Echt (n)iets voor

Thrillers: de ultieme gids

Zin in een frisse thriller bij dit beginnend lenteweer? Verken samen met Thisishowweread de donkerste hoekjes van het thrillergenre. Of je nu van bikkelharde thrillers houdt of meer geniet van een subtiel puntje-van-je-stoel-boek, wij maakten een lijstje van subgenres die de aandacht verdienen.

Lezers houden van thrillers. Ontdek de donkerste krochten van de menselijke ziel, wordt meegesleept in een race tegen de klok en vraag je af wie de moordenaar is. Stel je volgende lijst met thriller boeken samen met bloedstollend spannende exemplaren uit de volgende subgenres. 

Legal thrillers

Houd je ervan om complexe problemen te ontrafelen en mag dit alles een bloederig sausje bevatten? Richt je dan eens op de legal thrillers. Deze juridische thrillers hoeven per definitie – in tegenstelling tot andere thrillers – niet goed af te lopen. Op pagina 1 weet je al wat er gebeurd is, maar toch word je door de ontknoping volledig van je stoel geblazen. 

Tip: De onschuldigen – John Grisham

Cullen Post, priester én advocaat, krijgt een brief waarin een gevangene na 20 jaar gevangenis om hulp vraagt. Met het aannemen van deze zaak haalt Post zich meer problemen op de hals dan hij had kunnen vermoeden.

Romantische thrillers

Spanning is voor thriller liefhebbers dagelijkse kost, maar voor feelgood boekenwurmen misschien een stapje te ver uit de comfortzone. Romantiek en spanning blijken goed samen te gaan. Denk maar aan een verhaal van een nieuwe liefde, afgewisseld met de bizarre gedachten van een verknipt personage dat zijn nieuwe liefde steeds in een ijzeren greep houdt. Begeef je je eenmaal in de wereld van romantische thrillers, dan wil je niet meer terug. 

Tip: De Redding – Jayne Ann Krentz

Lucy Sheridan keert 13 jaar na het feest waarin ze de aantrekkelijke Mason Fletcher ontmoet terug in het huis van haar tante. Zij is omgekomen bij een auto-ongeluk. Lucy is forensisch onderzoeker en vertrouwt de zaak rondom het overlijden van haar tante niet. Mason komt 13 jaar later ook weer in beeld.

Psychologische thrillers

Laat je bij de keel grijpen door een wirwar aan leugens en verraad. In psychologische romans is niets wat het lijkt. De charmante buurman – die kleine klusjes uitvoert voor iedereen in dezelfde flat – lijkt naast vriendelijk en zorgzaam, ook een ordinaire moordenaar te zijn met de dood van zijn buurvrouw op zijn geweten. Tot op het laatst zetten boeken uit het genre psychologische thrillers je op het verkeerde been. Totdat de schokkende waarheid boven tafel komt. 

Tip: Zwanenzang – Loes den Hollander

Vier klasgenoten maken aan het einde van hun middelbare schooltijd een verbond. Ze mogen niemand vertellen wat ze hebben uitgehaald. Twintig jaar later confronteert iemand de leden van het groepje met hun verbond. Ze moeten de schuldvoor hun daden inlossen. De onbekende belager vraagt hun hoge prijs voor het confronterende verleden.

Medische thrillers

Een sadistische, psychopathische tandarts die puntgave gebitten verandert in bloedende ruïnes, dokters die aan onvrijwillige orgaandonaties doen of mensen die levend begraven worden. Zomaar een greep uit de onderwerpen die in medische thrillers beschreven worden. Onderwerpen die allemaal ingaan op de natuurlijke angst voor ziekenhuizen, ziektes en artsen. Wie durft?

Tip: Verdwijn – Tess Gerritsen

Maura Isles krijgt de schrik van haar leven als een lijk haar ogen opent en nog blijkt te leven. De nog levende vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar vermoordt de vrouw een bewaker en gijzelt een groep mensen, waaronder de op dat moment zwangere Jane Rizolli. Wie is deze vrouw en wat is haar doel?

Start je zoektocht

Als je eenmaal in beeld hebt welke thrillers je op je lijst gaat zetten, kan de échte zoektocht beginnen. Online zijn veel boeken te vinden én ook nog eens met een duurzaam randje. Veel tweedehandsjes zijn goedkoper én je kiest ook nog eens voor hergebruik, mooi twee vliegen in een klap. Veel leesplezier!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Boekenkraam.nl.