Op locatie,  Uitgelezen

Thomas Mann – wat een leven

Het moest er ooit van komen. Vijftien jaar geleden bracht ik de lente door met het afronden van mijn masterscriptie over ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. Dit voorjaar bezoek ik Lübeck, de geboortestad van mijn literaire held en het decor van zijn debuut ‘De Buddenbrooks’. Uit nostalgie herlees ik voor vertrek nog even de biografische schets van Mann waarmee ik mijn thesis opende. Tijdens het lezen, denk ik: ‘Wat een dramatisch leven had die Mann toch.’ En ook wel: ‘Heb ik dit geschreven? God, wat vergeet een mens veel op vijftien jaar tijd.’ Vandaag dus een vintage tekst op de blog, aangevuld met kersvers beeld van de  historische foto’s on display in het Buddenbrooks Haus in Lübeck.

Paul Thomas Mann werd op 6 juni 1875 geboren als de tweede zoon van de welstellende graanhandelaar Thomas Johann Heinrich Mann en de exotische Julia da Silva-Bruhns. Manns vader bezat een graanfirma, was de koninklijke consul van Nederland en werd senator in de hanzestad Lübeck, waar hij met zijn gezin woonde. Thomas, zijn oudere broer Heinrich (°1871), zijn jongere zusjes Julia (°1877) en Carla (°1881) en het nakomertje Viktor (°1890) waren zich bewust van hun sociale status en hadden een natuurlijke air van zelfzekerheid over zich. Hun vader bracht hen de protestantse waarden ijver, vlijt, discipline en zelfbeheersing bij. Hun moeder legde andere accenten in de opvoeding.

Julia Mann da Silva-Bruhns was geboren in Zuid-Amerika, als dochter van een Duitse plantage-eigenaar en een Portugees-Creoolse vrouw en had tot haar zevende in Brazilië gewoond.

Aan deze periode had ze een exotisch accent en een arsenaal verhalen overgehouden waarmee ze haar kinderen urenlang kon boeien. Ze verwende hen met mooi speelgoed en zong liederen aan de piano om hun gevoeligheid voor kunst te stimuleren. De kleine Thomas erfde evenveel trekken van zijn vader als van zijn moeder en zou opgroeien tot burger én kunstenaar.

Als jonge student was Thomas Mann niet bepaald een hoogvlieger.

Hij had een hekel aan de Pruisische tucht van het Katharineum in Lübeck –aan de jaarlijkse toneelopvoeringen nam hij wel met geestdrift deel-, en moest maar liefst drie keer zittenblijven. In 1891 overleed  senator Mann. Thomas was aanwezig aan het doodsbed van zijn vader en was diep onder de indruk van het serene tafereel. De familiale graanhandel werd verkocht, zoals in het testament werd bepaald, en de oudste zonen erfden een aanzienlijk bedrag. Heinrich verliet Lübeck onmiddellijk en begon aan een nomadenbestaan dat hem naar de Europese hoofdsteden en een aantal Italiaanse sanatoria bracht. Ondertussen schreef hij novellen en verhalen.  Thomas bleef aanvankelijk in zijn vaderstad om zijn gymnasium af te maken, tot hij die plannen liet varen en in 1893 zijn moeder, jongere zusjes en broertje vervoegde in hun nieuwe woonst in München. Eindexamen had hij niet afgelegd.

In München werkte Thomas bij een verzekeringsmaatschappij. Hij beperkte zijn sociale contacten om ’s avonds aan zijn novelle “Gefallen” te kunnen schrijven. Die verscheen in 1894 in een bekend literair tijdschrift, dat eerder al twee gedichten van hem had gepubliceerd, onder het pseudoniem Paul Thomas.[1] Hierna volgden een tweede novelle en een aantal essays en recensies die werden opgenomen in het tijdschrift “Das 20. Jahrhundert”, dat door Heinrich werd uitgegeven.

Van deze eerste literaire pogingen nam Mann later bewust afstand.[2]

In 1896 reisde hij met het geld dat hem werd betaald voor de publicatie van de novellen “Der Wille zum Glück” en “Der kleine Herr Friedemann” naar Rome, waar zijn oudere broer op dat moment woonde. Hij trok in bij Heinrich en ontving tot zijn eigen verbazing een brief van de beroemde Berlijnse uitgever Samuel Fischer[3], met de vraag hem een roman toe te sturen.

Zo begon Thomas Mann in Rome op éénentwintigjarige leeftijd aan de roman die hem in één klap beroemd zou maken : “Die Buddenbrooks”.  De lijvige roman vertelt het verhaal van vier generaties uit de Lübeckse koopmansfamilie Buddenbrook. Overgrootvader Johann is koopman, grootvader Jean consul en vader Thomas senator. In de loop der jaren stagneert de groei van de familiale graanhandel en begint het maatschappelijke aanzien van de Buddenbrooks te tanen. Hanno, de laatste telg van het patriciërsgeslacht, is een kunstenaarsziel, die de kracht mist om zijn scheppende dromen in daden om te zetten en als adolescent sterft aan tbc.

De ondertitel “Verfall einer Familie” is veelzeggend, en de autobiografische bodem voor het boek is makkelijk achterhaald.

Omdat het een vermomde familiegeschiedenis was, riep Thomas bij het schrijven de hulp in van zijn moeder en zus, die hem brieven vol stambomen, levensbeschrijvingen en recepten toestuurden. Ook de discussies over de familiale verhaalstof die hij in de Italiaanse éénkamerwoning met Heinrich voerde, waren vruchtbaar.[4]

Toen Thomas Mann in 1898 naar München terugkeerde, was het manuscript van “Die Buddenbrooks” ongeveer tot de helft van z’n uiteindelijke omvang gevorderd. Hij ging aan de slag als lektor bij het tijdschrift “Simplicissimus” en werd –bepaald niet tot zijn spijt- afgekeurd voor legerdienst. In zijn vrije tijd las hij de werken van Nietzsche, Schopenhauer en Tolstoj, drie mannen die hij enorm bewonderde. Daarnaast probeerde hij minstens twee uur per dag te schrijven. De invloed van zijn lectuur op zijn schrijfarbeid is duidelijk: het pessimisme van Schopenhauer zit in de sfeer van “Die Buddenbrooks”, terwijl de panoramische compositie herinnert aan Tolstoj.[5] Met werken, lezen en schrijven waren Manns dagen behoorlijk goed gevuld, voor sociale contacten of verstrooiing bleef weinig tijd over. Hij aanvaardde die ascese als een voorwaarde voor zijn artistieke productie:

“Die Entsagung ist unser Pakt mit der Muse, auf ihr beruht unsere Kraft, unsere Würde, und das Leben ist unser verbotener Garten.” [6]

Toch was hij in deze periode zwaarmoedig, gebukt als hij ging onder zijn hooggespannen ambities. Het onmiddellijke succes van “Die Buddenbrooks” in 1901 maakte in dat opzicht veel goed.

