Boekenbal,  Op locatie

In de voetsporen van Mattias De Leeuw

mattias-de-leeuw-1013

Op zijn ingangsexamen aan Sint-Lucas kreeg auteur en illustrator Mattias De Leeuw te horen dat hij moest gaan illustreren. Zo gezegd, zo gedaan. Mattias koos voor illustratieve vormgeving en studeerde in 2011 af met wat z’n eerste boek zou worden, De steltenloper. De Leeuw heeft anno 2016 tal van prentenboeken op zijn naam staan, zoals onder andere Prins Hayo de Gelukkige, Circusnacht en De zeepridder.

HetTelboekVanPrinsHayo_co_1115_D.indd

‘Het is snel gegaan’, zegt Mattias als we hem mogen schaduwen aan de tekentafel van Parade op de Frankfurter Buchmesse. ‘Tot nu tekende ik drie boeken per jaar, maar vanaf nu schroef ik dat terug naar twee. Anders komt het ene boek net uit, maar zit ik al met mijn hoofd in het volgende.’ Naast prentenboeken maken en illustreren is hij actief in de theaterwereld en geeft hij lezingen.

Op de beurs houdt hij het bij potloden, stiften en penselen. Parade is het tijdschrift dat elke dag in het paviljoen van het gastland wordt getekend door een schare Belgisch en Nederlands tekentalent. Bezoekers kunnen klokslag 17u één van de vijfhonderd net van de pers gerolde exemplaren bemachtigen. Parade is een unieke ervaring. De tekenaars werken verder op elkaars tekeningen waardoor een bijzondere kruisbestuiving ontstaat. Het resultaat barst van de ideeën en is op dag één al een gewild collectorsitem.

14730616_1101650773288305_9024845913855623168_n

Judith Van Istendael, Herr Seele en andere grote namen zitten langs Mattias en tekenen erop los. De koetjes en kalfjes mogen in de wei blijven staan, de Belgische en Nederlandse tekenaars gooien vakjargon in het rond: aan tafel geven ze elkaar tips over boeken uitgegeven in mat vs. blinkend papier, het gevaar van te wit papier en hun voorkeuren inzake materialen. Ze worden even onderbroken door een dame die vraagt welk papier en welke verf Mattias gebruikt. In zijn beste Duits, en met de nodige handen en tanden, antwoordt hij op de vraag.

steltenloper_kaft-opmaak_v3-2

‘Ik werk graag met verhalen’, vertelt Mattias terwijl hij penseelstreken aanbrengt op het blad voor hem. ‘Mijn boek Steltloper kwam op een heel bijzondere manier tot stand: ik schreef brieven met een klas. Zij stuurden me stukjes tekst toe, waaruit ik het verhaal haalde.’ Voor volgend jaar staat er een boek met Paul de Moor op het programma en verdiept Mathias zich in het leven van de ontdekkingsreiziger.

11123879_448283738663394_528027374_n

Na een lange dag op de Buchmesse diep ik Het grote treinenboek op uit mijn koffer. Mattias weet van een informatief boek een prachtig vertelsel te maken. Het verhaal van de trein, van het begin van de 19e eeuw tot nu, dendert over de fraaie kijkplaten. Geschiedenis en geografie lopen naadloos in elkaar over. Lezers leren alles over het belang van de verbinding tussen de Oost- en Westkust voor de groei van de kersverse Verenigde Staten. Verder pronken de Gare de l’Est en de beroemde Oriënt Express in al hun glorie. Maar ook het Vlooienlijntje nestelt zich in het boek: de beruchte trein die vakantiegangers naar zee bracht en terug, maar waarvan de banken vol vlooien zaten. De typische ‘De Leeuw’ figuurtjes flaneren tussen circustreinen, de Thalys en koninklijke rijtuigen. Ze ontdekken de treinverbinding in de Gotthardtunnel en de Darjeelingspoorlijn. Tijd om het boek dicht te slaan, anders vertel ik u ook nog over de Trans-Siber… Ok, ik hou op over dit geweldige boek, voor ik alles verklap. Beloof me wel dit, beste lezer: bestel het online, reserveer het in de bib of snel naar de boekhandel. Want het boek is even hartverwarmend en charmant als de illustrator zelf.

Meer lezen over Mattias? Snel dan als de bliksem naar zijn website.

Nog niet verzadigd, maar wel drie ton chocolade Sinterklaasfiguurtjes op overschot? Dan raden wij Sint op komst aan, voor bij die liters chocolademelk die u met die ventjes produceert. In het boek hangen de kleren van de Sint te drogen op het dek van de stoomboot. En waaien weg, uiteraard. Voer voor dat extra leuke lees(half)uurtje.