Echt (n)iets voor,  Uitgelezen

Prentenboeken: drie tips

Grieperig kind in de zetel? Zware nacht met veel ongelukjes achter de rug? De griep is in het land en dat zullen ouders geweten hebben. Thisishowweread heeft het ideale medicijn voor koortsige schatjes: drie prentenboeken om samen even te vergeten hoe ellendig ze zich voelen.

Fred zoekt vriend, Pépé Smit, Uitgeverij De Harmonie

Fred heeft vandaag geen zin in alleen, hij heeft zin in samen. Maar konijn is niet thuis en Anton de boswachter is bezig met de grote schoonmaak. En dan ontmoet hij Piet de naaktslak. Die vindt alles saai, behalve onder een vochtige, donkere steen zitten…

Fred, het eigenwijze hert, sluiten kinderen meteen in hun hart. Kunstenares en illustrator Pépé Smit kiest voor buitengewone personages zoals Evert-Jan, de poepvlieg met smetvrees en Pluis, het konijn dat niet met zich laat sollen. Haar tekeningen bulken van het vakmanschap, met een vette knipoog naar de eenvoud  van kindertekeningen. Kijk zeker ook op de site van Fred het hert, daar motiveert Pépé schrijvers-in-spe om zelf een kinderboek te maken. De ideale activiteit om die laatste ziektekiemen te bestrijden.

 

Dokter Diertje & de zielige zwijntjes, Yoko Heiligers, Uitgeverij Marmer, kleuters

    

Weet jij wat biggenbibbers zijn? Wel, Dokter Diertje wel. En hij heeft het perfecte medicijn: lekker knorren in een bladerbad met een kopje bloementhee. Dokter Diertje neemt de zwijntjes mee door het bos. Een geknakt konijnenoor, een eekhoorn die te veel eet, Dokter Diertje heeft voor elk dier het perfecte lapmiddel in zijn dokterskoffer zitten.

Het ideale prentenboek voor peuters en kleuters die tegen een bezoekje aan de dokter opzien. Yoko Heiligers tekent en schrijft een dartel en bont prentenboek vol genegenheid bij elkaar.

Lees ook zeker deel 1, Dokter Diertje en het hinkende hert.

De familie Decibel, Micha Wertheim en Cristina Garcia Martin, Uitgeverij De Harmonie, vanaf 4 jaar

De familie Decibel woont in een cello. Ze eten elke ochtend muzieknoten als ontbijt, klimmen op toonladders en balanceren op snaren. Toch weet niemand van hun bestaan. Hun huis is aangenaam rustiek, modern en toch klassiek.

Een melodieus prentenboek vol heerlijke vondsten. Micha Wertheim, de auteur, kreeg de kans om twee jaar lang cello te leren spelen. Uit zijn ervaringen ontstond dit vindingrijke boek en de bijhorende theatervoorstelling. Cristina Garcia Martin zorgt voor  uitbundige en opgewekte tekeningen. Zet dus snel een stukje cello op voor de zieke spruit en ontdek samen de wereld van de muziek.

Veel beterschap en veel leesplezier met deze fijne prentenboeken!