Toch begon met de publicatie van zijn eerste roman geen probleemloze periode. Om te beginnen stokte Manns artistieke productie onder druk van het succes. Op vijfentwintigjarige leeftijd had hij een veelzijdig, rijk en goed gecomponeerd boek afgeleverd, waarin hij een hele brok familie- en stadsgeschiedenis had verwerkt, en de thema’s die hem bezighielden –het conflict tussen burger en kunstenaar, tussen leven en geest- uitvoerig had aangekaart.

Diep in zijn binnenste sluimerde de angst, dat hij ‘zijn’ boek geschreven had, en zich in de toekomst alleen nog maar kon herhalen.

Hij had het gevoel dat hij op zoek moest naar nieuwe verhaalstof en een verbeterde stijl en bestudeerde daarom de geschiedenis van Pruisen[7] en het leven en werk van Goethe. Hij schreef een aantal kleinere werken, waarvan vooral het toneelstuk “Fiorenza”, de novelle “Tristan” en de romans “Tonio Kröger” en “Königliche Hoheit” vermelding verdienen. Verder tilde Mann relatief zwaar aan enkele negatieve reacties op “Die Buddenbrooks”, afkomstig van burgers uit Lübeck die ontevreden waren over de (spottende) manier waarop ze in het boek werden opgevoerd.  Zijn excuses heeft hij hen nooit aangeboden. Autobiografische ervaringen en indrukken vervormen, stileren en verheffen tot het niveau van de kunst was in zijn ogen niet alleen een legitiem procédé, het vormde de essentie van zijn schrijverschap en daarvoor wilde hij zich niet verontschuldigen.[8]

Een ervaring uit de periode na “Die Buddenbrooks” die later veelvuldig literair bewerkt zou worden[9] was Manns intense en homoseksuele verliefdheid op de schilder Paul Ehrenberg.[10]

Zijn verhouding met Ehrenberg – een flirterig, drukbezet en oppervlakkig type – bleef platonisch en duurde slechts drie jaar (1900-1903). Desalniettemin kenschetste de schrijver haar  als ‘die zentrale Herzenserfahrung meiner 25 Jahre’.[11]

Mann zou voortaan een scherp onderscheid maken tussen homoseksuele liefde, die hij als rein en echt aanzag, en heteroseksuele, die volgens hem steeds in dienst van de geslachtelijkheid stond. Uit angst om gestigmatiseerd te worden verdrong hij zijn homoseksualiteit inzoverre hij zichzelf verbood haar lichamelijk te beleven: hij sublimeerde haar in zijn kunst. Toen hij in 1905 met Katia Pringsheim trouwde, de dochter van een joodse professor in de wiskunde, koos hij definitief voor de warmte en geborgenheid van een door de maatschappij aanvaarde relatie.

Zijn besluit om te huwen werd ingegeven door verstandelijke argumenten: hij voelde zich aangetrokken  tot de rijkdom en de cultuur van de familie Pringsheim. Zijn eigen familie was niet opgezet met het huwelijk: zijn exotische moeder vond Katia te koel en te afstandelijk. Heinrich was op het trouwfeest niet eens aanwezig. De spanningen tussen de broers over persoonlijke, morele en literaire zaken hadden zich opgehoopt.[12]

Met zijn huwelijk begon voor Thomas Mann geen uitzonderlijk gelukkige, maar toch een stabiele periode. Op veertien jaar tijd kregen hij en Katia zes kinderen : Erika (°1905) , Klaus (°1906) , Angelus –‘Golo’- (°1909) , Monika (°1910) , Elisabeth (° 1918) en Michael (°1919). Katia leidde het huishouden, al voelde ze zich regelmatig ziek of zwak, en nam de zakelijke kant van Thomas’ carrière op zich, zodat hij zijn aandacht volledig aan het schrijven kon wijden. In het zomerhuis in Bad Tölz (gebouwd in 1908/ verkocht in 1917) beleefde Mann een aantal rustgevende én inspirerende zomers met zijn gezin. Hij raakte bevriend met de componist Gustav Mahler en ontdekte in diens werk een kunstprocédé dat hij zou overnemen: Mahler gebruikte traditionele motieven en beelden, maar herschikte ze tot een toekomstgericht geheel. Hij trachtte de mythologische erfenis niet zozeer te bewaren of reproduceren als wel nieuw leven in te blazen.

Thomas Mann boorde voortaan naast de autobiografische, ook de mythologische inspiratiebron aan.[13]

Zijn artistieke produktie kwam spontaan in een stroomversnelling: in 1912 verscheen de novelle “Der Tod in Venedig” en datzelfde jaar nog begon hij aan “Der Zauberberg”, een boek dat hij concipieerde als een parodie op de sanatoriumwereld, die hij op bezoek bij zijn zieke vrouw in Davos had leren kennen.

In augustus 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en Thomas Mann begroette hem met onvervalst enthousiasme.[14] Hij verwaarloosde zijn literaire bezigheden ten voordele van een reeks publicaties over de actuele gebeurtenissen en de toestand van Duitsland, waarbij hij zich opstelde als conservatieve nationalist. Zo kwam hij opnieuw in aanvaring met Heinrich, die als pacifist tegen de oorlog was. De politieke onenigheid –bovenop de oude geschillen- veroorzaakte een breuk tussen de broers die zeven jaar zou duren (1915-1922).

In het voorjaar van 1918 – nog tijdens de oorlog – verschenen de “Betrachtungen eines Unpolitischen”, Manns monumentale reflectie op de Duitse geschiedenis en haar apolitieke Kultur.[15] Aan dit document had hij meer dan twee jaar geschreven en het was de synthese van zijn (reactionaire) denken tijdens de oorlogsjaren. Het werk kondigde zichzelf aan als een grote ‘bekentenis’, maar bleef eigenlijk heel rhetorisch:

Mann gaf van zichzelf alleen prijs wat hij prijs wilde geven.

Duitsland verloor de oorlog en kwam in 1918 zwaar geschonden uit de strijd. De Novemberrevolutie, de inflatie en de perikelen in de prille Weimarrepubliek deden Mann vervreemden van zijn standpunten in de “Betrachtungen”.[16] Al in 1923 sprak hij zich tegen het Duitse nationalisme uit. Hij kreeg geleidelijk meer waardering voor de bredere, Europese ‘Zivilisation’ en met die herziening van zijn politieke ideeën werd toenadering tot Heinrich mogelijk.[17] Na de oorlog keerde Manns interesse terug naar de literatuur. Hij schreef essays over Goethe, Tolstoj, Lessing, Nietzsche en Freud[18] en nam ook de draad van “Der Zauberberg” herop. De oorlogsgebeurtenissen hadden zijn visie op het werk wel merkbaar verruimd:

uit de kleine satire op de sanatoriumwereld groeide een omvangrijke, ‘grote’ roman die de mentaliteit van het vooroorlogse Europa schilderde.

