Column

Column op woensdag: Achteraanval

Tijdens de zomer presenteert This Is How We Read elke woensdag één van de genomineerden van onze columnwedstrijd 2022. Vandaag meet Ilse Croughs de temperatuur van de hedendaagse mosselbank. Haar conclusie? Het wordt een klamme, hete zomer, met kans op stoere Vikings.

Er zijn ingrijpende veranderingen op til voor onze planeet, en nee, daarmee bedoel ik niet de opwarming van de aarde. Ik heb het over een kwestie die veel serieuzer en bovendien veel dringender is: de opwarming van de moderne vrouw.

Na alle #metoo onzin, hebben wij dames ons welgemaquilleerd oog laten vallen op de stoere Viking, de kloeke Schotse Highlander en de breedgeschouderde Hawaiiaan. Het beest van Belle is weer helemaal terug van weggeweest.

De gedachte aan een op kleerkastmaat gespierde bink, die ons ruw in zijn armen neemt, is het summum van genot voor de hedendaagse mosselbank.

De geile geur van feromonen in hun okselzweet, de hitsige blik in hun driftige ogen, het gevoel van hun ruwe bouwvakkershanden op ons tere lichaam, we gaan er ter plekke van ovuleren. Echte mannen mogen ons weer letterlijk de kleren van het lijf scheuren en ons als wilde hengsten naar woeste hoogten leiden.

Maar wat dan met de nieuwe man waar we allemaal zo op hebben geroepen? De met dure dagcrèmes verzorgde, strak in het pak zittende echtgenoot, die ‘s avonds een kamillethee klaarzet en onze voeten masseert met zijn zacht gemanicuurde handen. Iemand die er in zijn vrije tijd voor zorgt dat alle T-shirts legoblokjesgewijs gevouwen in de kast liggen, en die spontaan met ons meehuilt over de eenzame weessokjes in de sokkenla. Mag Prins Charming dan echt zijn biezen pakken?

Het antwoord is simpel: we hebben geen idee.

Wij vrouwen weten nu eenmaal niet wat we willen, maar dat we het NU willen, dat staat vast. Een hele opdracht voor de hedendaagse man, maar zeker niet onmogelijk.

Neem die van mij bijvoorbeeld. Op het ene moment staat hij keurig de afwas te doen, om mij een seconde later te bespringen, te verrassen met een achteraanval. Als ik aan het schrijven ben bijvoorbeeld, dan kan hij soms kqj”édflk q?/fkj qmsdhk<nv qe. Clx@’!fg

Ilse is leerkracht by day, schrijfster by night. In april dit jaar publiceerde ze haar debuutroman ‘Hey Maurice’. Meer weten? croughsilse.wordpress.com

PS: Elise rijgt in Oermannen de moderne barbecuekrijger aan het spit: “Oh ja natuurlijk, het is één graad boven nul en de zon schijnt al maximaal drie minuten, ja dan is de verleiding om te gaan bbq’en moeilijk te weerstaan!” Genomineerd in 2017.

PPS: Don Giovanni na #MeToo en een essentieel boek over de klimaatopwarming