Echt (n)iets voor

Literaire spin off: Koelkastkoppen

Schrijfster Gerlinde De Bruycker is geen onbekende op Thisishowweread. Lezers konden hun tanden zetten in een overheerlijk voorproefje van De Appelflop, een geweldig jeugdboek. Naast haar boeken zijn er nu ook koelkastkoppen, een magneetspel voor jong en oud, gebaseerd op de illustraties uit het boek.

Het begon allemaal met een spontaan idee tijdens een lezing van ‘De appelflop’. Illustrator Johan Klungel wilde de kinderen een snelcursus striptekenen geven en knutselde wat magneten in elkaar van ogen, monden, neuzen en één pukkel. De kinderen stonden in de rij om gezichtjes te maken! Johan en Gerlinde ontwikkelden het spel verder, van logo tot layout. Uitgeverij Clavis was enthousiast en nam de productie op zich. Het resultaat is een grappig magneetspel in een funky jasje!

Wie is Gerlinde?

Ik schrijf jeugdboeken, werk als copywriter en verkoop juwelen. Je kan me maar moeilijk in één hokje stoppen! Met mijn jeugdboeken is het net zo. ‘Festival!’ is een YA-roman over een groepje tieners die naar hun eerste muziekfestival gaan. ‘De appelflop’ gaat over twee rivaliserende bakkers die elkaar bekogelen met appelflappen en oliebollen. Ik weet nog altijd niet hoe ik op dat idee ben gekomen. Ik lust niet eens appelflappen.

Hoe hebben jij en illustrator Johan Klungel samengewerkt?

Dat gebeurde tijdens de eerste coronagolf, toen iedereen thuis opgesloten zat. Johan en ik konden elkaar niet ontmoeten, dus hebben we geskypet om alle personages uit het manuscript te overlopen. Dat kon je soms heel letterlijk nemen! Dan zei ik bijvoorbeeld: ‘Ik zou Frits Flaps rode appelwangen geven, Pommelientje een hoog palmstaartje en Tina Trucker veel tattoos.’ Vervolgens ging Johan met al deze info aan de slag. Een tijdje later ontving ik zijn illustraties per mail, en dat was echt geweldig! Hij was er exact in geslaagd om mijn verbeelding tot leven te wekken op papier. Heel bijzonder om te ervaren als auteur.

Waarom MOET iedereen deze koelkastkoppen in huis halen?

Omdat je er op slag 253.698 nieuwe vrienden bij krijgt! 🙂 Met Koelkastkoppen kan je oneindig veel nieuwe gezichtjes maken, en daar zitten soms hilarische combinaties bij. Een stoere skater met een omaatjeskapsel. Gewoon wat schuiven met de magneten is al genoeg om een magisch effect te krijgen. Daarom is Koelkastkoppen zo leuk voor het hele gezin, jong én ouder. Je kan er altijd weer andere dingen mee doen, het is niet zoals een puzzel waarbij alle stukjes vastliggen. En de koppen zitten ook nog eens in een funky verpakking!

De helft van de TIHWR redactie weet alvast hoe ze drie kinderen vlotjes tot in Frankrijk krijgen op de achterbank. Nog 253697 gezichtjes en we zijn er!

Koelkastkoppen, Clavis Joy, 19,95€