Geen categorie

Volgeboekt: opgeruimd staat netjes

De herfst hangt in de lucht… Voor boekenmeisjes het codewoord om te beginnen denken aan open haarden, wollen dekentjes, goeie boeken en een kop thee erbij. Tot zover de idylle. Want na een zomer verwaarlozing ligt ‘het atelier’, zoals dat hier in huis genoemd wordt, er verwaarloosd bij. Idealiter een plek met een bureau en een open haard met een knusse zithoek, maar in realiteit een tornado van stapels aanbiedingsfolders en recensie-exemplaren die volgens mij ondersteund worden door een bureau. De knusse zithoek is er, maar wordt bedolven onder dozen verloren voorwerpen (dansjaar  2014-2015 en een dansoptreden), zeven verloren gelopen tutu’s en… ‘danskampgerief’.

DSC08702
Zoek het bureau
DSC08703
O, de rommel!

 

Dringend tijd voor een opruimactie ten huize boekenmeisje. En aangezien boeken hier elke dag aan de deurbel trekken, is het misschien tijd om met deze categorie te beginnen. Zoals opruimgoeroe Mari Kondo in haar boek Opgeruimd! van de Japanse daken schreeuwt: ruim op per categorie.

Kondo - Opgeruimd

Ok, first things first…

Boeken de deur uit kieperen. Becomingminimalist heeft enkele tips om je sentimenteel los te maken van boeken die je gelezen hebt en niet per se moet bijhouden.

De boeken die je wel bij wil houden, rangschik je weer netjes in de boekenkast. Boekengigiant Waterstones laat Jonathan O’Brien aan het woord, die categoriseren op alfabet de enige gangbare manier vindt. Apartmenttherapy verdiept zich dan weer in verschillende kleurcodes.

Toch een aantal boeken opzij gelegd waar je geen afstand van kan nemen, maar die je niet meer zal lezen? De schaar erin… Met deze leuke boekenknutsels recycleer je oude boeken. Verander een boek in een handtas, een (boeken)rek of een juwelendoos. Nog inspiratie nodig? Katrien ging je al voor op het DIY-pad

schrijven

Moeite om te gaan scheuren in boeken? Je bent niet de enige. Bookriot voelde ook wat aarzeling bij z’n lezers en publiceerde deze verdediging der boekenknutselaars.

Het knutseltalent van oudtante Ria niet geërfd? Organiseer dan een boeken-ruilfeestje. Hier alvast enkele tips. Voor de wijnselectie verwijzen we u graag door naar de kenners van Quevins.

Merk je na een week dat je weer bent thuisgekomen met twee tassen leesvoer, dan kan je het probleem misschien wat grondiger aanpakken met dit filmpje van Book Buyers Anonymous. Onze goede vriend Goodreads was ook zo vriendelijk om een zelfhulpgroep op te richten… Hoewel?

Zo, flink opgeruimd en nog een uurtje tijd over om te lezen? Deze kleine kleppers lees je uit in minder dan zestig minuten. Wij zijn vooral benieuwd naar Richard Babcock’s My wife’s story, dat in 12 minuten uit te lezen is.

Screenshot 2015-09-10 12.37.04

 

Voor wie, ondanks onze tips, toch blijft kampen met plaatsgebrek, is een nieuwe boekenkast misschien de enige oplossing. Hier is het in ieder geval aan de orde, Basje Benders heeft net aan de deur geklopt met haar nieuwe roman Brussel. Op 20 september wordt de zeepbel der Europese ambtenaren doorprikt tijdens de boekvoorstelling in Passa Porta.

9789029090292

 

Fijn weekend gewenst en veel succes met de opruimactie…

P.s.: dat wij schaamteloos zijn, wisten jullie al lang. Ben je fan van onze blog en heb je ergens een half minuutje tijd over dit weekend? Nomineer ons dan voor de Weekend Knack Blog Awards