Het boek verscheen in 1924 en werd positief ontvangen. Een jaar later vierde Thomas Mann zijn vijftigste verjaardag door een nieuw project op te starten: hij besloot het verhaal van de bijbelse Josef neer te schrijven, die door zijn vader bemind maar door zijn broers benijd werd en het uiteindelijk tot koning van Egypte zou brengen. Om materiaal te verzamelen las hij in de familiebijbel en ging op reis naar Egypte. Het oorspronkelijk kleinschalige plan kreeg –alweer- steeds grotere proporties. Pas achttien jaar en een vierdelige romancyclus later had Mann het gevoel klaar te zijn met de Josef-stof.

De jaren twintig brachten een aantal persoonlijke verliezen: Manns moeder stierf in 1923, vier jaar later- in 1927- pleegde zijn zus Julia zelfmoord, net als zus Carla in 1911 had gedaan. Professioneel ging het hem echter voor de wind. Het schrijven ging moeiteloos en in 1929 ontving hij de (misschien wel) hoogste onderscheiding die een schrijver te beurt kan vallen: de Nobelprijs.[19] Hiermee bereikte Mann het toppunt van zijn roem en zijn gezin deelde in de belangstelling.

Zijn lievelingskinderen[20] Erika en Klaus waren ondertussen twintigers en ontpopten zich tot kunstenaars. Erika was actrice en cabaretière, Klaus  had op negentienjarige leeftijd zijn eerste roman gepubliceerd.

Beiden hielden er een decadente levensstijl op na en de Duitse roddelbladen hadden aan hun spilzucht en schandaaltjes[21] een vette kluif. De kinderen Mann waren een geliefd doelwit voor kritikasters, die zich niet durfden uitspreken tegen hun vader, wiens reputatie in die tijd quasi onaantastbaar was.[22]

Als internationale beroemdheid ondernam Mann een aantal voordrachtsreizen naar de grote Europese steden. Hij ontmoette er literatoren, ministers en consuls en sprak zich in hun bijzijn uit vóór de Duitse toetreding tot de Volkenbond. Na een korte periode van desinteresse, volgde Mann de internationale politiek immers weer op de voet. Hij nam voor het eerst politiek stelling in een literair werk. De in 1929 tijdens een bezoek aan Italië geschreven en in 1930 gepubliceerde novelle “Mario und der Zauberer”  was duidelijk anti-fascistisch. In september van dat jaar behaalden de Duitse nationaal-socialisten een onheilspellende verkiezingsoverwinning. Kort daarop hield Thomas Mann in Berlijn een toespraak, waarin hij aan de gezonde redelijkheid van de Duitsers appelleerde en pleitte voor het beteugelen van het fascistische fanatisme. Hij mocht uitspreken, maar moest na afloop langs een zijdeur  worden weggeleid en ontving zijn eerste dreigbrieven.[23]

In februari 1933 –een maand na het aantreden van Hitler als Rijkskanselier- ging Thomas Mann op Europese tournee met een omstreden voordracht over Wagner. In de Duitse pers kwam een hetze tegen hem op gang[24] en tegen de zomer was het duidelijk dat het niet veilig zou zijn om naar Duitsland terug te keren.[25] De familie Mann begon haar emigrantenbestaan in een reeks hotels rond de kust van de Middellandse Zee, tot ze zich in oktober in een huis in het Zwitserse Küsnacht neerliet.

In februari 1936 waagde Mann zijn eerste expliciet anti-fascistische stellingname op vreemde bodem, waarna hem prompt het Duitse staatsburgerschap werd ontnomen.

Hij aanvaardde het aangeboden Tsjechische staatsburgerschap maar moest vervolgens lijdzaam toezien, hoe de internationale gemeenschap het in 1938 naliet te reageren op Hitlers inname van Tsjechoslovakije. Tijdens een lezingstournee in de Verenigde Staten rijpte het plan om daarheen te verhuizen. Via Parijs en Bologna trokken Thomas en Katia naar New Jersey, waar Mann professor werd aan de universiteit van Princeton.[26]

Met de Duitse inval in Polen in 1939 begon de Tweede Wereldoorlog, die Thomas Mann in Amerika zou doorbrengen: tot 1941 in New Jersey, daarna in een villa in Santa Monica, in de staat Californië.  Hij voltooide de roman “Lotte in Weimar” (1939), waarin hij zijn liefde voor en kennis van Goethes oeuvre had verwerkt, en de romancyclus “Joseph und seine Brüder” (in 1943).  Hij begon zelfs aan een nieuwe roman, “Doktor Faustus” (1943-1947) die het Faustthema en een stuk autobiografie combineerde met een zoektocht naar de wortels van het fascisme. Zijn hart lag in deze politiek woelige tijden nog steeds bij de kunst, al verzaakte hij niet aan zijn ‘plichten’: als  figuur met internationale bekendheid vroeg hij de Amerikanen steun voor derden – Duitse emigranten en joodse vluchtelingen- en bedankte alle schenkers met een handgeschreven briefje, hoe klein hun gift ook was geweest.[27] Hij verwierf in 1944 het Amerikaanse staatsburgerschap en trachtte blijk te geven van een onwrikbaar geloof in de democratie, wat soms moeite kostte: zijn afkeer van Hitler was oprecht, zijn enthousiasme voor de democratie voelde soms als een opgedrongen rol.[28]

Officieel eindigde de Tweede Wereldoorlog in 1945, in werkelijkheid ging hij geruisloos over in een nieuw conflict: de Koude Oorlog. Mann keerde niet terug naar Duitsland[29], maar voelde zich ook in het naoorlogse Amerika steeds minder goed thuis.

Hij vernam er in 1949 dat zijn zoon Klaus zelfmoord had gepleegd in Cannes en in 1950 stierf Heinrich, die ook een decennium in Santa Monica had gewoond.

Toen onder president Mc Carthy de klopjacht op alles wat communistisch leek, losbarstte, werd Mann plots een ‘apologist for Stalin’ genoemd. Hij wachtte niet tot hij zou worden verhoord over zijn ‘UnAmerican Activities’, maar keerde Amerika in 1952 gedesillusioneerd de rug toe, om zich weer in Europa, in Zwitserland te vestigen.[30]

Hoewel Mann ondertussen bijna tachtig jaar oud was, bleef zijn artistieke productie op gang. In 1954 verscheen “Der Erwählte”, een roman geïnspireerd op Hartmann von Aues vertelling “Gregorius”, over een man die na incest met zijn moeder toch paus werd. Zijn laatste werk “Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull”[31] was levendig –tijdens het schrijven beleefde Mann een niet meer verwachte verliefdheid- maar bleef onvoltooid. In 1955 werd hij tot eredoctor van de universiteit van Jena en ereburger van de stad Lübeck verkozen. Laatstgenoemde huldiging ontving hij in de historische zaal van het stadhuis van zijn geboortestad.  Hij beschreef de ceremonie als een ‘groots en roerend moment’ in zijn ‘ten ruste neigende leven’[32] en zag er een verzoening in, niet alleen met zijn stad, maar ook met zijn vaderland. Eind juli van dat jaar werd hij geveld door een trombose. Een opname in het ziekenhuis van Zürich kon niet meer baten: op 12 augustus 1955 stierf Thomas Mann aan de gevolgen van arteriosklerose.

