Interview

De zeven boeken van Griet Op de Beeck

 Griet op de Beeck c Koen Broos 2014

Met Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus nestelde Griet Op de Beeck zich moeiteloos op de favoriete boekenplank van vele Vlaamse lezers. In haar nieuwe Gij nu, dat vrijdag verschijnt,  goochelt ze met vijftien verschillende personages die uit elkaar spatten, zichzelf weer bij elkaar vegen en verder door het leven strompelen.

Even kijken welke auteurs een plaats krijgen in haar boekenkast. ‘Ik heb geen all time favorite omdat een mens nu eenmaal evolueert. Een boek zal mij raken omdat het op dat moment in mijn leven iets met me doet.’ Als veertienjarige las ze de canon van de Nederlandse literatuur: Mulisch, Elschot,… en beweerde tegenover zichzelf dat ze het begreep. De ‘goesting’ naar meer lezen geraakt nooit helemaal gestild.

  1. De Correcties, Jonathan Franzen

De overrompelende erudiete stijl in combinatie met de naadloze analyse van menselijke relaties binnen de kleine biotoop van een familie maken dit boek uniek. Intrinsiek, confronterend en meeslepend. Ik mocht Franzen ooit ontmoeten en hij zei te hebben geschreven met het schaamrood op zijn wangen omdat hij zo diep in zichzelf is gaan graven voor dit boek.nieuwe sterrenbeelden

  1. Nieuwe Sterrenbeelden, Peter Verhelst

Verhelst gebruikt bijzonder zinnelijke taal voor zijn poëzie. Een emotioneel krachtig en literair prikkelend werk. Verhelst raakt je op alle niveaus waar een mens geraakt wil worden: het hoofd, het hart en daar ver onder. Verhelst staat bekend als een moeilijke schrijver, maar veel van zijn boeken stormen zo naar binnen, als je je maar even openstelt.

  1. Revolutionary road, Richard Yates

Yates schrijft met gedurfde sferige traagheid. Niemand kan onvermogen beter beschrijven. De eerste keer dat ik hem las, kon ik een week lang niets anders lezen. Het boek moest wat ruimte innemen alvorens zich voorgoed te kunnen settelen in mijn hoofd.

510039 U0C Yates_Revolutionary:YatesRevRoad

  1. Wat is de wat, Dave Eggers

Kan een mens op z’n eentje de wereld redden? Na het lezen van dit boek kon ik er weer in geloven. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar de vluchtelingenproblematiek kijken. Eggers beschrijft de vlucht van Valentino Achak Deng uit Soedan en zijn duizelingwekkende tocht door de woestijn.

  1. Opzichtige stilte, Leonard Nolens

Prachtige titel voor een prachtige bundel die Nolens schreef na zijn ervaringen in een ontwenningskliniek. Zoveel eenzaamheid en onvermogen op al die bladzijden, op zijn onnavolgbare manier vormgegeven, het heeft op mij grote indruk gemaakt.

opzichtige stilte

  1. In ongenade, M. Coetzee

Coetzee slaagt erin over de apartheid te schrijven in diepe psychologische zin. Hij typeert mensen die door leegte en stilte niet weten waar te kruipen. Het kleine van de mens tegenover het grote van de wereld. Ik haal In Ongenade aan, maar vind zijn ganse oeuvre geweldig.

  1. Alles wat is, James Salter

Een straf boek: Salter creëert ongemak bij het lezen. Je wordt als lezer geconfronteerd met een vreemde herkenbaarheid die je niet wil ervaren. Een boek dat tegelijkertijd stil en briljant is.

 

Dit artikel verscheen eerder in Elle België.