Boekenbal

Literatuur in het theater

IMG_3353

Eén van de leukste culturele herinneringen aan mijn studententijd waren de theaterrecensie workshops die ik volgde bij Stijn Devillé en Els Theunis van – toen nog – Braakland/ZheBilding (ondertussen Het Nieuwstedelijk). In een klein groepje woonden we een tiental theatervoorstellingen bij, schreven we iedere keer plichtsgetrouw onze recensies en was er altijd wel een ‘special’ voorzien zoals een interview met Els Dottermans. Bij een glaasje wijn in de foyer kregen we bovendien tonnen insiders informatie van Stijn en Els. Op de laatste bijeenkomst improviseerden we in de ijskoude Molens Van Orshoven op één dag zelfs een mini-voorstelling bij elkaar.

Met stip op twee staan trouwens de Geert Opsomers lessen theaterwetenschap aan de KUL: liggend op de grond van de danszaal in het STUK.

Sindsdien waren er seizoenen met en zonder theaterabonnementen, losse tickets verspreid over het land en talloze pre-theater drinks in de Flamingo vlakbij de KVS maar de verzuchting ‘ik zou terug meer naar het theater moeten gaan’ klonk vaker dan niet.

En daar ga ik iets aan doen. Ik maakte alvast een selectie van uitgesproken literaire voorstellingen, stuurde een paar mailtjes en breng binnenkort verslag uit van enkele van deze voorstellingen!

In Europa (vanaf 6 oktober)

productie van NT Gent en Lod Muziektheater in een regie van Johan Simons

Literaire link? In Europa van Geert Mak, een reisnovelle en statusupdate van Europa aan het einde van de 20ste eeuw. Mak doet het in elfhonderd pagina’s. Benieuwd hoeveel tijd Johan Simons met zijn acteurs en muzikanten nodig heeft voor deze Europese trip. Voor liefhebbers van lijvige werken, is Missie terug, een monoloog gebaseerd op David Van Reybroucks Congo. Een geschiedenis, gespeeld door Bruno Vanden Broecke.

Meer info

Dit zijn de namen (vanaf 22 januari)

productie van NT Gent in een regie van Philipp Becker

Literaire link? Dit zijn de namen van Tommy Wieringa is één van mijn lievelingsboeken van de afgelopen jaren. Het verhaal over een groep vluchtelingen die zijn achtergelaten door mensensmokkelaars op een steppe in Oost-Europa is erg actueel en tegelijkertijd bijzonder bevreemdend. En als dan Frank Focketyn nog meedoet…

Meer info

De sleutel (vanaf 17 februari)

een productie van Muziektheater Lod in een regie van Josse De Pauw

Literaire link? Voor deze voorstelling bewerkt Josse De Pauw Kagi, een roman van de Japanse auteur Junichiro Tanizaki over een koppel dat doelbewust de sleuteltjes van hun dagboeken laat rondslingeren. De Pauw was zelf jarenlang getrouwd met een Japanse, benieuwd hoe Westers zijn interpretatie wordt. Muziektheater Lod plant dit seizoen trouwens nog een voorstelling gebaseerd op een boek: Zonder bloed naar de novelle van Alessandro Baricco.

Meer info

Wit is altijd schoon (vanaf 24 september)

een productie van Het Paleis in een regie van Stefan Perceval

Literaire link? Sien Eggers gaat aan de slag met de tekst van Wit is altijd schoon van Leo Pleysier. Een voorstelling voor tieners en volwassenen over de complexe relatie tussen een zoon en zijn overleden moeder wiens mond bij leven nooit dichtstond.

Heet je Leo, zoals de schrijver, dan mag je bovendien gratis naar de voorstelling.

Meer info

Shake-Speares Sonnets (vanaf 3 december)

een productie van Theater Zuidpool in een regie van Jorgen Cassier

Literaire link? Muzikant Jorgen Cassier herleidt de sonnetten van Shakespeare tot korte liedjes. Hij zingt en begeleidt zichzelf op Haken Continuum Fingerboard, een recent ontwikkeld elektronisch instrument.

Meer info

Het jaar van de kreeft (vanaf 26 maart)

een productie van Toneelgroep Amsterdam in een regie van Luk Perceval

©Jan Versweyveld
© Jan Versweyveld

Literaire link? Toneelgroep Amsterdam brengt maar liefst drie boekbewerkingen in het voorjaar: Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, De welwillenden van Jamie Littell (vanaf 10 maart) en De stille kracht van Louis Couperus (vanaf 11 februari, i.s.m. Toneelhuis). Het zinderende boek van Claus balanceert op de rand van het banale en is Percevals lievelingsboek.

Meer info

PS Welke theatervoorstellingen staan in jouw agenda?