 

 

[1] De dubbele voornaam van Thomas Mann.

[2] Mann weerde de novelle “Gefallen” uit zijn verzameld werk, omdat hij zich schaamde voor dit onrijpe en onmelodieuze werk. Zijn medewerking aan “Das 20. Jahrhundert” verzweeg hij later maar liever, wegens het nationalistische en anti-semitische karakter van het tijdschrift.  Klaus Schröter: Thomas Mann. Rowohlt, Hamburg, 2001. p.34-39.

[3] Fischer had eerder al “Der kleine Herr Friedemann” gepubliceerd en vijf andere novelles van Thomas Mann aanvaard. Schröter (zie noot 2), p.46.

[4] Na de publicatie van “Die Buddenbrooks” staken roddels de kop op, dat het boek het resultaat zou zijn van een literaire samenwerking tussen de broers. De raadgevingen van Heinrich Mann werden mondeling gegeven en dus is de grootte van zijn invloed moeilijk te bepalen. Zelf beweerde hij althans: “Wenn ich mir die Ehre beimessen darf, habe ich an dem berühmten Buch meinen Anteil gehabt; einfach als Sohn desselben Hauses, der auch etwas beitragen konnte zu dem gegebenen Stoff.  Das Wesentliche, ihr Zusammenklang, die Richtung wohin die Gesamtheit der Personen sich bewegte – die Idee selbst gehörte dem Autor allein.” Geciteerd in Schröter (zie noot 2) p. 55.

De broederlijke samenwerking in Italië moet men zich niet als overdreven idyllisch voorstellen. Thomas was in deze periode depressief.  Heinrich en hij werkten elk aan een eigen boek en hun gesprekken resulteerden niet alleen in kruisbestuiving, maar ook in een concurrentiestrijd. Soms verweet de ene broer de andere bijvoorbeeld dat hij een idee of motief had gestolen. Hermann Kurzke: Thomas Mann. Das Leben als Kunstwerk. Eine Biographie. Verlag C.H. Beck, München, 1999. p.114-118.

[5] Voor de Russische realist Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) had Thomas Mann veel respect. Rond 1923 prees hij hem als één van zijn twee grote voorbeelden in de redevoering “Goethe und Tolstoi”.  Die tekst was het eindpunt van een fascinatie die veel vroeger was begonnen. Een kwarteeuw eerder, ten tijde van het schrijven aan “Die Buddenbrooks”, bestudeerde Mann in het oeuvre van Tolstoj de rijkdom aan concrete details, het gebruik van leitmotive om een literair werk van aanzienlijke omvang  samen te houden en het moraliserende aspect. Deze technieken nam hij vervolgens grotendeels over. “Nietzsche und Schopenhauer haben Thomas Manns Einsichten, seine Meinungen bestimmt und gefördert. Tolstoj war das Vorbild seines künstlerischen Schaffens, seines Tuns.” Schröter (zie noot 2), p.63.

[6] Geciteerd in : Ulrich Karthaus : Literaturwissen. Thomas Mann. Philipp Reclam, Stuttgart, 1994. p.20.

[7] Hij speelde met het idee om een boek over Frederik de Grote te schrijven. Zijn voorbereidingen hiervoor werden bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog als studie uitgegeven.

[8] Dit is een interessante tegenstrijdigheid in Thomas Mann. Enerzijds geloofde hij –zoals boven vermeld- dat een kunstenaar zich als een asceet van het leven moet onthouden om tot artistieke productie te kunnen komen. Alleen wie het leven de rug durft toe te keren, vindt genoeg tijd en concentratie om te scheppen. Anderzijds moet een kunstenaar ervaringen en gevoelens hebben doorleefd, voor hij hen in kunst kan omvormen. Mann lost die tegenstrijdigheid op, door soms bewust ervaringen uit te lokken. “Ich bin Künstler genug, Alles mit mir geschehen zu lassen, denn ich kann Alles gebrauchen.” Geciteerd in Kurzke (zie noot 4), p.152.  Tegelijkertijd valt het critici steeds weer op dat meerdere boeken van Mann door dezelfde ervaringen gedragen worden. Hermann Kurzke merkt op: “Die Literatur bietet mehr als das Leben (…) Der eigentliche Erlebniskern ist verhältnismäβig mager gewesen” en “Aus wenig Erlebtem hat Mann viel gemacht.” Ib. p 152 en p. 326.

[9] Het duidelijkst in de novelle “Tonio Kröger” (1903), het kortverhaal “Ein Glück” (1903) en de romans “Joseph in Ägypten” (1936) en “Doktor Faustus” (1947).  Kurzke (zie noot 4) p. 133-154.

[10] Deze verliefdheid kwam niet uit de lucht gevallen. Als schooljongen had hij eerder al homoseksuele gevoelens gekoesterd voor Williram Timpe, een jongen van Slavische afkomst.  Kurzke (zie noot 4) p. 50-54.

[11] Kurzke (zie noot 4) p. 139.

[12] Na het succes van “Die Buddenbrooks” overschaduwde Thomas’ reputatie die van zijn broer. Terwijl Thomas verstomde onder druk van zijn beroemdheid bleef Heinrichs literaire produktie overvloedig. Heinrich ging daarenboven om met prostituées, hetgeen Thomas moreel verwerpelijk vond. Op zijn beurt bekritiseerde Heinrich het berekende huwelijk met Katia Pringsheim. Volgens Thomas was de échte (homoseksuele) liefde zuiver en platonisch, volgens Heinrich bestond er niets anders dan de zinnelijke (heteroseksuele) liefde. In zijn boek “Die Jagd nach Liebe” – een immorele vertelling over geld, driften en brutaliteit- tekende hij een wereldbeeld dat voor Thomas zo bedreigend was, dat hij het boek wel moest neersabelen. De literaire stijl van de broers verschilde ook aanzienlijk. Heinrich was een grootmeester in het satirische en groteske genre. Thomas schreef in een ironische, maar realistische stijl. Elkaar waarderen betekende de eigen esthetische waarden in vraag stellen: elkaar bekritiseren was de gemakkelijkere optie. Dat ze elkaar onder vuur namen, wilde overigens niet zeggen dat ze kritiek van derden duldden. Tegenover de buitenwereld verdedigden Thomas en Heinrich Mann elkaar haast altijd. Kurzke (zie noot 4), p. 114-130.

[13] Karthaus (zie noot 6) p. 76-77. Concreet zou Mann bijbelse verhaalstof bewerken in zijn “Joseph”-cyclus (1933-1943) en het Faustmotief herscheppen in “Doktor Faustus” (1947).

