Echt (n)iets voor

Cadeautjesparade: graphic novels

December, cadeautjestress? Niet voor u, trouwe lezer. U wandelt rustig naar uw onafhankelijke boekhandel, snuistert er tussen de graphic novels, drinkt een latte terwijl de vriendelijke dames en heren achter de kassa uw selectie inpakken en klaar. U krijgt meer stress van de gedachte aan die boom van drie meter die uw vrouw/hubby/zoonlief/tienerdochter pers se wil dan van de pakjes eronder.

Wij vinden graphic novels het ideale cadeau. Je schenkt leesplezier, visueel vertier en straffe verhalen in één. Thisishowweread ging door het aanbod (onder het genot van een vanille latte uiteraard) en tipt de mooiste exemplaren van het moment.

 

Het ongedierte, Piero Macola

De oevers van de Po. De ochtendmist reflecteert Bruno’s gemoedstoestand. Zijn geliefde, Ennio, liet hem achter met een gebroken hart. Samen met de al even sombere Maria, wiens man overleden is, probeert Bruno er het beste van te maken. Op een dag leert hij Anton kende, een illegale vluchteling uit de Balkan. Er ontstaat een hechte vriendschap. Tot, oh drama, Ennio plots weer op de stoep staat. Macola tekent een uitmuntend debuut bij elkaar, met trefzekere potloodtekeningen en subtiele kleuren. (Concerto Books, 24,95€)

 

De Magneet, Lucas Harari

Pierre is gefascineerd door Zwitsers architect Peter Zumthor. Zo gefascineerd dat de jonge architectuurstudent voor zijn scriptie afreist naar de thermen van Vals, waarvoor Zumthor de grondplannen tekende. De tekeningen zijn even donker als Pierre’s gemoedstoestand, de verhaallijn even imposant als de Zwitserse bergen. Harari tekent een dunne en grillige lijn tussen werkelijkheid en fictie. (Scratch Books, 29,90€)

 

Hondsdol, Victor Meijer

“Mama is met mannen als een raceauto. Ze gaat keihard en vliegt dan de bocht uit”.

Een jongen is de inzet van de strijd tussen zijn gescheiden ouders. Zijn moeder heeft weer eens een nieuwe vriend, met wie ze voortdurend luidkeelse sekspartijen heeft.  Zijn vader verdrinkt zijn frustratie terwijl hij tirades aflevert over zijn ex. Op een dag krijgt de jongen een hond. De start van een avontuur waarin de raakvlakken tussen fantasie en werkelijkheid vertroebelen. Schrijnend en toch liefdevol verhaal over vriendschap, maar ook over overleven. (Scratch, 29,90€)

 

Turing, Robert Deutsch

Een wiskundefreak aan de feesttafel? Dan valt de getekende biografie over het boeiende en wispelturige leven van Alan Turing zeker in de smaak. Turing was een wiskundig genie, die een sleutelrol speelde in het kraken van de enigma code en baanbrekend werk leverde voor de ontwikkeling van de eerste computers. Ondanks alle lof aan zijn adres, had de man het moeilijk. In tijden waarin homoseksualiteit strafbaar is, worstelt hij met zijn identiteit en vecht tegen depressies. (Concerto books, 34,99€)

P.s.: Onze favoriete boekhandels voor de kerstinkopen? Het paard van Troje in Gent, Barboek in Leuven en Buchbar in Antwerpen zijn slechts enkele van onze favorieten.