Column

Tips voor betere columns 4

Geen nieuwe editie van onze columnwedstrijd deze zomer. Maar wél tips en inspiratie om je teksten naar een hoger niveau te tillen. We winnen advies in bij enkele opvallende deelnemers van de afgelopen jaren. Vandaag gaan we te rade bij Sofie Van Gestel, die in 2017 de tweede prijs wegkaapte met haar vreugde omdat de slager haar naam kende!

Je was in 2017 genomineerd voor onze columnwedstrijd. Waar stond je toen in je schrijverscarrière en wat betekende de erkenning voor jou?

Ik was toen al enkele jaren bezig met het schrijven van blogs. Ook al werden die gesmaakt door lezers uit mijn netwerk, ik vermoedde er vooral ‘goodwill uit sympathie’ achter. De stap naar jullie columnwedstrijd leek me toen gigantisch. Ik hield mezelf voor dat niemand dit te weten moest komen, mocht het – daar ging ik vanuit – op een sisser aflopen. Groot – nee immens! – was mijn verbazing toen ik vernam dat mijn tekst genomineerd was.

De avond van de prijsuitreiking beefde de grond onder mijn voeten toen ik tweede bleek te zijn én de prijs uit handen van mijn columnheld Jean-Paul Mulders mocht ontvangen.

Die avond in Leuven staat gemarkeerd in mijn persoonlijke hitlijst van piekervaringen.

    Wat heb je sindsdien zoal uitgespookt op literair vlak? Hoe pakte je de uitbouw van je schrijfcarrière aan? 

    De erkenning van de columnwedstrijd gaf me een injectie van vertrouwen. Ik durfde zelfs stilaan het woord ‘schrijver’ proeven, al was het initieel enkel met het puntje van mijn tong. Ik schreef naarstig verder – dat is wat schrijvers tenslotte doen – aan blogs, boeken als ghostwriter (een excellente leerschool trouwens) én aan mijn eerste roman. ‘Mona’ zag het levenslicht in 2019 en was niet minder dan een overwinning op mezelf. In de winter van 2023 bundelde ik mijn blogs van de voorbije tien jaar onder de titel ‘Heel mezelf’. Want dat is wat schrijven doet met mij: het maakt mij een completere en gelukkigere mens.

      Intussen ben je een ervaren schrijver. Welke concrete tips zou je geven aan beginnende auteurs?

        Gedachten als ‘Ik heb geen tijd’, ‘Er is al zo veel geschreven‘ of ‘Niemand zit te wachten op mijn boek‘ zijn uitingen van faalangst, vermomd als realiteitszin.

        Vraag deze olijkerds om even opzij te gaan en gun jezelf blokken van (offline) tijd en ruimte om je te wijden aan jouw missie: dat wat in jou leeft, naar buiten brengen. Creëer een bubbel waarin je de schrijfkraan openzet. Maak je geen zorgen over schrijfwijze (was het nu pallet of palet?) of synoniemen. Daar dienen herschrijfrondes twee, drie en vier voor. Maar bovenal: geniet van het proces! Iets groeit in en door jou. Is er iets mooiers dan dat?

        PS: Eerst in alle vrijheid, zorgeloos schrijven en dan pas redigeren en schaven? Het advies van Sofie lijkt wel wat op dat van Jürgen, eerder deze zomer. En als je iets uit meerdere hoeken hoort…

        PPS: Sofie won in 2017 – het jaar van deze 10 boeken en deze prachtige Schrijfdag bij Creatief Schrijven (waar we de foto bij dit stuk haalden).

        Bedankt, Sofie, voor je antwoorden. Morgen lees je hier de openingstekst van Sofies roman-in-blogposts ‘Heel mezelf’.