[14] Enerzijds zag hij in de oorlog de terugkeer van verdrongen krachten: na jaren van materiële en sociale verwennerij, waarin arbeid als de hoogste levensinvulling had gegolden, stelde de maatschappij zich in 1914 plots weer de vraag naar de bovenpersoonlijke zin van individuele inspanningen. Daarom begroette hij de oorlog als een positieve, ‘sinnstiftende’ kracht. Kurzke, (zie noot 4), p.260. Anderzijds geloofde hij dat Duitsland en zijn ‘Kultur’ (nationaal, apolitiek) een bijzondere plaats innamen binnen de westerse  ‘Zivilisation’ (westers, democratisch). Om de ziel van het Duitse Keizerrijk te behoeden voor afvlakking door westerse, democratische krachten was de oorlog  onvermijdelijk. Schröter (zie noot 2), p.90. Mann voelde ook een zekere opwinding omdat hij getuige ‘mocht’ zijn van zo’n belangrijke wereldgebeurtenissen. Kurzke (zie noot 4), p.241.

[15] Duitsland was pas in 1871 en dan nog op militaire wijze ééngemaakt. Het grootste deel van de negentiende eeuw had het land bestaan uit een verzameling totalitaire, op absolutistische leest geschoeide kleine vorstendommen. Duitsland had daardoor een aantal democratische ontwikkelingen gemist.

[16] Martin Walser erkent dat Mann poogde om zijn politieke denken te herbronnen na de oorlog, maar vindt dat het hem eigenlijk niet gelukt is. “In den Aufsätzen und Reden der Zwanzigerjahre strampelt er in komischer Heftigkeit und unter wirklich ergreifender Anstrengungen weg von den “Betrachtungen” ; es gelingt eigentlich nicht.” Martin Walser : Ironie als höchstes Lebensmittel oder: Lebensmittel der Höchsten. In : Edition Text und Kritik Thomas Mann. Hrsg. von Heinz Ludwig Arnold, München, 1976. p. 5-25.

[17] Schröter (zie noot 2), p.95.

[18] Telkens Thomas Mann een studie schreef over literatuur en beroemde literatoren, schreef hij tegelijkertijd  ook over zijn eigen kunstenaarschap. Dit is vaak als narcisme geduid, maar kan even goed teruggaan op zijn protestantse opvoeding, die hem had geleerd dat men steeds verantwoording moet afleggen en rekenschap moet  geven over persoonlijke daden, keuzes en voorkeuren. Het mag in dat opzicht niet verwonderen dat hij eveneens een verwoed dagboekschrijver was.  Karthaus (zie noot 6), p. 23.

[19] In 1919 had Mann reeds een eredoctoraat van de universiteit van Bonn ontvangen. De Nobelprijs was de eerste onderscheiding die wereldwijde erkenning impliceerde. Merkwaardig is dat hij de prijs voor “Die Buddenbrooks” ontving, en niet voor zijn hele oeuvre.

[20] Mann maakte een duidelijk onderscheid tussen zijn kinderen. Hij hield het meest van de oudste en artistiek erg begaafde Erika en Klaus en van de kleinere, maar heel schattige Elizabeth. Hen trok hij schandelijk voor ten opzichte van de drie andere kinderen. Aangezien Katia de praktische leiding van het huishouden op zich had genomen en Thomas vaak in zijn werkkamer zat te schrijven, had hij weinig autoriteit over zijn zes kinderen. Naar buiten hield hij het masker van de nette burger op, maar zijn gezin kende hem als kunstenaar-in-kamerjas. De kinderen Mann kregen een vrije en onburgerlijke opvoeding. Kurzke (zie noot 4), p 298-321.

[21] In tegenstelling tot zijn vader beleefde Klaus zijn homoseksualiteit openlijk.

[22] Kurzke (zie noot 4), p 315.

[23] Schröter (zie noot 2), p. 106-107.

[24] Manns tegenwoordig erg hoog aangeslagen interpretatie van het leven en werk van de Duitse componist Richard Wagner stond immers haaks op de interpretatie van de nationaal-socialisten. Vooral het feit dat Mann Wagners nationalisme historisch relativeerde, stootte hen tegen de borst. Schröter  (zie noot 2), p.109.

[25] Naast de bovengenoemde hetze, was er immers ook het feit dat Katia Mann half joods was.

[26] In 1935 was hem een tweede eredoctoraat toegekend, ditmaal door Harvard University. (voor het eerste, zie noot 19)  Het hoeft dus niet te verwonderen dat de zittenblijver uit Lübeck een professorenstoel veroverde in Amerika.

[27] Schröter (zie noot 2), p. 127. Kurzke verwoordt het kleurrijker : “Immer noch ist er mit dem väterlichem Pflichtbewusstsein bei der Sache, nicht mit dem frei schweifenwollenden künstlerischen Mutterherzen. Tief innen billigt er gar nicht, was er tut. Welch unsinniges Opfer, sich mit der Bekämpfung des Faschismus das Blut zu verderben!” Kurzke (zie noot 4), p. 449.

[28] Kurzke (zie noot 4), p.444-449.

[29] Daar verwijt men hem immers ‘Deutschfeindlichkeit’. Er komt kritiek op zijn houding in WO II, men rakelt zijn politieke geschriften uit de tijd van WO I weer op om hem in een des te kwalijker daglicht te kunnen stellen, men haalt zijn oeuvre naar beneden en verwijt hem communist te zijn. Schröter (zie noot 2), p. 144-146.

[30] Schröter (zie noot 2), p.142.

[31] Aan deze satire op de Belle Epoque had hij reeds in 1910-1913 geschreven. Het werk was vervolgens blijven liggen, om veertig jaar later alsnog te worden hervat.

[32] Geciteerd in Schröter (zie noot 2), p.157, eigen vertaling.

Privacy Overview

This Privacy Policy sets out how we, This is how we read, collect, store and use information about you when you use or interact with our website, thisishowweread.be (our website) and where we otherwise obtain or collect information about you. This Privacy Policy is effective from 17th February 2020.

Contents

  • Summary
  • Our details
  • When you visit our website
  • Marketing communications
  • Information obtained from third parties
  • Disclosure and additional uses of your information
  • How long we retain your information
  • How we secure your information
  • Transfers of your information outside the European Economic Area
  • Your rights in relation to your information
  • Changes to our Privacy Policy
  • Children’s Privacy

Summary

This section summarises how we obtain, store and use information about you. It is intended to provide a very general overview only. It is not complete in and of itself and it must be read in conjunction with the corresponding full sections of this Privacy Policy.

