Boekenbal,  Echt (n)iets voor,  Op locatie

Opening boekenbeurs: de boekentips van insiders

Boekenbeurs! Thisishowweread was er als de kippen bij (enfin, drie kippen en een haan, we gaan de boekenknecht zijn mannelijke eer laten) op de vooropening. We peuterenden ultieme boekentips los van enkele persverantwoordelijken bij verschillende uitgeverijen. Soms was de keuze hartverscheurend  -‘Moeten we echt kiezen?- en soms een no brainer: ‘Deze, absoluut deze’.

Dus, hier komt-ie, de boekenbeurslijst met de allerbeste tips:

Julie Verhaert, Uitgeverij Van Halewyck

Julie heeft het geluk zich te mogen ontfermen over knuffelbare auteurs zoals Marc De Bel. Haar keuze valt op Fille Folle van Ilona Lodewijckx met illustraties van Aurike Quintelier. Een boek voor tienermeisjes over ons lijf, over seks en hoe dat nu echt zit, zonder romcom-gedoe. Verder zijn er tips om ‘goed te doen’ en alles over ‘Girl Hate’ en pesten. “Een boek waarvan ik wilde dat het bestond toen ik 13 was, het zou me zo geholpen hebben om mijn weg te vinden in een verwarrende tienerwereld.”

Inge Janssens, Singel Uitgeverijen 

Inge loopt tussen de rekken vol boeken. Ze scant de rijen. “Als ik dan echt, echt, echt, moet kiezen…” Ze grijpt naar De meisjeskleedkamer van Karen Connelly. “Connelly, een Canadese, zat in een depressie en wilde schrijven om eruit te geraken. Dat lukte niet, dus besloot ze over erotiek te schrijven. Een boek over racisme, seks en homofobie dat veel triggert.” Eliza is gelukkig: getrouwd, twee zoontjes en een goed lopende bloemenzaak. De grote afwezige in haar leven? Seks. Tot ze in de kleedkamer van het zwembad geïntrigeerd geraakt door een vrouw.

Sophie Verbist, Uitgeverij Vrijdag

Sophie moet niet nadenken over haar keuze. Gedecideerd loodst ze ons naar de boeken van Van Oorschot en pikt er Noodweer van Marijke Schermer uit. “Donderdag wordt de ECI Literatuurprijs hier op de boekenbeurs uitgereikt, en Noodweer is één van de zes finalisten. Een absolute kanshebber.” Een herkenbaar boek, zegt Sophie, over een vrouw die de pedalen verliest. Een onverwerkt jeugdtrauma doet Emilie naar adem happen als het stijgende water in de polders  haar en haar gezin bedreigt. De spanning stijgt recht evenredig met het waterpeil.

Karen Hoorelbeke, Xander Uitgeverij

De zeven zussen van Lucinda Riley wordt de familiesaga die iedereen wil lezen”, zegt Karen trots. Het eerste deel van de zevendelige reeks staat nu al in de top 100 van de GFK cijfers (De cijfers van de boekenverkoop in Vlaanderen). Pa Salt adopteerde zeven meisjesbaby’s uit verschillende landen. Na zijn plotse dood verzamelen de zussen in zijn villa aan het meer van Genève. Elk boek volgt één van de zussen op hun zoektocht naar hun ware afkomst. Boek één brengt Maia naar Rio De Janeiro, waar ze haar ware identiteit wil achterhalen.

Carmen Carnier, VBK Uitgevers

Carmen doorloopt al haar favorieten in haar hoofd. Uiteindelijk wijst ze naar het grote paneel met Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten. “Ik ken Margot goed, en ze ontsluiert een wereld waar we weinig over weten.” Margot begeleidde jarenlang twee Antwerpse Joods-Orthodoxe kinderen bij hun huiswerk. Ze krijgt inkijk in een leven waar traditie en het moderne leven niet altijd te rijmen vallen. Twee werelden ontmoeten elkaar, botsen en worden een verrijking van het leven van de ander. “Het is een non-fictie boek, maar leest als een roman.”

Emilie Laddyn, Uitgeverij Overamstel

“Het beste wat ik dit najaar gelezen heb? Klein land van Gaël Faye. Een ruw en pakkend verhaal over de gruwelen tijdens de burgeroorlog in Rwanda en Burundi. ” Van hetzelfde kaliber als What is the What, met lovende recensies in pers:

“Zelden lazen we een debuut dat op lichte toon zoveel zwaarte en wijsheid in zich draagt.” Cutting Edge

Emilie noemt Faye een Franse Stromae. Hij groeide op als zoon van een Franse en Rwandese moeder in Burundi. Als de oorlog losbarst, is hij zich onheilspellend snel bewust van zijn afkomt als Tutsi.

Toon Van Mierlo, Uitgeverij Pelckmans

Jane Gardam is al 80, maar werd nooit eerder in het Nederlands vertaald. Haar trilogie focust op het leven van Edward en Betty, die in Hong Kong wonen.” Boek 1,  Een onberispelijke manvertelt het verhaal vanuit het standpunt van Edward, een topadvocaat met de bijnaam ‘Old Filth’. Boek 2, Een trouwe vrouw is voor Betty, die begin jaren zestig een huwelijksaanzoek krijgt dat ze niet kan weigeren en eeuwige trouw beloofd aan Edward. Boek 3, dat in de steigers staat, brengt een buitenechtelijke relatie naar voren. Gardam won met haar boeken als enige twee keer de Whitbread/Costa Award.

Zo, en nu op naar de boekenbeurs om deze schatten in te slaan.