Uitgelezen

7 boeken van Joost Zweegers

Joost Zweegers is een grondige man. Aan het Novastar-album Inside Outside werkte hij vier jaar. En ook als hij leest, graaft hij graag diep: “Bepaalde historische figuren, zoals Alexander de Grote en Napoleon, fascineren me. Ik kan echt smullen van gedetailleerde geschiedenisboeken, als ze maar niet te academisch zijn.”

“De fascinatie voor geschiedenis heb ik van mijn vader. Hij nam me mee naar allerlei musea en historische plaatsen. Ik herinner me dat we in het Hotel des Invalides in Parijs neerkeken op het graf van Napoleon. Intussen weet ik dat het niet zeker is dat hij daar begraven ligt (lacht). Ik lees nu de biografie van Napoleon door ex-journalist Johan op de Beeck – schitterend! Een diepgaand boek, maar ook vlot en levensecht. Dat vind ik belangrijk, want ik lees toch om me te ontspannen. Ik haal ook inspiratie voor reizen uit mijn lectuur.” Zweegers kreeg de geschiedenismicrobe van z’n vader. Geeft hij ze op zijn beurt door aan z’n kinderen? Zweegers: “Ze zijn twee en vijf, dus voorlopig houd ik het bij Barbapapa. Dat begint met een liedje aan de piano en loopt over in een verhaaltje voor het slapen gaan.”

Zeven titels die indruk maakten op Zweegers:

TOMMY WIERINGA – JOE SPEEDBOOT: Ik kreeg dit boek als vakantielectuur van mijn vriend Jan Eelen, die voorspelde dat het me zou herinneren aan mijn jeugd in de jaren ’80 in Neerpelt. Dat klopte.  Opgroeien met twee oudere broers in een dorp waar elke nieuwkomer furore veroorzaakt… Zo herkenbaar, maar met veel fantasie geschreven.

IVO VICTORIA – DIEVEN VAN VUUR:  Ik ken de schrijver van vroeger. Hij is een Vlaming die in Amsterdam woont, maar in de jaren ’90 de muziekscène in Antwerpen volgde. Dit boek is voor mij een heerlijke trip down memory lane, want alle cafés en uitgaansplaatsen van toen worden erin beschreven. Gek hoe iemand twintig jaar later de sfeer van een tijdperk zo goed kan vatten.

JOHAN OP DE BEECK – NAPOLEON, DE BIOGRAFIE:  Alweer het derde Napoleon-boek van Johan op de Beeck en wat mij betreft:  het allerbeste. Er zijn nog meer historische tijdperken en figuren die me boeien: Egypte, de Klassieke Oudheid, Alexander de Grote… Vroeger fascineerde de Tweede Wereldoorlog me ook, maar dat is afgenomen met de jaren.

JULIAN COPE – THE MODERN ANTIQUARIANS:  Dit boek is de neerslag van tien jaar reizen. De Britse muzikant Cope en z’n vrouw fotografeerden en analyseerden alle mogelijke steencirkels en grafheuvels uit de Bronstijd die er in de UK te vinden zijn. Toen ik in Engeland was voor de opnames van Inside Outside heb ik bepaalde routes uit het boek nagereisd. Cope schrijft geen New Age flauwekul maar brengt eeuwenoude overblijfsels in kaart die je op eigen houtje nooit zou terugvinden.

LEON DE WINTER – VSV: Ik deed mijn middelbare school in Nederland, waar de verplichte leeslijsten uitstekend zijn. Ik pikte er mijn voorliefde op voor Leon De Winter, mijn literaire held. In zijn werk zit alles wat ik leuk vind aan Nederland – het vlotte, gevatte, de neiging kort door de bocht te gaan… In VSV speelt de vermoorde Theo Van Gogh de beschermengel van een in Amerika wonende Amsterdammer met Joodse roots.

SELINA O’GRADY – EN DE MENS SCHIEP GOD: Als religie je interesseert, is dit een boek om lekker in door te lezen. Het toont onderbouwd en onderhoudend de link tussen het Christendom, de Islam, het Jodendom en het Hindoeïsme. Elke wereldgodsdienst is een samenraapsel van eerdere stromingen. Zodra mensen in steden samentroepen, zoeken ze een bindmiddel om hun maatschappij te doen draaien. Verering is zo’n gemene deler.

ÖZCAN AKYOL – EUS: Humoristisch en een beetje bruut, deze semiautobiografische schelmenroman van een Turks-Nederlandse columnist en schrijver. Akyol beschrijft heel vrolijk hoe hij in de misdaad belandde en dat hij zich zo schuldig voelt tegenover z’n moeder. Ontspannende lectuur waarin ik het buitenstaanderstandpunt herken. Akyol is een Turk in Nederland, ik blijf toch een Nederlander in Vlaanderen.

PS: Dit stuk verscheen eerder in ELLE (2014)

PPS: De zeven boeken van Celia Ledoux, An Lemmens en Griet Op de Beeck