  • Data controller: This is how we read
  • How we collect or obtain information about you: when you provide it to us e.g. by contacting us, leaving comments on our blog, completing registration forms, adding or rating locations, posting blogs, or signing up for content such as newsletters. From your use of our website, using cookies and occasionally, from third parties such as mailing list providers.
  • Information we collect: name, contact details, social media information, IP address, information from cookies, information about your computer or device (e.g. device and browser type), information about how you use our website (e.g. which pages you have viewed, the time when you view them and what you clicked on, the geographical location from which you accessed our website (based on your IP address).
  • How we use your information: for administrative and business purposes (particularly to contact you, to improve our business and website, to fulfil our contractual obligations, to advertise our and other’s goods and services, to analyse your use of our website, and in connection with our legal rights and obligations.)
  • Disclosure of your information to third parties: user information can be shared with partners for specific types of content and events where a user has registered their information. Other disclosures are only to the extent necessary to run our business, to our service providers, to fulfil any contracts we enter into with you and where required by law or to enforce our legal rights.
  • Do we sell your information to third parties (other than in the course of a business sale or purchase or similar event): No, This is how we read, does not sell data. However, when you register or sign up for certain types of content, your registration data can be shared with sponsors and partners. Examples of where we do this include event registrations, webinar signups or whitepaper downloads. We will always make it clear where any information provided will be shared with other parties.
  • How long we retain your information: for no longer than necessary, taking into account any legal obligations we have (e.g. to maintain records for tax purposes), any other legal basis we have for using your information (e.g. your consent, performance of a contract with you or our legitimate interests as a business) and certain additional factors described in the main section below entitled How long we retain your information. For specific retention periods in relation to certain information which we collect from you, please see the main section below entitled How long we retain your information.
  • How we secure your information: using appropriate technical and organisational measures such as storing your information on secure servers, encrypting transfers of data to or from our servers using Secure Sockets Layer (SSL) technology, encrypting payments you make on or via our website using Secure Sockets Layer (SSL) technology and only granting access to your information where necessary.
  • Use of cookies and similar technologies: we use cookies and similar information-gathering technologies such as marketing automation tracking on our website including essential, functional, analytical and targeting cookies. For more information, please visit our cookies policy.
  • Transfers of your information outside the European Economic Area: By using our website, your information may be transferred outside of the European Economic Area. We take personal data seriously and as such we ensure appropriate safeguards are in place, including, for example, that the third parties we use who transfer your information outside the European Economic Area have self-certified themselves as compliant with the EU-U.S. Privacy Shield.
  • Use of profiling: we use profiling to understand our users better through web and marketing analytics, provide targeted advertising and deliver a personalised user experience.
  • Your rights in relation to your information
    • to access your information and to receive information about its use
    • to have your information corrected and/or completed
    • to have your information deleted
    • to restrict the use of your information
    • to receive your information in a portable format
    • to object to the use of your information
    • to withdraw your consent to the use of your information
    • to complain to a supervisory authority
  • Sensitive personal information: we do not collect what is commonly referred to as ‘sensitive personal information’.

Our details

If you have any questions about this Privacy Policy, please contact the data controller.

The data controller in respect of our website is This is how we read.

You can contact the data controller by using the details above or by sending an email to info@thisishowweread.be.

When you visit our website

We collect and use information from website visitors in accordance with this section and the section entitled Disclosure and additional uses of your information.

Web server log information

We use a third party server to host our website called SystemDeveloper.nl the privacy policy of which is available here: http://www.systemdeveloper.nl/privacy/

Our website server automatically logs the IP address you use to access our website as well as other information about your visit such as the pages accessed, information requested, the date and time of the request, the source of your access to our website (e.g. the website or URL (link) which referred you to our website), and your browser version and operating system.

Use of website server log information for IT security purposes

We collect and store server logs to ensure network and IT security and so that the server and website remain uncompromised. This includes analysing log files to help identify and prevent unauthorised access to our network, the distribution of malicious code, denial of services attacks and other cyber-attacks, by detecting unusual or suspicious activity.

Unless we are investigating suspicious or potential criminal activity, we do not make, nor do we allow our hosting provider to make, any attempt to identify you from the information collected via server logs.

Legal basis for processing: compliance with a legal obligation to which we are subject (Article 6(1)(c) of the General Data Protection Regulation).

Legal obligation: we have a legal obligation to implement appropriate technical and organisational measures to ensure a level of security appropriate to the risk of our processing of information about individuals. Recording access to our website using server log files is such a measure.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interests: we have a legitimate interest in using your information for the purposes of ensuring network and information security.

Use of website server log information to analyse website use and improve our website

We use the information collected by our website server logs to analyse how our website users interact with our website and its features. For example, we analyse the number of visits and unique visitors we receive, the time and date of the visit, the location of the visit and the operating system and browser use.

We use the information gathered from the analysis of this information to improve our website. For example, we use the information gathered to change the information, content and structure of our website and individual pages based according to what users are engaging most with and the duration of time spent on particular pages on our website.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest: improving our website for our website users and getting to know our website users’ preferences so our website can better meet their needs and desires.

Cookies

Cookies are data files which are sent from a website to a browser to record information about users for various purposes.

We use cookies on our website, including essential, functional, analytical and targeting cookies.

For further information on how we use cookies, please see our cookies policy.

You can reject some or all of the cookies we use on or via our website by changing your browser settings or non-essential cookies by using a cookie control tool, but doing so can impair your ability to use our website or some or all of its features. For further information about cookies, including how to change your browser settings, please visit www.allaboutcookies.org or see our cookie policy.

When you contact us

We collect and use information from individuals who contact us in accordance with this section and the section entitled Disclosure and additional uses of your information.

Email

When you send an email to the email address displayed on our website we collect your email address and any other information you provide in that email (such as your name, telephone number and the information contained in any signature block in your email).

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest(s): responding to enquiries and messages we receive and keeping records of correspondence.

Legal basis for processing: necessary to perform a contract or to take steps at your request to enter into a contract (Article 6(1)(b) of the General Data Protection Regulation).

Reason why necessary to perform a contract: where your message relates to us providing you with goods or services or taking steps at your request prior to providing you with our goods and services (for example, providing you with information about such goods and services), we will process your information in order to do so).

Enquiry forms

When you contact us using an enquiry form, we collect your personal details and match this to any information we hold about you on record. Typical personal information collected will include your name and contact details. We will also record the time, date and the specific form you completed.

If you do not provide the mandatory information required by our contact form, you will not be able to submit the contact form and we will not receive your enquiry.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest(s): responding to enquiries and messages we receive and keeping records of correspondence.

We will also use this information to tailor any follow up sales and marketing communications with you. For further information, see the section of this privacy policy titled ‘Marketing Communications’.

Messages you send to us via our contact form may be stored outside the European Economic Area on our contact form provider’s servers.

Phone

When you contact us by phone, we collect your phone number and any information provide to us during your conversation with us.

We record customer-facing phone calls for training and customer service purposes.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation)

Legitimate interest(s): responding to enquiries and messages we receive and keeping records of correspondence.

Legal basis for processing: necessary to perform a contract or to take steps at your request to enter into a contract (Article 6(1)(b) of the General Data Protection Regulation).

Reason why necessary to perform a contract: where your message relates to us providing you with goods or services or taking steps at your request prior to providing you with our goods and services (for example, providing you with information about such goods and services), we will process your information in order to do so).

