Echt (n)iets voor,  Op locatie,  Reizen

5x Skireads

Het skiseizoen (en de bijhorende après-ski) is begonnen! Dit boekenmeisje mocht mid-december al gaan proeven van de eerste pistes, verse sneeuw en een gloednieuw skiresort in de Franse Alpen.

Club Med nodigde een schare (lees: 300) journalisten uit alle uithoeken van de wereld uit om te komen proeven van hun nieuw resort Le Grand Massif Samoëns-Morillon. Lees dat vooral letterlijk, de Japanse delegatie arriveerde naar het schijnt in zomerkledij en diende in allerijl skipakken bijeen te shoppen in de boutique. Het Resort, dat midden in het skigebied Le Grand Massif ligt, met 265 km pistes en uitzicht op grote broer Mont Blanc vanaf de top, is een heuse aanrader voor ski-fanaten.

Club Med le Grand Massif Samoëns-Morillon

Club Med Le Grand Massif ligt op het plateau van Saix, omgeven door niets dan een magnifiek uitzicht op de bergen… Naast de geweldig lekkere restaurants om uit te kiezen, de fijne kamers en het majestueuze zwembad, waren we vooral onder de indruk van de vele leesplekken in het resort. Kleine salons, gezellige zetels om in weg te zakken, inclusief bergen kussens en schapenvellekes, zijn echt o-ve-ral te vinden. Oh, en aan het zwembad staan tepees waar je met je boek even in kan verdwijnen.

Ik stal dan ook hier en daar een leesuurtje, nestelde me in een hoekje en verdween even. Met deze vijf ‘skireads’  zit je goed, daar achter je chocola chaud met une montagne de chantilly.

Off piste, Linda van Rijn

Ja, op het hoogste gedeelte van La Grand Massif kan je je uitleven: ‘Le Diamant Noir’ is één van de moeilijkste pistes van het gebied en de off-piste is enkel voor waaghalzen. Dat is precies waar vriendinnen Saskia, Nicolette, Judith en Frederique de laatste dag van de skivakantie eindigen. Maar met één van hen gaat het verschrikkelijk mis: ze wordt in coma geëvacueerd naar het ziekenhuis. De rechercheur die de val onderzoekt, denkt een routineklus te hebben. Tot hij het filmpje van de bewuste afdaling op de Gsm van één van de vriendinnen ziet. Er is iets dat hem opvalt… Een spannende thriller die je even van de piste kan afhouden, u weze gewaarschuwd.

 

Het hart van het kwaad, Luca D’andrea

Niets zo eng als de dreigende kracht van bergen. Jeremiah en Annelise trekken naar de Italiaanse Alpen, waar ze in een idyllisch dorp belanden. Alles gaat goed, tot Jeremiah hoog in de bergen een ongeluk krijgt en als enige overlevende terugkeert. Niemand weet wat er gebeurd is, ook Annelise niet. De sfeer onder de dorpsgenoten wordt grimmiger en grimmiger. En al snel blijkt dat dit niet het eerste incident is in de streek. Dit boek lees je knus onder de dons in je bed, met je lief en een extra lichtknop binnen handbereik. Een doodeng boek dat even scherp is als een steile rotswand. Hooked? Binnenkort komt het volgende boek In de greep van de waanzin uit.

Club Med Le Grand Massif Samoëns-Morillon

 

Après-ski, Suzanne Vermeer

De 23-jarige Manon woont weer thuis nadat haar relatie op de klippen is gelopen. Dat zorgt voor de nodige spanningen, dus de jaarlijkse skivakantie komt als geroepen.

Ter hoogte van de blauwe piste krijgt Manon’s leven een wending: een snowboarder roetsjt dwars door een skiklasje en Manon weet op het nippertje te verhinderen dat één van de kinderen de berg afskiet. Ze krijgt prompt een job aangeboden als skilerares, maar het is een leerschool vol hindernissen, steile leercurve en gladde pistes. Een feelgood skiread voor aan het zwembad, met zich op witte bergen die in de verte afsteken.

Club Med Le Grand Massif Samoëns-Morillon

 

Wolfsangel: Apollo, Johan Vandevelde

Sneeuw, après-ski en late avonden in de bar, daar horen ook groepen jongeren bij. Deze Young Adult reist mee met Natham en Jarne, die op skireis zijn met hun school. Tot ze halsoverkop moeten terugkeren naar België: er is een staatsgreep gepleegd, en een fascistisch regime heeft de macht naar zich toegetrokken. De twee tieners komen thuis in een wereld van repressie, racisme en geweld. De broer van Nataham wordt opgepakt en de mama’s van Jarne worden als homokoppel steeds meer geviseerd. Een boek dat ogen opent en jongeren wat broodnodig politiek (en geschiedkundig) bewustzijn bijbrengt. Deze tippen we alvast voor de reistas van de tiener in het gezelschap.

Voor de mini’s:

Nu we het toch over bibliotheken hebben, ook voor de bib van de Mini Club hebben we een tip klaar. Tenzij ouders deze al inzetten tijdens de reis naar de Alpen, natuurlijk. Boris op het ijs van Dick Bruna focust even niet op Nijntje, maar op beer Boris, die wil leren schaatsen. Schater met je kleuter tijdens zijn vallen- en opstaansessies en blader nog even door naar tal van andere Nijntje-verhalen, waaronder Nijntje in de bibliotheek.

Veel plezier op skivakantie, en veel leesplezier, uiteraard!