Uitgelezen

Mevrouw Hemingway

‘Aha.’ Toen hij glimlachte, leek hij meer op die foto aan haar muur. ‘Waarop liep het stuk? ‘Hij wilde met me trouwen.’
‘En u niet met hem?’
‘Nee. En zijn vrouw wilde het ook niet.’
‘Aha,’ zei hij. ‘Zo denken echtgenotes er vaak over.’

Ernest Hemingway schreef prachtige boeken en ontving in 1954 de Nobelprijs voor de literatuur voor The old man and the sea. Als echtgenoot bracht hij het er iets minder goed vanaf. Hij bedroog zijn echtgenote(s) zonder ophouden en trouwde tot drie keer toe met zijn minnares. Voer voor psychologen, die Ernest…mevrouw hemingway

Naomi Wood benadert de flierefluitende schrijver vanuit het standpunt van zijn echtgenotes en drukt in Mevrouw Hemingway op de fast forward knop tussen begin en einde van elk huwelijk. Het amoureuze leven van de schrijver neemt de lezer mee van het bohemien Parijs van de jaren 20 over de exotische Antiben, het zwoele Cuba tot Amerika ten tijde van de koude oorlog. Wood overbrugt in sneltempo heel wat kilometers en tientallen jaren huwelijksleven zonder onderweg enig inlevingsvermogen van de kant van de lezer kwijt te raken. Elle belde even met Naomi Wood in Londen:

The Poetry Society
The Poetry Society

Het boek moet enorm veel research gevraagd hebben?

Absoluut. Ik reisde af naar Cuba, Florida en de Antiben, bezocht er Hemingway’s huizen en las de brieven van de vrouwen. Eerste echtgenote Hadley schreef bijvoorbeeld heel liefdevolle brieven, terwijl echtgenote nr. 2 Pauline vooral grappig en gevat was. Het boek is gebaseerd op feiten, maar deels verzonnen om een coherent verhaal te scheppen.

De vrouwen van Hemingway zijn erg verschillend: eerste vrouw Hadley, de pacifiste, Pauline, de duivelin, Martha, de journaliste en Mary, de zorgende die Hemingway tot zijn einde trouw bleef. Met wie identificeer je je het meest?

Ik bewonder oorlogscorrespondent Marta om haar zelfvertrouwen en levenslust. Pauline was een echte bitch als het aankomt op man-stealing en wordt afgeschilderd als een heks in Hemingway’s A moveable feast. Door haar vroege dood heeft ze zichzelf nooit kunnen verdedigen en ik heb het gevoel dat ik dat deels heb kunnen rechtzetten.

Wat mogen we in de toekomst nog van jou verwachten?

Nog meer historische fictie. Ik keer terug naar mijn favoriete tijdperk: de jaren 20 in Duitsland, tijdens de Bauhaus.

Keep us posted, Naomi.

Mevrouw Hemingway (2015), Naomi Wood, Querido

Wat een prestatie, denkt ze, om met iedere vrouw die hij neukt te willen trouwen. Ernest Hemingway is zo goed in verliefd zijn dat hij een gruwelijk slechte echtgenoot is.

Deze recensie verscheen eerder in Elle België.