Op locatie,  Reizen

Hidden Secrets in België

Op reis maakt niets mij gelukkiger dan een nieuw plekje te ontdekken in een stad die ik door en door ken of in een bar of restaurant te belanden met alleen maar locals. Vandaar dat ik fan ben van de Hidden Secrets reisgidsen. Omdat ik afgelopen zomer vooral in België ging vertoeven, besloot ik om het nuttige aan het aangename te koppelen en haalde ik de Hidden Belgium in huis. Telkens ik naar een stad moest, haalde ik de gids erbij en checkte ik of ik onderweg geen plekje uit de reisgids kon afvinken.

Zo wandelde ik net voor de vakantie begon met een ijsje over het Dijlepad in Mechelen (uit de categorie ‘Unknown Urban Trails) terwijl de zon onderging.

Zo maakte ik één van de mooiste wandelingen in de Ardennen in de Vallée de la Hoëgne (vanop het lijstje ‘Adventurous Hikes) op die ene 27 juli dat het kwik boven de 36° ging.

Zo spotte ik een iconische cabine in Namen (onder de titel ‘Forgotten History’), een overblijfsel van de ‘eitjes’ van weleer, die voor de gelegenheid (ja, we waren nog in de running voor de wereldbeker) in de Belgische driekleur was geverfd.

Zo waande ik me even in Parijs in het Parc de la Boverie in Luik (één van de ‘Romantic Parcs’), dat recent via een wandelbrug met het Station van Liège Guillemins is verbonden.

Maar omdat jullie natuurlijk vooral nieuwsgierig zijn welke literaire trekpleisters aan bod komen, deel ik er drie:

  • La Balades des Gnômes: de architect van deze B&B liet zich voor het ontwerp van zijn kamers inspireren door de verhalen van Robert Louis Stevenson en Lewis Carroll. Voor sommigen misschien wat te extravagant maar ik zou wel eens een weekendje kunnen schrijven in hun woonwagen.
  • CronopiO: op het lijstje ‘Inspiring Bookstores’ vind je usual suspects als De Zondvloed en Barboek. CronopiO in Antwerpen kende ik echter nog niet. Hier wil ik snel eens een koffie gaan drinken!
  • De ingang van het MuHKA: ik was aangenaam verrast toen ik deze zomer het M HKA binnenstapte. De inkomhal is immers helemaal getransformeerd in een sfeervolle bibliotheek met een lange leestafel en retro stoelen. Ik moest lachen toen ik de drie toiletopties zag: mannen, vrouwen en artiesten en las pas achteraf dat ook dat kunst is!

PS: Mijn literaire staycation tip