Post

If you contact us by post, we will collect any information you provide to us in any postal communications you send us.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation)

Legitimate interest(s): responding to enquiries and messages we receive and keeping records of correspondence.

Legal basis for processing: necessary to perform a contract or to take steps at your request to enter into a contract (Article 6(1)(b) of the General Data Protection Regulation).

Reason why necessary to perform a contract: where your message relates to us providing you with goods or services or taking steps at your request prior to providing you with our goods and services (for example, providing you with information about such goods and services), we will process your information in order to do so).

Marketing communications

Our content, goods and services

When signing up for content, registering on our website or making a payment, we will use the information you provide in order to contact you regarding related content, products and services.

We will continue to send you marketing communications in relation to similar goods and services if you do not opt out from receiving them.

You can opt-out from receiving marketing communications at any time by emailing info@thisishowweread.be

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interests: Sharing relevant, timely and industry-specific information on related business services, in order to assist your organisation, grow.

Third party goods and services

In addition to receiving information about our products and services, you can opt in to receiving marketing communications from us in relation third party goods and services by email by ticking a box indicating that you would like to receive such communications.

Legal basis for processing: consent (Article 6(1)(a) of the General Data Protection Regulation).

Consent: you give your consent to us sending you information about third party goods and services by signing up to receive such information in accordance with the steps described above.

Transfer and storage of your information

Information for marketing campaigns will be stored outside the European Economic Area on our third-party mailing list provider’s servers in the United States.

For further information about the safeguards used when your information is transferred outside the European Economic Area, see the section of this privacy policy below entitled Transfers of your information outside the European Economic Area.

Use of tracking in emails

We use technologies such as tracking pixels (small graphic files) and tracked links in the emails we send to allow us to assess the level of engagement our emails receive by measuring information such as the delivery rates, open rates, click through rates and content engagement that our emails achieve.

Information obtained from third parties

This section sets out how we obtain or collect information about you from third parties.

Information received from third parties

We can often receive information about you from third parties. The third parties from which we receive information about you can include partner events within the marketing industry and other organisations that we have a professional affiliation with.

It is also possible that third parties with whom we have had no prior contact may provide us with information about you.

Information we obtain from third parties will generally be your name and contact details but will include any additional information about you which they provide to us.

Legal basis for processing: necessary to perform a contract or to take steps at your request to enter into a contract (Article 6(1)(b) of the General Data Protection Regulation).

Reason why necessary to perform a contract: where a third party has passed on information about you to us (such as your name and email address) in order for us to provide services to you, we will process your information in order to take steps at your request to enter into a contract with you and perform a contract with you (as the case may be).

Legal basis for processing: consent (Article 6(1)(a) of the General Data Protection Regulation).

Consent: where you have asked that a third party to share information about you with us and the purpose of sharing that information is not related to the performance of a contract or services by us to you, we will process your information on the basis of your consent, which you give by asking the third party in question to pass on your information to us.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interests: where a third party has shared information about you with us and you have not consented to the sharing of that information, we will have a legitimate interest in processing that information in certain circumstances.

For example, we would have a legitimate interest in processing your information to perform our obligations under a sub-contract with the third party, where the third party has the main contract with you. Our legitimate interest is the performance of our obligations under our sub-contract.

Similarly, third parties may pass on information about you to us if you have infringed or potentially infringed any of our legal rights. In this case, we will have a legitimate interest in processing that information to investigate and pursue any such potential infringement.

Information obtained by us from third parties

In certain circumstances (for example, to verify the information we hold about you or obtain missing information we require to provide you with a service) we will obtain information about you from certain publicly accessible sources, both EU and non-EU, such as Companies House, online customer databases, business directories, media publications, social media, and websites (including your own website if you have one.

In certain circumstances will also obtain information about you from private sources, both EU and non-EU, such as marketing data services.

We will continue to send you marketing communications in relation to similar goods and services if you do not opt out from receiving them.

You can opt-out from receiving marketing communications at any time by emailing info@thisishowweread.be

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interests: Sharing relevant, timely and industry-specific information on related business services.

Where we receive information about you in error

If we receive information about you from a third party in error and/or we do not have a legal basis for processing that information, we will delete your information.

Disclosure and additional uses of your information

This section sets out the circumstances in which will disclose information about you to third parties and any additional purposes for which we use your information.

Disclosure of your information to service providers

We use a number of third parties to provide us with services which are necessary to run our business or to assist us with running our business

These include the following: Internet services, IT service providers and web developers.

Our third-party service providers are located both inside and outside of the European Economic Area.

Your information will be shared with these service providers where necessary to provide you with the service you have requested, whether that is accessing our website or ordering goods and services from us.

We do not display the identities of our service providers publicly by name for security and competitive reasons. If you would like further information about the identities of our service providers, however, please contact us directly by email and we will provide you with such information where you have a legitimate reason for requesting it (where we have shared your information with such service providers, for example).

Legal basis for processing: legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest relied on: where we share your information with these third parties in a context other than where is necessary to perform a contract (or take steps at your request to do so), we will share your information with such third parties in order to allow us to run and manage our business efficiently.

Legal basis for processing: necessary to perform a contract and/or to take steps at your request prior to entering into a contract (Article 6(1)(b) of the General Data Protection Regulation).

Reason why necessary to perform a contract: we may need to share information with our service providers to enable us to perform our obligations under that contract or to take the steps you have requested before we enter into a contract with you.

Disclosure and use of your information for legal reasons

Indicating possible criminal acts or threats to public security to a competent authority

If we suspect that criminal or potential criminal conduct has been occurred, we will in certain circumstances need to contact an appropriate authority, such as the police. This could be the case, for instance, if we suspect that we fraud or a cyber-crime has been committed or if we receive threats or malicious communications towards us or third parties.

We will generally only need to process your information for this purpose if you were involved or affected by such an incident in some way.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interests: preventing crime or suspected criminal activity (such as fraud).

In connection with the enforcement or potential enforcement our legal rights

We will use your information in connection with the enforcement or potential enforcement of our legal rights, including, for example, sharing information with debt collection agencies if you do not pay amounts owed to us when you are contractually obliged to do so. Our legal rights may be contractual (where we have entered into a contract with you) or non-contractual (such as legal rights that we have under copyright law or tort law).

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest: enforcing our legal rights and taking steps to enforce our legal rights.

In connection with a legal or potential legal dispute or proceedings

We may need to use your information if we are involved in a dispute with you or a third party for example, either to resolve the dispute or as part of any mediation, arbitration or court resolution or similar process.

Legal basis for processing: our legitimate interests (Article 6(1)(f) of the General Data Protection Regulation).

Legitimate interest(s): resolving disputes and potential disputes.

How long we retain your information

This section sets out how long we retain your information. We have set out specific retention periods where possible. Where that has not been possible, we have set out the criteria we use to determine the retention period.

Retention periods

Server log information: we retain information on our server logs for 3 months.

