Op locatie,  Reizen,  This Is How We Read

Portugees droompaleis

BP6A4641aklein

Oké, ik weet het. Meestal bloggen we hier over boeken. Maar nu ik net terug ben van een maand vakantie in Portugal, wil ik nog even zwelgen in napret. Ik ga het hier per uitzondering dus niet hebben over literatuur, maar over … logies. De afgelopen vier weken trokken Joris en ik met onze drie meisjes van het ene Air BnB huis naar het andere. Dat deden we om Portugal vanuit verschillende uitvalsbases te verkennen. Maar ook omdat we het gewoon ontzettend leuk vinden om nu eens hier en dan weer daar te wonen.

Een vakantiehuis huren voelt soms een beetje aan als kleding passen: Hoe staat dit mij? Past dit bij ons?

En zo ontdekte ik in Belen, een slaperig voorstadje van Lissabon, het stenen equivalent van mijn absolute droomjurk.

BP6A5120mklein

BP6A4642bklein

BP6A5132oklein

Quinta de Fonteireira – door mijn dochters om begrijpelijke redenen omgedoopt tot ‘ons roze paleis’ – was een droom om in te verblijven. Dit landgoed uit de 16e eeuw was net voldoende gerenoveerd en met zorg onderhouden om aan te voelen als een luxueus buitenverblijf. Tegelijk had het net genoeg overwoekerde paadjes, afgebladerde details en authentieke, historische elementen om een vage sfeer van verval, vergankelijkheid en mysterie te ademen. Een beetje zoals het landgoed in de verfilming van Great Expectations met Ethan Hawke (een film waarover ik hier al heb gezwijmeld…)

BP6A5165tklein

BP6A4649ekleinBP6A4653gkleinBP6A4646cklein

Het was een fantastische setting om in rond te wandelen, loom aan het zwembad te hangen, te dagdromen en te lezen… Al kwam dat laatste er net iets minder van met Astrid, Johanna en Karolien in de buurt (‘mama, kijk naar mij!’). Een voordeel van hun aanwezigheid was wel, dat ik drie gewillige modellen in de buurt had, wanneer ik foto’s op het domein wilde maken. Een mogelijkheid die ik volledig heb uitgemolken, mag ik zeggen.

BP6A4698jklein

BP6A4697iklein

BP6A5155A

BP6A8554aklein

Omdat Eveline met twee vriendinnen door Portugal cruisde, net in de periode dat ons gezin er ook was, werd de Quinta da Fonteireira zelfs even het toneel van een kleine (want Katrien ontbrak natuurlijk…) This Is How We Read reünie. De barbecue werd aangestoken, de kinderen werden (tot hun grote plezier) rond gegooid in het zwembad, het geitje van de eigenaars kwam er gezellig bij…En ik geloof dat we niet of amper over boeken hebben gepraat die avond. Zelfs boekenmeisjes willen – wat zeg ik – nemen soms een break.

BP6A5099kkleinBP6A5142sklein

BP6A5116lklein

BP6A5135rkleinBP6A5126nkleinBP6A5134qklein