE – VERONDERSTELLINGEN

Deze verhalenbundel is heel sterk. Verbeke is enorm goed in het beschrijven van onbeholpen of onbegrepen personages. Ik vind haar ook heel grappig. Ze is iemand die ik altijd wel om me heen wil hebben. Ze heeft een tekst geschreven met Wunderbaum, dus ik ken haar persoonlijk. Ik voel haar aanwezigheid, en vooral haar humor, in alles wat ze schrijft.

ANDERS PETERSEN – CAFE LEHMITZ

Cafe Lehmitz was in de jaren ’70 in Hamburg een trefpunt voor travestieten, dronkaards en prostituees. Petersen, een jonge Zweedse fotograaf, spendeerde er twee jaar – hij werd er een stamgast om de andere cafégangers intiem te kunnen fotograferen. Hij toont hun heftige leven op een waardige manier. Het is een boek waar ik vaak naar teruggrijp als ik personages creëer.

TOM LANOYE – SPRAKELOOS

Ik ben een fan van Lanoyes tragikomische schrijfstijl en Sprakeloos is een bijzonder mooi boek. Het speelt zich af in de buurt waar ik ben opgegroeid. Ik zie café ‘Het glazen dakske’ en de beenhouwerij die hij beschrijft zo voor mij. Sprakeloos is een intens boek, dat ik niet kon wegleggen. Met Tirza van Arnon Grunberg had ik dat ook.

JOHN WILLIAMS – STONER

Een melancholisch boek over een intelligente man die zich probeert af te zetten tegen z’n boerenafkomst, maar niet weet te ontsnappen aan zijn opvoeding. Zijn leven is eenzaam en zonder frivoliteiten omdat hij nooit heeft geleerd om zich kenbaar te maken. Ik geloof wel dat het leven je soms in richtingen voert die je niet zelf kiest. Een triest boek, maar zo mooi.

HOMEROS – ILIAS

Een eeuwenoud, rechttoe rechtaan boek over wrok. Ik heb me er voor het eerst in verdiept op de toneelschool in Maastricht en recent opnieuw, toen de nieuwe, ritmische vertaling van Patrick Lateur uitkwam. Ik heb toen – samen met andere voorlezers – die vertaling gebracht in een marathonreeks in theaters over het hele land. Zes uur per avond. Dan brengt die muzikale taal je echt in een roes.

DOMINIQUE GOBLET – NET DOEN ALSOF IS OOK LIEGEN

Een strip waar de Brusselse tekenares twaalf jaar aan heeft gewerkt. In vier hoofdstukken vertelt ze haar leven en de tekenstijl evolueert mee. Ik wist niet dat een beeldverhaal zo aangrijpend kon zijn en zo goed het onzegbare kan uitdrukken. Goblet had een zware jeugd, maar je voelt op elke pagina hoeveel een mishandeld kind van z’n ouders kan houden.

PS: Deze tips verschenen eerder in ELLE, in 2014. Intussen staat ‘Cafe Lehmitz’ ook bij mij thuis in de boekenkast. Fotoboeken, noem het gerust mijn zwakte.