Boekenbal,  Uitgelezen

Voer voor de valies

Gooi een paar weken vakantie naar een boekenmens en hij gooit een kruiwagen uitgelezen boeken terug. Eindelijk tijd om kleppers die al veel te lang op de leeslijst staan aan te pakken. Eindelijk tijd om op vliegtuig, boot, trein en minibus -en tijdens het wachten erop- de ene guilty pleasure aan de andere te rijgen. We vertoonden alle symptomen van de ontketende kettinglezer: veel te zware koffers, een spoor van zwerfboeken van duizenden kilometers lang en een verontwaardigde mail van Goodreads omdat er smoor uit hun server komt.

Laat ons eens ferm in de kruiwagen grabbelen, voor een handvol verhalen die het uitstekend doen daar bij het zwembad, naast die cocktail, onder die palmboom.

De Churchill factor – Boris Johnson
Boris Johnson -de flamboyante ex-burgemeester van Londen- dook in het leven van een van de belangrijkste mannen van de twintigste eeuw. Churchill had zowat overal een vinger in de pap, zo blijkt. Naast zijn lange politieke carrière -hij diende onder vijf monarchen, te beginnen met Queen Victoria- vocht hij in de Boerenoorlog, vond hij de tank uit in de Eerste Wereldoorlog en was hij de man die het verloop van de Tweede Wereldoorlog bepaalde. Waarbij hij het nodig achtte om in zijn nakie door het Witte Huis te lopen, onder de verbaasde neus van Roosevelt. Om maar te zeggen dat hij naast een man met een buitenaardse daadkracht een heerlijk excentrieke bullebak was, die gretig taal als wapen gebruikte. Johnson snelt in stijl door het leven van Sir Winston en steekt zijn bewondering niet onder of stoelen of banken. Hierbij gaat hij soms wat gladjes over Churchills meer bedenkelijke wapenfeiten -de slag bij Gallopoli bijvoorbeeld, en zijn nederlaag in Antwerpen- maar aangezien hij dat zelf ruiterlijk toegeeft is hem dat vergeven.

A Murder is Announced – Agatha Christie
Guilty pleasure. Ik las voordien nooit Agatha Christie, al was het maar omdat ik niet wist waar te beginnen. Als je een hele boekenkast vol hebt geschreven zitten er geheid flink wat mindere boeken tussen. Dat is een natuurwet. The Guardian loste mijn probleem netjes op door de tien beste Christies op te lijsten, met tekst en uitleg erbij. De vuistregel? Na de Tweede Wereldoorlog ging de kwaliteit van haar jaarlijkse output ferm naar beneden. Niet zo in A Murder is Announced, een lekker klassieke whodunit waarin Christie een machtige ontknoping verbergt in een school red herrings.

Een hologram voor de koning – Dave Eggers
Eggers heeft er het handje van om de zeitgeist in een boek te vatten. Hij deed dat met The Circle -ooit sciencefiction bij publicatie en nu bijna achterhaald- en hij doet dat met A Hologram for the King. Een consultant voor een IT-gigant probeert in Saudi-Arabië nieuwe holografische communicatietechnologie te slijten. Hij komt er terecht in een surrealistisch scenario, waarbij hij geacht wordt in een tent in de woestijn, in een stad die nog moet gebouwd worden, een demonstratie te geven aan een koning die maar niet komt opdagen. Het geeft hem een zee van tijd om na te denken over zijn eigen gefaalde loopbaan en kapot huwelijk, over hoe hij nooit iets tastbaar heeft opgebouwd en eigenlijk alleen maar lucht verkoopt. Met A Hologram for the King illustreert Eggers haarfijn hoe de economische dominantie van Amerika geen voldongen feit meer is.

De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley
Noem dit boek geen steampunk, alsjeblief. Ja, het speelt zich af in Victoriaans Londen, en ja, er komen technologische gadgets in voor die zelfs vandaag onwaarschijnlijk zouden zijn. Toch is het geen scenario voor een slechte Hollywoodfilm. Het neigt eerder naar Jules Verne. En dat is een groot compliment. De ellende begint wanneer Thaniel, een telegrafist bij de overheid, een gouden zakhorloge ontdekt in zijn slaapkamer. Op zich niets mis mee, ware het niet dat het ding hem net op tijd waarschuwt voor een Ierse bomaanslag. Thaniels onderzoek leidt hem naar de mysterieuze Keita Mori, een Japanse horlogemaker met de meest wonderlijke mechaniekjes in zijn atelier. Wanneer Grace Carrow haar wetenschappelijke geest loslaat op de ondoorgrondelijke Mori gaan de poppen pas echt aan het dansen. Zit hij achter de aanslagen die Londen teisteren? Pulley mixt Victoriaans Londen en post-feudaal Japan tot een onvergetelijke setting.

The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
Geen vakantie zonder kinderboeken, zeg ik. Nadat ik op de trein werd betrapt op het lezen The Tales of Beedle the Bard van JK Rowling, moest ik mijn geloofwaardigheid terug uit het putteke vissen. Geen betere manier om dat te doen dan met deze klassieker. Nadat de ouders van de kleine Mary Lennox in India bezwijken aan cholera wordt ze naar haar oom gestuurd, die in een donker landhuis in Yorkshire woont. Mary, een rotverwend wicht, wordt er aan haar lot overgelaten. Ze botst er op het ene mysterie na het andere. Probeer een meisje dat nooit een ‘nee’ heeft gehoord maar eens uit een verboden ommuurde tuin te houden, of niet op onderzoek laten gaan wanneer ze ’s nachts klaaglijke kreten hoort in huis. Probeer het maar eens droog te houden wanneer je leest wat er gebeurt wanneer de geheime tuin tot bloei komt. The Secret Garden is een getuigenis over vriendschap, een les in moed en een ode aan de gezonde buitenlucht. Dat laatste bracht ik na het lezen meteen in praktijk, dus als de buurman even mijn voetbal, mijn frisbee, mijn boemerang, mijn jokari en mijn zwembroek terug over de haag wil gooien? Dank! (En sorry.)