Op locatie

Inspiratie op Conferentie Leesbevordering

Op dinsdag 11 februari was ik verslaggever van dienst op de gigantisch interessante Iedereen Leest-conferentie rond leesbevordering. Mijn uitgebreide verslag van de dag lees je hier. Uiteraard zat ik niet alleen in Vooruit als verslaggever, maar werd ik zelf ook geïnspireerd, en wel hierdoor:

De intermezzo’s van slam poet Lisette Ma Neza en pianist Neil Akenzua

Heerlijk jong talent. Benieuwd? Beluister dan Lisettes ‘Ode aan de taal‘.

Het pleidooi van neuropsychologe Elke Geraerts vóór lezen

Lezen levert volgens Elke focus en creativiteit op, precies dé vaardigheden die ons als mens onderscheiden van machines. Haar speech deed me mijn werkplanning opnieuw onder de loep nemen. Van het boek Diep werk van Cal Newport leerde ik wel hoe je als journalist de focus vindt om complexe artikels te schrijven, maar in het dagelijkse leven vergeet ik dat wel eens. Elkes speech was een goede reminder om ‘mijn olifanten’ ’s ochtends in te plannen. Voor wie dit klinkt als Chinees, lees dan haar pleidooi.

De ALMA-speech van Bart Moeyaert

Toen Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award won, hield hij een memorabele toespraak. Die herhaalde hij op de Iedereen Leest-conferentie met evenveel bravoure. Gezien we op This Is How We Read vaak uitgebreid over kinderboeken schrijven, onthoud ik vooral dit stukje, waarin Bart de geringe belangstelling voor kinderboeken in de media bekritiseert.

“Ik heb behoefte aan toetsstenen. Ik wil mezelf in vraag kunnen stellen. Dankzij andermans ideeën vorm ik als schrijver een eigen visie op wat het schrijven van (kinder- en jeugd-)boeken betekent, en dan zijn vijf regeltjes aardig, maar ze kunnen geen basis zijn waarop een hele kindercultuur wordt gebouwd.”

De ontstaansgeschiedenis van Gent Leest

Als leesambassadeur van Leuven deel ik af en toe leestips op de website van Leuven Leest. Gent is nu het voorbeeld van Leuven gevolgd en ging in haar keuze voor stadslezers nadrukkelijk voor diversiteit. Nathalie De Neve van De Krook deelde op de Iedereen Leest-Conferentie niet alleen de uitdagingen van community building maar gaf ook inspiratie om van je stad een stad van lezers te maken. Binnenkort een dagje Gent gepland? Bezoek dan één van de leesplekjes in de stad.

De oproep van Edward van de Vendel voor lievelingsschrijvers

Kinderen lezen minder, dat was één van de uitgangspunten van de Conferentie rond Leesbevordering. Dat is niet noodzakelijk hun schuld, zegt de jeugdauteur. Volwassenen moeten in eigen boezem durven kijken en ook auteurs dragen een verantwoordelijkheid. Hoe maak je als auteur kinderen dan verliefd op lezen? Volgens Van de Vendel moet je daarvoor een ‘lievelingsschrijver’ worden. Die hebben twee dingen met elkaar gemeen: ze begrijpen hoe jongeren in elkaar zitten en ze hebben een eigen unieke stem. Daardoor schrijven ze ‘lievelingsboeken’: gekke verhalen die echt van de kinderen zijn. Zelf las Van de Vendel voor uit zijn Heel heel heel vies boek en bewees hij dat ook boeken met alleen maar eenlettergrepige woorden heel leuk (en heel vies) kunnen zijn.