This Is How We Read

Masterproef in de literatuur

boekenblog ugly bh15

Twee weken geleden kochten Joris en ik hals over kop een huis. Het gebeurt niet vaak dat je een woning binnen komt en meteen voelt: ‘Hier wil ik wonen!’. Zeker niet in België, where ugly houses rule. Als dat wel gebeurt, en de vraagprijs valt mee, en je bent het eerste koppel potentiële kopers in een rijtje van twaalf (op twee dagen)… dan denk je beter niet te lang na. Snel toeslaan was dus de boodschap. En dat deden we. Om vervolgens een weekje heel blij te zijn. En dan te ontdekken dat er toch meer tijd in kruipt dan je denkt– in al die praktische dingen die bij de aankoop van een huis komen kijken.

Long story short: het is weer zo’n week. Deadlines die me inhalen, oudercontact, zwangerschapscontrole, afspraken bij de bank en paperassen. The whole shebang.

’s Morgens op de radio hoor ik presentatoren meeleven met die arme studenten voor wie juni zo’n drukke maand is. En ik denk: ‘Huh? Wat? Druk?’

Toen ik tien jaar geleden rond deze tijd mijn master thesis aan het afronden was, zal ik ook wel gezegd hebben dat ik het druk had. Terwijl ik nu denk: ‘Wat een weelde. Bijna zomer en geen grotere verantwoordelijkheid dan eens diep te mogen doordenken over (in mijn geval…) ‘Het ziekenhuismotief in het werk van Thomas Mann en Aleksander Solzjenitsyn’.’

Wat mij bij het onderwerp van deze (korte) blogpost brengt: de masterproef in de literatuur.

Vorige week kregen we een mailtje van Catherine Lycops,

een Waalse studente aan de UCL Louvain-la-Neuve die voor haar masterproef in de literatuur een Grote Leesenquête Vlaanderen organiseert.

Al bijna 500 mensen namen de tijd om Catherines vragenlijst in te vullen, maar omdat meer altijd mag  – en omdat je Win for Life krasbiljetten en Fnac-bons kunt winnen – geven we hier de links:

Grote Leesenquête Vlaanderen – Facebookpagina

Grote Leesenquête Vlaanderen – Enquête

Deelnemen duurt tien à vijftien minuten – tenzij je, zoals ondergetekende, nogal lang nadenkt bij vragen van het type ‘Welke drie Vlaamse boeken verdienen het absoluut om op de verplichte leeslijst te komen’. Dan doe je er eenentwintig minuten over – de doordenkers zijn bij deze gewaarschuwd. Deelname is anoniem en de enquête is geen kennisquiz: er zijn geen juiste of foute antwoorden. Faalangst is dus alvast geen excuus! En tijdsgebrek? Tja, dat hebben we allemaal, altijd, begin ik te vrezen.

PS: Wat leest een laatstejaars? en fotoboek Ugly Belgian Houses, waaruit de foto bij deze blogpost komt

PPS: Bezig aan je masterproef in de literatuur en overtuigd dat de wereld geschokt/geboeid zal zijn door de inhoud ervan? Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs, met een hoofdprijs van 2.500 euro – nog tot 4 oktober 2015