Uitgelezen, Volgeboekt!

Cultureel 2018 so far

23 februari 2018, door

Op cultureel vlak is 2018 al geslaagd. Volgens Goodreads las ik niet alleen al 10 boeken, maar ik bezocht ook twee tentoonstellingen, woonde een klassiek concert bij, luisterde podcasts en zag enkele netflixseries en films (en ja, mijn auto moet ook dringend naar de carwash en mijn wasmand puilt uit, maar dat vergeten we even). Zalig om hier de tijd voor te vinden (4/5 in hoofdberoep, nog altijd beste beslissing ooit) en cultuur minded vrienden te hebben om mee op stap te gaan. Ook een gaatje voor cultuur dit weekend? Lees hier mijn aanraders.

Boeken

De meeste Goodreads sterren gingen naar Het enige verhaal van Julian Barnes, een destructief liefdesverhaal over een affaire tussen een jongeman en een getrouwde dame. Mijn recensie lees je komende maand in Psychologies.

Momenteel ben ik bezig aan de laatste pagina’s van De antwoorden van Catherine Lacey, over een wetenschappelijk experiment rond relaties. Ik was heel benieuwd naar dit boek na mijn interview met Lacey over zelfliefde en zeulde mijn boek vorige week dan ook elke dag mee naar de skipistes. Helaas voor Lacey waren zon en sneeuw grote concurrenten.

Uitkijken doe ik naar Melk en honing van Rupi Kaur. Ik volg de gedichten van de populaire Indische schrijfster op Instagram en ben benieuwd hoe het de poëtische pareltjes in vertaling zal vergaan. Kaurs schrijfsels verdelen het publiek, lezers zijn pro of con. Sommigen vinden haar gedichten te simplistisch, anderen beweren dat ze de meest succesvolle dichter ter wereld is.

Tentoonstelling

Aangenaam verrast was ik van de Edward Tytgat tentoonstelling in het Museum M in Leuven. De vrij onbekende West-Vlaamse Tytgat brengt verleden en toekomst samen in figuratieve schilderijen. Een absolute aanrader voor al wie net als ik vorig jaar naar Rik Wouters ging in het Museum van Schone Kunsten. De twee schilders waren immers tijdgenoten en kenden elkaar goed.

Podcast

Tijdens het joggen luisterde ik begin januari naar Bob. Een waargebeurd luisterverhaal over een dementerende oude vrouw die in het bejaardentehuis plots over haar jeugdliefde begint te spreken. Haar dochters hebben nog nooit over de mysterieuze Bob gehoord. Drie studentes gaan op zoek naar de man en maken er een podcast over. Verslavend, ontroerend en zorgvuldig gecomponeerd. Voor de fans van Iemand.

Netflix

De verfilming van Margaret Atwoods Alias Grace, over een zogenaamde moordenares heeft een bijzonder hoog #metoo gehalte. Dit historisch drama in zes delen, met een sterke vrouwelijke hoofdrol van Sarah Gadon blijft tot het einde voor vertwijfeling zorgen.

Over het algemeen heb ik weinig geduld voor series met episodes van een uur. De ultrakorte afleveringen van The end of the f¨¨ing world  gingen er daarom in een razendsnel tempo door. Een crazy, bevreemdend en grappig verhaal over een psychopathische jongen en een meisje uit een disfunctioneel gezin die er samen vandoor gaan.

Film

Veel kans dat je Three billboards outside Ebbing, Missouri al gezien hebt, en terecht. Voor mij was deze film de ultieme combinatie van drama en humor. Bijna evenveel heb ik genoten van The insult, een praatfilm over de escalatie van een banale ruzie tussen een christen en Palestijn in Beiroet. Een geëngageerde rechtbankthriller waardoor je de eeuwige spanningen in het Midden-Oosten beter gaat begrijpen. Een eye-opener na mijn reis doorheen Israël.

Waarvan was jij de afgelopen weken onder de indruk? Waar moet ik de komende weken zeker naartoe?

PS. Nog meer cultuurtips.

You Might Also Like

4 Comments

 • Barbara
  Reply Barbara 23 februari 2018 at 14:02

  Op onze jongste redactievergadering was ik de enige die ‘Three Billboards’ nog niet gezien had… Dat heb ik intussen rechtgezet. Wat een film! Echt heel sterk geacteerd en het scenario is gewoon een droom. De volgende film op mijn to see lijstje is “I, Tonya”, over een schandaal in de schaatswereld. Ik geniet ook van de reisreportages van Ruben Terlou – Door het hart van China (op de vrt.nu website, categorie lifestyle). En van een paar cultureel onverantwoorde datingprogramma’s die momenteel lopen…

 • Reply Ward Mertens 25 februari 2018 at 18:26

  Ook ik heb al tien boeken op mijn Goodreads-teller staan. Mijn afspraak met Tytgat gaat over twee weken door op een, hopelijk fantastische, dag in Leuven.

  Ik las eindelijk Taal is zeg maar echt mijn ding, The wonderful Wizard of Oz, M Train en Harnas van Hansaplast. Ik herlas, met veel plezier, Venusdelta van Anaïs Nin. Momenteel ben ik helemaal ondergedompeld in een (gratis) audioboek van To kill a Mockingbird.

  • Katrien
   Reply Katrien 28 februari 2018 at 10:42

   Geniet van Tytgat binnenkort! Harnas van Hansaplast heb ik als Charlotte Mutsaers fan ook graag gelezen…

  Leave a Reply