This Is How We Read

Preview: de eerste zin

Voor zij die de voorbije weken onder een steen leefden, of toch de kanalen van Thisishowweread negeerden: we maakten een scheurkalender voor 2022: De eerste zin.

365 straffe openingszinnen, 52 weken met niets dan boekentips en 12 maanden vol leuke literaire weetjes. De eerste zin bundelt veel van onze favoriete boeken en de mooiste openingszinnen. Eentje om in huis te halen, toch?

Moest u nog twijfelen, trakteren we jullie graag op een kleine sneak preview, kwestie van de leesspieren wat op te warmen:

Ik heb het in mijn herinnering altijd geweten: mijn vader was vroeger priester, mijn moeder non.

Auteur en VRT-journalist Koen Wauters valt meteen met de synopsis van zijn ontstaansgeschiedenis in huis. De man die ons als een koene ridder door de coronacrisis babbelde, vond tussen interview en wetenschappelijke toelichting nog tijd om zijn unieke herkomst neer te pennen.

Nu, Ma en Pa Wauters hebben een handje toegestoken. Het relaas is opgebouwd rond de prachtige briefwisseling tussen Priester Goswin en Zuster Helena. Respectievelijk dus Herman en An, voor de ingewijden (no pun intended).

Zij ontmoetten elkaar toen Herman een retraite leidde op de school waar An godsdienst gaf. De legendarische woorden waarmee Herman de aandacht van de zuster wist te verschalken? “Amai, dat is een mooie pull, die u aanheeft.”

Al snel ontstond een diepe vriendschap en verliefdheid, overgoten met een sausje twijfel omtrent bepaalde kerkpraktijken. Om een ontroerend en intens verhaal kort te maken… Een spoiler alert zou hier op zijn plaats zijn, maar het bewijs van hun uittrede huppelt dagelijks voor de VRT camera’s, dus we vermoeden dat u 1 en 1 al zelf hebt opgeteld.

Mijn vader was priester, mijn moeder non, Koen Wauters, 2021, Nederlands

Mijn favoriete liefdesverhaal is het onze. Het begon in Amsterdam op 9 december 2010 en reisde als kunstproject de wereld rond.

Belgisch kunstenares Fleur Pierets zou samen met haar vrouw Julian trouwen in de 22 landen waar het homohuwelijk legaal is. Ze hoopten dat de naam van het kunstproject, dat ze ‘22’ doopten, snel achterhaald zou zijn. En dat gebeurde ook, want ondertussen staat de teller op meer dan 28. Ze geven elkaar het ja-woord in New York, Amsterdam, Antwerpen en Parijs. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Julian ziek. Heel ziek. Zes weken later houdt Fleur haar stervende vrouw in haar armen. 

In een wereld waar ze in 167 landen niet mogen trouwen, vinden ze het belangrijk om het net wel te doen. Julian en Fleur trekken anderhalf jaar uit voor het hele project: Ze verkopen hun huis, spullen en vertrekken met twee koffers. Financieel hebben ze budget voor vijf huwelijken, de rest hopen ze bijeen te krijgen via sponsoring van luchtvaartmaatschappijen, ontwerpers en hotels.

Bij het eerste huwelijk in New York komen ze in een mediastorm terecht en gaat de bal aan het rollen voor Amsterdam, Uruguay, Spanje,… Tot Julian in Parijs de verschrikkelijke  diagnose krijgt: een zeer agressieve hersentumor.

Julian, Fleur Pierets, 2019, Nederlands

Toen  Duitsland  in  1945  de  Tweede  Wereldoorlog  verloor,  werd  het  land  verdeeld  onder  de  winnende  grootmachten.  (…) De hoofdstad Berlijn, die integraal in de  Russische  bezettingszone  lag,  werd eveneens opgedeeld in vier sectoren.

Grensgangers vertelt drie verhalen waartussen miljoenen tragedies verborgen liggen. Julian, Marthe en Sybille wonen achter de Berlijnse Muur. Julian onderneemt na de bouw van de muur een vluchtpoging om bij zijn geliefde te zijn. Marthe is eind jaren 70 lid van een geheime leesclub, protesteert tegen de dictatuur en belandt in de gevangenis. Sybille probeert in 1989 vooral niet op te vallen en zit op de eerste rij bij de val van de muur. Eén familie, verschillende verhalen.

Auteur Aline Sax was als kind dol op boeken van Thea Beckman, Jan Terlouw e. a. In haar eigen schrijfcarrière klutst ze haar liefde voor jeugdboeken en een studie geschiedenis bijeen. Ze bracht als student een jaar door in Berlijn en kon daar niet om de muur heen.

Aline ging gesprekken aan met Berlijners en bestudeerde verschillende vluchtroutes over/onder de muur. Ze bezocht Hohenschönhausen, de voormalige Stasi gevangenis, en sprak met ex-gevangenen om een inzicht te krijgen in marteltechnieken. Het resultaat? Een YA voor in de geschiedenisboeken.

Grensgangers, Aline Sax, 2017, Nederlands

De eerste zin, Thisishowweread, 2021