Uitgelezen

Tips voor onder de kerstboom

Nog op zoek naar boekentips voor op je eigen kerstlijst, of als kerstcadeautje? Deze hele site bulkt uiteraard van de tips -klik bijvoorbeeld maar eens op de boekentips-tag- en deze vijf boeken mag je daar meteen aan toevoegen.

Het onzichtbare leven van Ivan Isaenko – Scott Stambach (The House of Books)
Laat ons meteen straf beginnen: dit boek is mijn ontdekking van 2017. Een lezeres vroeg ons een boekentip voor haar kerstlijst, een tip voor een boek dat anders is dan anders. Wel: deze. Ivan Isaenko is een Wit-Russisch jongetje dat door de fall-out van Chernobyl zwaar misvormd door het leven moet en zijn dagen slijt in een ziekenhuis. Ivan combineert een vlijmscherp verstand met een buitengewoon vermogen om met zichzelf en de rest van de wereld te lachen, waardoor hij met stip binnenkomt in de top van de onvergetelijke personages. Wanneer de leukemiepatiënte Pollina in het kleine ziekenhuis belandt, krijgt Ivan een onmiddellijke hekel aan haar. Ze heeft zijn boek gejat, dus niet zonder reden, vinden wij. Maar het duurt uiteraard niet lang of Ivans levensdoel -alles en iedereen volcontinu in de zeik nemen- krijgt een heel andere invulling: Pollina. Zware aanrader.

Ik ben Eleanor Oliphant – Gail Honeyman (De Bezige Bij)
Eleanor Oliphant is een beetje raar. Enfin, Eleanor Oliphant is op het eerste zicht totaal mesjogge. De filters die bij doorsnee mensen zijn ingebouwd om ervoor te zorgen dat praten met anderen niet steeds op een kloppartij uitmondt, zijn bij haar volledig afwezig. Dat levert een aantal scènes op om van te smullen, niet in het minst wanneer Eleanor bijvoorbeeld wat ongewenst lichaamshaar laat verwijderen als voorbereiding op een date met de zanger van een rockgroep. Het feit dat de man niet van haar bestaan afweet is voor Eleanor irrelevant. Eleanors bestaan is doordrenkt van eenzaamheid en verloopt volgens een strikte routine. Daar komt verandering in wanneer ze Raymond ontmoet, een obligate IT-nerd met een groter talent voor debuggen dan voor hygiëne. Raymonds grote hart is de katalysator waarmee Raymond en Eleanor elkaar uit het isolement trekken, waarbij Eleanor stukje bij beetje haar tragische geschiedenis blootgeeft. Eleanor zelf is al voldoende reden om dit boek op de lijst te zetten, maar de evolutie dat haar personage doormaakt tijdens het boek is om duimen en vingers bij af te likken.

Masters of the Air – Donald L. Miller (Karakter)
In dezelfde toegankelijke stijl als Antony Beevor’s Stalingrad schrijft professor geschiedenis Donald L. Miller het verhaal van de bomber boys die vanuit Engeland Duitsland bestookten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bomber boys hadden een kans van twintig procent om hun vijfentwintig missies te overleven en vochten niet alleen tegen Duitse jagers, maar ook tegen de vijandelijke elementen op duizenden meters hoogte. Miller beschrijft op meeslepende wijze de ervaringen van de bemanningen, die naast het fysieke gevaar te maken kregen met enorme geestelijke druk, en belicht de desastreuze gevolgen voor de doelwitten. Pure geschiedenis in de vorm van een 750 pagina’s tellende pageturner.

De Ronde van Begijn – Begijn Le Bleu (Horizon)
Nog een allerlaatste fietsboekentip, hierna zet ik het genre in de ijskast en kan je me alleen nog op het citeren van de Velominati betrappen. En het als het dan toch de laatste keer is dat ik me waag aan het mengen van twee passies, laat het dan met De Ronde van Begijn zijn. Het kostte komedian Begijn Le Bleu drie jaar om dit boek te schrijven, drie jaar waarin hij zich volledig onderdompelde in zijn grote passie: de koers. Verwacht geen droge non-fictie over het wielrennen, waarvoor een parate vergelijkende kennis van derailleurs nodig is om je alleen al door de inleiding te worstelen. Verwacht wel een vlot geschreven, vaak geestig boek over alle hoekjes en kantjes van de wielersport, vrolijk slalommend tussen columns, verhalen en interviews. Voor de fietsliefhebbers: niet lezen tijdens het trainen op de rollen, lachkrampen zijn nefast voor de ademhaling. Voor de partners van fietsliefhebbers: als je weet dat je na de voorjaarsklassiekers nog de Giro, de Tour en de Vuelta mag meebeleven, weet je dankzij de Ronde van Begijn niet alleen waar het om gaat, maar kan je genieten van de gelaatsuitdrukking van je partner wanneer je doodleuk commentaar levert over de tandwielcombinatie waarmee een knecht de sprint aantrok.

Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs (Clavis)
Bijzondere vertelsels is een spin off van Ransom Riggs succesvolle reeks De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Bijzondere vertelsels verhoudt zich tot De bijzondere kinderen als de Tales of Beedle the Bard tot Harry Potter: de verhalen worden verteld door een personage uit de hoofdreeks, en spelen zich af in hetzelfde universum. De fantasie van Riggs doet het niet alleen ook erg goed in korte verhalen, Bijzondere vertelsels biedt ook soelaas voor de fans die mevrouw Peregrine gaan missen nu het laatste deel verschenen is. Om onder de kerstboom te lezen.

100 notable books of 2017 – New York Times
Een tiplijst als tip, dat mag, zeker als het over kwaliteitsvoer gaat als de boekensectie van de NY Times. We vinden er George Saunders in terug met het meesterlijke Lincoln in de Bardo (De Geus), waar we het al eerder over hadden. De verhalen in zijn 10th of December horen evengoed thuis op de betere kerstlijst. (Doe er dan meteen maar Donald Ray Pollocks Knockemstiff bij.) We vinden er ook het heerlijk mysterieuze Het monster van Essex (Sarah Perry – Prometheus) en het gelauwerde Sing, Unburied, Sing van Jesmyn Ward, van wie Salvage the Bones een vaste stek in onze boekenkast verwierf. Een andere verrassing van het afgelopen jaar staat er ook te pronken: David Grossmans Komt een paard de kroeg binnen (Cossee).

PS: meer tips, maar dan voor een jongere doelgroep? Volgende maandag tipt Eveline een stapel kinderboeken voor onder de kerstboom.