Op locatie

Literair Parijs

Een tijd geleden tipte Katrien al enkele bijzondere reisgidsen over de lichtstad. Vorig weekend trok uw andere boekenmeisje zuidwaarts voor een verkenning van de stad vanuit literair oogpunt. Hoewel we die tussenstop in de Galeries Lafayette en de kleine vertraging bij de beste choukes-bakkerij van de hoofdstad zeker niet ontkennen. Yep, het harde leven van een boekenmeisje. Zeg niet dat we niks voor u over hebben, beste lezer…

Parijsa

Les maisons

Maison_Victor_Hugo-9096

We duiken één van de hoeken van de Place des Vosges in voor het huis van Victor Hugo. De schrijver van Les Misérables betrok hier een appartement in het Hôtel de Rohan-Guéménée. In het jaar 1902, de 100-ste verjaardag van de geboorte van de schrijver, werd het hotel in samenwerking met de kleinkinderen van Hugo omgevormd tot een hotel. In het appartement bewonder je de schrijftafel van de auteur, die zijn hele oeuvre rechtopstaand schreef, zijn sterfbed en de collectie porselein van het gezin.

photo 1

Een ander pareltje, net onder Montmartre, is Le musée de la Vie Romantique. Dit vroegere huis van de schilder Ary Scheffer was een trefpunt voor acteurs, filosofen en schrijvers.

Vandaag is het museum deels opgedragen aan George Sand, de schrijfster die een tijd heeft liggen ‘smossen’ met Chopin.

photo 4

In het museum bewonder je haar schrijfmateriaal, een afdruk van haar hand, juwelen en schilderijen van… wederom haar hand. Als extra bonus vermelden we graag het aanpalende theehuis onder de bomen. Iedereen schuift er bij elkaar aan tafel, er zitten enkele dames te schilderen en het publiek is erg boekenlievend.photo 5

Verder kan je in Parijs het huis van Balzac met een bezoekjes vereren en is er het Musée Carnavalet. De diehards die zich niet laten verleiden door solden en andere triviale zaken zoals elke drie uur een stukje taart eten, kunnen zelfs de kaart van La route des maisons d’écrivains downloaden.

Les librairies

Net onder de Notre-Dame ligt het mekka van de boekenwurm. We hebben het niet eens over de ‘bouquinisten’ aan de rand van de Seine, maar over enkele boekenwinkels die serieus pijn kunnen doen aan de portemonnee. En u een halve hernia bezorgen bij het valies-heffen ter hoogte van het Thalys perron.

photo_by_Bonnie_Elliott_3
Foto door Bonnie Elliot

Shakespeare and Co is de zeer bekende, maar o zo kleine Engelstalige boekhandel in Parijs.

photo_by_Bonnie_Elliott_1
Foto door Bonnie Elliot

Op de eerste verdieping allemaal tweedehands boeken, een dikke witte huiskat, een typemachine en gezellige leeshoekjes.

Op de begane grond veel toeristen, nieuwe fictie, reisgidsen, kunstboeken, bibliografieën en de nodige non-fictie. De boekhandel denkt ook aan hongerige schrijvers en groef een put uit om kleingeld in te werpen.

De buit… Goed voor een hernia.
De buit… Goed voor een hernia.

Voor hen die tijdens de Franse les goed hebben opgelet, kan Gilbert Jeune soelaas brengen. 9 winkels op een boogscheut van elkaar met elk hun eigen specialiteit: sociale wetenschappen, talen, esoterie (geen grap), vrije tijd, stripverhalen en tweedehands. Wij doen er twee van de negen en sleuren vier zakken boeken naar de metro. Om even te illustreren hoe gespecialiseerd de zaken zijn:

we geven op 13 minuten tijd 208 euro uit aan 15 boeken over Jungiaanse psycho-analyse.

We hebben niet meteen een verborgen jeugdtrauma op te diepen, maak u geen zorgen, maar we reizen met een psycholoog in het gezelschap. Freude!

Les promenades

Stevige stapschoenen, goed ingelopen pumps of erg meegaande killer heels zijn aangewezen voor deze literaire wandelingen. De meest bekende is de Hemingway wandeling, die je langs enkele plekken doorheen de stad brengt waar de auteur feest vierde, overnachtte en euh… sliep met vrouwen die (nog) niet zijn echtgenote waren. Wilt u het naadje van de kous weten van Ernests escapades, dan verwijzen we u graag door naar een nakende blogpost over Mevrouw Hemingway.

Naast dit platgetreden pad bieden zich alternatieven aan. De site ‘Lire et partir’ is het geesteskind van Patrick Maunand, voormalig ingenieur en nu voltijds literair reisleider.

Zijn catalogus bevat 42 wandelingen in het Frans of het Engels, elk gewijd aan een auteur of wijk. Volg Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir doorheen Montparnasse of bezoek het kasteel van Alexandre Dumas.

photo 1
Essentiële literatuur tijdens een wandeling.

Hou bij je trektocht doorheen de stad ook zeker de ‘Carte du Paris littéraire’ bij de hand. Op de kaart kan je plaatsen die vermeld worden in boeken terugvinden. Zo weet je waar de barricades uit Les Misérables stonden en lokaliseer je het hotel van musketier Athos. De kers op de taart? Honderden van de klassieke werken zijn ook gratis te downloaden. Zo speel je de barricade scène ook meteen even na en huppel je ‘en garde’ roepend over de kasseien. Drink wel eerst even een Ricard ter aperitief, hilariteit gegarandeerd.

Blog Vélib&moi volgt enkele beroemde Franse auteurs op de fiets. De fiets huurt u bij de stad, de strakke billen krijgt u er gratis bij.

A boire et à manger

De literaire plek bij uitstek om uw (lees)honger te stillen is restaurant Les Editeurs. Op de kaart: Pavé de Saumon d’Écosse à la Plancha, Mousseline de Choux-Fleurs en Minute de Chocolat Noir “Tanzanie”, Glace Lait d’Amande… Need we say more?

Hoeft het niet per sé een driegangenmenu te zijn, lever u dan over aan het charmante Salon by Thé des Ecrivains. Boekhandel, papierwinkel, projectiezaal en theehuis in één.

De tiramisu is er legendarisch, evenals het aantal auteurs dat er wekelijks ‘zijn gezicht laat zien’.

Mag het nog poëtischer, dan raden we graag Le Club de Poètes aan, waar u kan lunchen en ’s avonds kan genieten van een glas tijdens de voordrachten. Reserveren is verplicht, maar het loont de moeite.

Le bookcrossing

Parijs doet mee. Elke tweede dinsdag van de maand kan je terecht in Le petit Châtelet, meer bepaald in de kelder waar de schatten hoog opgestapeld liggen. Breng een boek of twee mee om een goeie deal te sluiten en maak kennis met een bont allegaartje book-crossers.

Twee bekende book-cross-bibs zijn Aux Sept Parnassiens en Au Cinq Caumartin. Boekje meenemen, boekje in de plaats zetten is de regel in deze twee Parijse cinema’s.

Parijs 3.O

Om af te sluiten…

  • Met de hashtag #VendrediLecture openen duizenden lezers de literaire discussie op sociale media
  • Inlezen? babelio.com was de eerste Franse online leescommunity en heeft meer dan 60000 leden.

Metro

80% van de Parijzenaars lezen op de metro. Reden nr 1 voor het missen van een metrohalte is het ‘verdiept zijn in een boek’. De metro publiceert ook verzen in de metrostellen en op perrons en organiseert regelmatig literaire evenementen.

.photo 2