Correspondence and enquiries: when you make an enquiry or correspond with us for any reason, whether by email or via our contact form or by phone, we will retain your information for as long as it takes to respond to and resolve your enquiry, and for 36 further month(s), after which point we will archive your information.

Newsletter: we retain the information you used to sign up for our newsletter for as long as you remain subscribed (i.e. you do not unsubscribe).

Criteria for determining retention periods

In any other circumstances, we will retain your information for no longer than necessary, taking into account the following:

    • the purpose(s) and use of your information both now and in the future (such as whether it is necessary to continue to store that information in order to continue to perform our obligations under a contract with you or to contact you in the future);
    • whether we have any legal obligation to continue to process your information (such as any record-keeping obligations imposed by relevant law or regulation);
    • whether we have any legal basis to continue to process your information (such as your consent);
    • how valuable your information is (both now and in the future);
    • any relevant agreed industry practices on how long information should be retained;
    • the levels of risk, cost and liability involved with us continuing to hold the information;
    • how hard it is to ensure that the information can be kept up to date and accurate; and
    • any relevant surrounding circumstances (such as the nature and status of our relationship with you).

How we secure your information

We take appropriate technical and organisational measures to secure your information and to protect it against unauthorised or unlawful use and accidental loss or destruction, including:

  • only sharing and providing access to your information to the minimum extent necessary, subject to confidentiality restrictions where appropriate, and on an anonymised basis wherever possible;
  • using secure servers to store your information;
  • verifying the identity of any individual who requests access to information prior to granting them access to information;
  • using Secure Sockets Layer (SSL) software to encrypt any payment transactions you make on or via our website;
  • only transferring your information via closed system or encrypted data transfers;

Transmission of information to us by email

Transmission of information over the internet is not entirely secure, and if you submit any information to us over the internet (whether by email, via our website or any other means), you do so entirely at your own risk.

We cannot be responsible for any costs, expenses, loss of profits, harm to reputation, damages, liabilities or any other form of loss or damage suffered by you as a result of your decision to transmit information to us by such means.

Transfers of your information outside the European Economic Area

Your information may be transferred and stored outside the European Economic Area (EEA) in the circumstances set out earlier in this policy.

We will also transfer your information outside the EEA or to an international organisation in order to comply with legal obligations to which we are subject (compliance with a court order, for example). Where we are required to do so, we will ensure appropriate safeguards and protections are in place.

Your rights in relation to your information

Subject to certain limitations on certain rights, you have the following rights in relation to your information, which you can exercise by writing to the data controller using the details provided at the top of this policy.

  • to request access to your information and information related to our use and processing of your information;
  • to request the correction or deletion of your information;
  • to request that we restrict our use of your information;
  • to receive information which you have provided to us in a structured, commonly used and machine-readable format (e.g. a CSV file) and the right to have that information transferred to another data controller (including a third-party data controller);
  • to object to the processing of your information for certain purposes (for further information, see the section below entitled Your right to object to the processing of your information for certain purposes); and
  • to withdraw your consent to our use of your information at any time where we rely on your consent to use or process that information. Please note that if you withdraw your consent, this will not affect the lawfulness of our use and processing of your information on the basis of your consent before the point in time when you withdraw your consent.

In accordance with Article 77 of the General Data Protection Regulation, you also have the right to lodge a complaint with a supervisory authority, in particular in the Member State of your habitual residence, place of work or of an alleged infringement of the General Data Protection Regulation.

Further information on your rights in relation to your personal data as an individual

You can find out further information about your rights, as well as information on any limitations which apply to those rights, by reading the underlying legislation contained in Articles 12 to 22 and 34 of the General Data Protection Regulation, which is available here:http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/files/regulation_oj_en.pdf

Verifying your identity where you request access to your information

Where you request access to your information, we are required by law to use all reasonable measures to verify your identity before doing so.

These measures are designed to protect your information and to reduce the risk of identity fraud, identity theft or general unauthorised access to your information.

How we verify your identity

Where we possess appropriate information about you on file, we will attempt to verify your identity using that information.

If it is not possible to identity you from such information, or if we have insufficient information about you, we may require original or certified copies of certain documentation in order to be able to verify your identity before we are able to provide you with access to your information.

We will be able to confirm the precise information we require to verify your identity in your specific circumstances if and when you make such a request.

Your right to object

You have the following rights in relation to your information, which you may exercise in the same way as you may exercise by writing to the data controller using the details provided at the top of this policy.

  • to object to us using or processing your information where we use or process it in order
  • to carry out a task in the public interest or for our legitimate interests, including ‘profiling’ (i.e. analysing or predicting your behaviour based on your information) based on any of these purposes; and
  • to object to us using or processing your information for direct marketing purposes (including any profiling we engage in that is related to such direct marketing).

You may also exercise your right to object to us using or processing your information for direct marketing purposes by:

  • clicking the unsubscribe link contained at the bottom of any marketing email we send to you and following the instructions which appear in your browser following your clicking on that link;
  • sending an email to info@thisishowweread.be, asking that we stop sending you marketing communications or by including the words “OPT OUT”.

Sensitive Personal Information

‘Sensitive personal information’ is information about an individual that reveals their racial or ethnic origin, political opinions, religious or philosophical beliefs, or trade union membership, genetic information, biometric information for the purpose of uniquely identifying an individual, information concerning health or information concerning a natural person’s sex life or sexual orientation.

Our website does not allow you to register any ‘Sensitive Information’, however if we ask for this, you will be considered to have explicitly consented to us processing that sensitive personal information under Article 9(2)(a) of the General Data Protection Regulation.

Changes to our Privacy Policy

We update and amend our Privacy Policy from time to time.

Minor changes to our Privacy Policy

Where we make minor changes to our Privacy Policy, we will update our Privacy Policy with a new effective date stated at the beginning of it. Our processing of your information will be governed by the practices set out in that new version of the Privacy Policy from its effective date onwards.

Major changes to our Privacy Policy or the purposes for which we process your information

Where we make major changes to our Privacy Policy or intend to use your information for a new purpose or a different purpose than the purposes for which we originally collected it, we will notify you by email (where possible) or by posting a notice on our website.

We will provide you with the information about the change in question and the purpose and any other relevant information before we use your information for that new purpose.

Wherever required, we will obtain your prior consent before using your information for a purpose that is different from the purposes for which we originally collected it.

Children’s Privacy

Because we care about the safety and privacy of children online, we comply with the Children’s Online Privacy Protection Act of 1998 (COPPA). COPPA and its accompanying regulations protect the privacy of children using the internet. We do not knowingly contact or collect information from persons under the age of 18. The website is not intended to solicit information of any kind from persons under the age of 18.

It is possible that we could receive information pertaining to persons under the age of 18 by the fraud or deception of a third party. If we are notified of this, as soon as we verify the information, we will, where required by law to do so, immediately obtain the appropriate parental consent to use that information or, if we are unable to obtain such parental consent, we will delete the information from our servers. If you would like to notify us of our receipt of information about persons under the age of 18, please do so by contacting us by using the details at the top of this policy.