Column

Tips voor betere columns 2

Geen nieuwe editie van onze columnwedstrijd deze zomer. Maar wél tips en inspiratie om je teksten naar een hoger niveau te tillen. We winnen advies in bij enkele opvallende deelnemers van de afgelopen jaren. Vandaag gaan we te rade bij Jürgen Nakielski, die in 2015 en 2019 genomineerd was. Zijn tip? Maak kilometers!

Jürgen, je belandde in 2015 voor het eerst in onze eregalerij tijdens onze allereerste columnwedstrijd. Waar stond je toen in je schrijverscarrière en wat betekende de erkenning voor jou?

Met het genre van de column was ik niet echt bekend, toch niet wat het schrijven ervan betreft. Ik zag een oproep voor de wedstrijd passeren toen ik ergens lekker warm op een luie vakantie zat, en ik stuurde als inzending (en half als grap) een brief aan jullie redactie waarin ik me uitgebreid verontschuldigde voor het feit dat het mij aan tijd, zin en gepaste omstandigheden ontbrak om een column te schrijven. Toen ik daarmee bij de genomineerden belandde, was ik natuurlijk in de wolken. Het was nieuw voor mij. Voordien schreef ik trieste gedichten en trieste verhaaltjes. En plots schreef ik iets geestigs dat in de smaak viel. Nadien ben ik daardoor meer humor, oneliners en andere tongue-in-cheek-dingetjes gaan verwerken in mijn schrijfsels en op het podium. Mijn tweede deelname in 2019 was trouwens een rechtstreeks vervolg op die brief, maar dan “volwassener”. Het is dankzij die wedstrijd dat ik mijn uiteindelijke schrijfstem heb gevonden. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor.

Wat heb je sindsdien zoal uitgespookt op literair vlak? Hoe pakte je de uitbouw van je schrijfcarrière aan?

Ik bracht een novelle Gaten slapen uit, die door perikelen met de toenmalige uitgever helaas nooit echt in de handel is verschenen. Wie er eentje bezit, heeft dus een heus collector’s item in handen. Ik speel wel met de gedachte om – gezien ik de rechten weer in handen heb – het hele verhaal te herschrijven en tot een volwaardige roman om te vormen. Ik heb namelijk het gevoel dat ik nog niet uitverteld ben over de personages. Daarnaast ben ik op poëtisch vlak vrij actief op sociale media én treed ik weer vaker op. Terugkerende (poëzie/woorkdkunst/rariteiten)podia als Ballonnenvrees, De Sprekende Ezels, de Woordkunst Woensdagen van Kibi’s Academy (Antwerps stadsdichter) of Don Vitalski’s Legendarische Dinsdagclub zijn heerlijk om nieuwe dingen te proberen. Op het podium voel ik me steeds meer thuis en in evenwicht met die mix tussen humor en ontroering.  En ik heb een heleboel geweldig leuke mensen leren kennen op die manier. Daarop wil ik gestaag verder bouwen. 

Intussen ben je een min of meer ervaren schrijver. Welke concrete tips zou je geven aan beginnende auteurs?

Ik heb er een hele belangrijke tip: doen. Heel vaak leg je jezelf – ook ik vroeger – een geweldige druk op om meteen een perfect gestructureerd “meesterwerk” af te kunnen leveren. Dat zorgt voor véél te veel nadenken en overdenken terwijl je nog niet eens goed en wel begonnen bent. En het gaat volledig voorbij aan het feit dat het overdenken, schrappen, bijschaven … eigenlijk allemaal voor achteraf hoort te zijn. De “meesterwerken” van je favoriete schrijvers zijn ook niet de eerste versies van hun teksten hoor. Begin bij het begin dus. Schrijf, zonder nadenken, doe maar wat, gooi het eruit, spring gerust van de hak op de tak, maak fouten en schaam je niet. Durf gewoon te schrijven. Dat het allemaal moet kloppen en klinken en al de rest, dat zijn dingen om je later over te bekommeren, als het nodig is. Niet tijdens het schrijven zelf.

Bedankt Jürgen, voor je antwoorden! En voor je nieuwe tekst, die morgen op deze blog verschijnt.