This Is How We Read

Inspiratiesessie en schrijfworkshops voor scholen

De noodkreten rond de bekendmaking van de PIRLS-resultaten over het leesniveau van de Vlaamse tienjarigen laten onze redactie niet onberoerd, net als de dramatische PISA-resultaten bij vijftienjarigen van enkele jaren geleden. Als bloggers, journalisten en veellezers liggen het ontwikkelen van goede lees- en schrijfvaardigheden en het vinden van leesplezier ons nauw aan het hart.

Wisten jullie dat This Is How We Read ook een aanbod heeft voor middelbare scholen? We stellen het even voor:

Lezing ‘De Eerste Zin’ met prikkelende boekentips

This Is How We Read komt naar je school voor een interactieve lezing van twee lesuren waarvoor de leerlingen geen voorkennis of voorbereiding nodig hebben. Op basis van onze literaire scheurkalender ‘De Eerste Zin’ geven we concrete leestips op tienermaat, doorspekt met literaire weetjes en korte filmfragmenten met Vlaamse auteurs. Daarnaast reiken we de leerlingen handvaten aan: hoe vind je nu eigenlijk je weg  in het boekenaanbod? Omdat we de lezing met twee sprekers geven, hangt er een gesprekssfeer: we wisselen (lees)ervaringen uit met de groep en bespreken hot topics uit de boekenwereld: van booktok tot het debat over sentitivity readers. Want praten over boeken doet lezen!

Praktisch: De lezing is geschikt voor leerlingen vanaf het 4e middelbaar (ASO-TSO-KSO-DKO) en voor één of twee klassen tegelijk (20 à 40 leerlingen). Prijs: 300 euro + verplaatsingskosten, met 100 euro subsidie mogelijk via Literatuur Vlaanderen: surf naar auteurslezingen.be en zoek op auteur Barbara De Munnynck of Katrien Elen. 

Schrijfworkshop: columns

This Is How We Read komt naar je school voor twee sessies van telkens twee lesuren (100 minuten). Met prikkelende voorbeeldteksten, de nodige tips & tricks (uit de praktijk) en korte, frisse opdrachten zetten we de leerlingen aan het schrijven. In de eerste sessie onderzoeken we de kenmerken van een straffe column en overwinnen we onze koudwatervrees bij het schrijven. Daarna schrijven de leerlingen thuis een column van 400 à 500 woorden. Die bespreken we grondig en constructief in de tweede sessie. We sluiten af met meer inspirerende voorbeelden en vingeroefeningen.

Praktisch: De workshop is geschikt voor klasgroepen (1 per traject van 2 sessies) vanaf het 4e middelbaar. Er zit uitdaging in: de leerlingen gaan creatief schrijven onder begeleiding van een ervaren journalist. Het traject omvat 2 sessies en kan alleen zo geboekt worden. Elke sessie kost 250 euro + verplaatsingskosten. Reserveren doe je via info@thisishowweread.be.

Schrijfworkshop: my blog my story

Een eigen platform waarop we ons ding konden doen. Dat was ooit de reden om de blog This Is How We Read op te richten. Een blog is een kanaal dat je de vrijheid geeft om op een losse manier over uiteenlopende onderwerpen te schrijven: van filmrecensies, over reisverslagen tot meer persoonlijke teksten.

In deze workshopreeks (twee sessies van twee lesuren) gaan we aan de hand van toffe praktijkvoorbeelden in op onderwerpen als: waarom bloggen, verschillende soorten blogposts, de typische schrijfstijl van een blog en hoe blogs zich onderscheiden van posts op sociale media en artikels voor print. Via een reeks schrijfoefeningen inspireren we de leerlingen om (in groepjes) enkele blogconcepten te bedenken (reisblog, foodblog, fotoblog, skateblog…) en hun eigen verhaal te vertellen. Elke leerling schrijft een individuele blogpost, maar de ‘blogcollega’s’ ondersteunen elkaar.

Praktisch: De workshop is geschikt voor klasgroepen (1 per traject van 2 sessies) vanaf het 4e middelbaar. De workshop is laagdrempelig en wordt omkaderd door een ervaren journalist/blogger. Het traject omvat 2 sessies en kan alleen zo geboekt worden. Elke sessie kost 250 euro + verplaatsingskosten. Reserveren doe je via info@thisishowweread.be.

Schrijfworkshop: van interview naar artikel 

Waarom zou je meedoen met radiospelletjes om een Meet & Greet met je idool te winnen, als je ook journalist kunt worden? In deze workshop zetten we de leerlingen niet alleen aan het schrijven, we sturen hen ook op pad. Van wie willen zij het verhaal kennen? Deze interactieve workshopreeks (twee sessies van twee lesuren) is  een frisse mix van theorie en tips uit de praktijk. Welke interviewformats bestaan er? Hoe bereid je verrassende interviewvragen voor? Hoe pak je het moment zelf aan? En hoe verwerk je het gesprek op een efficiënte manier tot een vlot lezend artikel voor een tijdschrift of website? Een greep uit de oefeningen: De juiste vraag (bereid een interview voor), Word journalist voor een dag (rollenspel), Sterk beginnen (schrijf een lead voor een bestaand artikel).

Praktisch: De workshop is geschikt voor klasgroepen (1 per traject van 2 sessies) vanaf het 4e middelbaar. Er zit uitdaging in: de leerlingen gaan interviews afnemen en uitschrijven onder begeleiding van een ervaren journalist. Het traject omvat 2 sessies en kan alleen zo geboekt worden. Elke sessie kost 250 euro + verplaatsingskosten. Reserveren doe je via info@thisishowweread.be.

Wie zijn we?

Literair collectief This Is How We Read doet aan lees- en schrijfbevordering. Sinds 2015 bloggen we op een enthousiaste en laagdrempelige manier over boeken. Daarnaast organiseren we de grootste columnwedstrijd van de Lage Landen, met jaarlijks meer dan 100 deelnemers en bekende gastjuryleden. Bij uitgeverij Pelckmans verscheen onze literaire scheurkalender ‘De Eerste Zin’ met 365 prikkelende boekentips.

De sessies voor scholen worden begeleid door Barbara De Munnynck en Katrien Elen van This Is How We Read. Ze zijn beiden journalist en al jaren bevriend. Barbara was eindredactrice bij ELLE België. In maart 2024 verschijnt haar eerste jeugdboek bij Pelckmans. De artikels van Katrien lees je wekelijks in De Standaard Magazine. Zij debuteert in het voorjaar van 2025 met een non-fictie boek bij Lannoo. Barbara en Katrien hebben ruime ervaring met het geven van schrijfworkshops. Sinds 2022 trekken ze langs scholen, bibliotheken en culturele organisaties met de lezing ‘De Eerste Zin’, ondersteund door Literatuur Vlaanderen.