Uitgelezen

Vers leesvoer! Vers leesvoer! (4)

Vorige week was ik nog niet uitgepraat over de boeken om naar uit te kijken dit voorjaar, dus without further ado: deel 2.

 

Frankenstein in Bagdad – Ahmed Saadawi (De Geus, maart)
Bagdad, net na de Amerikaanse invasie. Hadi, een haveloze voddenmarchand, naait een neus aan het lichaam van een man die hij heeft samengesteld uit afgerukte lichaamsdelen. Hij verzamelde ze bij de dagelijkse bomaanslagen in de door geweld verscheurde stad, om ze een uiteindelijk een waardige begrafenis te kunnen geven. Wanneer monster compleet is, wordt hij ingenomen door de ziel van een man die zowat gedesintegreerd werd bij nóg een bomaanslag. Het monster komt tot leven en heeft maar één missie: ieder die schuld heeft aan de dood van de eigenaars van zijn lichaamsdelen om zeep helpen.

Ik speelde vals en las alvast de Engelse versie van dit boek, dat in maart in het Nederlands verschijnt. Naast het fantastische hoofdverhaal van het moderne monster van Frankenstein – die met een dikke knipoog naar Mary Shelley ook zeer eloquent blijkt te zijn- gebruikt de bekroonde Irakese auteur Saadawi een hele stoet personages en nevenverhalen om zijn punt vlekkeloos over te brengen: de totale absurditeit en het surrealisme van het geweld dat Bagdad trof. Net zoals Whatsitsname -zoals het monster in de Engelse versie heet- tijdens zijn moordpartijen ontdekt dat ook de schuldigen zelf slachtoffers zijn, en omgekeerd, zo schildert Saadawi het portret van een stad waarin een lange, lange geschiedenis doorspekt met conflicten, misverstanden, corruptie, waanzin… het onmogelijk maakt om nog een oorzaak van alle ellende aan te wijzen. Aanrader.

 

Een leven zonder einde – Frédéric Beigbeder (De Geus, januari)
Enfant terrible Frédéric Beigbeder kennen we nog van zijn cultboek 99 francs, waarin hij op geheel eigen wijze de reclame-industrie tot wrakhout vertimmerde. Een wapenfeit waardoor hij door zijn werkgever kort na het verschijnen van het boek op straat werd gezet, en dan vooral omdat hij zelf in die sector werkte. In Een leven zonder einde maakt hij zich zorgen over de menselijke sterfelijkheid -die van zichzelf in het bijzonder- en gaat hij via een hele rits interviews met biologen en wetenschappers op zoek naar het geheim om losjes vijfhonderd jaar te worden. Beigbeder pakt die zware materie op dezelfde heldere, uiterst grappige manier aan zoals hij dat deed in 99 francs, dus je loopt alleen het risico dat je tijdens het grinniken nog iets bijleert ook.

 

De valk van Sparta – Conn Iggulden (Luitingh-Sijthoff , februari)
Conn Iggulden dramatiseerde met veel succes het leven van Julius Caesar in zijn Emperor-serie -die ik drie keer gelezen heb, echt goed spul– en richt nu zijn pijlen op de al even legendarische Xenophon. Xenophon -die naast een job als leerling van Socrates nog wat bijkluste als notoir ijzervreter en strategisch genie- was één van de Tienduizend, oftewel de Griekse huurlingen die een verongelijkte Cyrus inhuurde om zijn oudere broer Artaxerxes van de Perzische troon te houden, en wel met een ferme pandoering. Hij beschreef zelf het debacle -want dat was het uiteindelijk- in de Anabasis, maar excuseer mij als ik de zeven boeken vol moeizaam proza in een stijf metrum van de originele versie links laat liggen en me volop stort op de vertelkunsten van Iggulden.

 

De wolf komt echt niet – Myriam Ouyessad & Ronan Badel (Gottmer, februari)
Op de linkerpagina van dit prentenboek doet moeder konijn haar uiterste best om met veel tekst en uitleg het kleine konijntje te overtuigen waarom de wolf écht niet zal komen. Helaas vertellen de illustraties op de rechterpagina een heel ander verhaal en laten ze zien hoe de wolf keer op keer moeders ongelijk bewijst. Totdat… hij op de deur van het kleine konijntje klopt. Geen nood, volgens mensen die het kunnen weten loopt alles goed af, dus het risico dat je koter bibberend en met de nagels aan het plafond hangend de nacht doorbrengt is gering en absoluut geen reden om dit hoogst originele prentenboek niet in huis te halen.

 

PS: vorige boekentips vind je hier!