Boekenbal

Hoe dichter, hoe liever

hoe dichter, hoe liever

 

Volgens mij ben ik vergeten een extra pitteleer te bestellen, tel ik een discokleed te veel en zijn de vliegenier-pakken allemaal twee maten te groot. En hoeveel bussen glitterhaarlak zaten er nu weer in die doos? Na een dagje kostuumshoppen bij de kostuumgroothandel maalt mijn hoofd maar door als ik mij in één van de bibliotheekzeteltjes nestel voor de voordracht ‘Hoe dichter, hoe liever’.

Willebroek is niet meteen Antwerpen boekenstad. We hebben twee discotheken (de dag dat ik Willy’s Moustache binnenstap, lezen jullie het uiteraard als eerste), een brug waar je twee op de drie keer 20 minuten stil staat en een internationale watersportbaan. O ja, en een geweldige dansschool.

De bib van Willebroek maakt werk van lezen. Leesclubs voor kinderen en volwassenen, twee maal per jaar een uitverkoop (UITVERKOOP!), workshops, voordrachten, verwendagen, lezingen, auteursbezoeken, pyjamalezen, … Een lichtpunt temidden van de boenkpaleizen voor pubers tussen 19 en 59.

un bonjour de Willebroeck

De poëzieweek opent met een fijne voordracht en ik was dan ook snel om de ‘Join’ knop aan te klikken op facebook. De aankondiging is niet mis:
‘Drie mensen zitten aan een lange tafel. Ze brengen gedichten, soundscapes en muziek…
(…) Toon Tellegen, Bart Moeyaert, Greet Bilsen, Hugo Claus, Annie M.G.Schmidt, K.Schippers, K.Michel, Peter Verhelst, Marleen Pauwels, Stef Bos en Marijke Umans.
Soundscapes en muziek van Simone Milsdochter en Jan Blieck alsook Joe Dassin, Raymond Van Het Groenewoud, Prince, Doe Maar en anderen.’

Na een dagje glitter en rommel shoppen (zoals de verloofde het noemt), moet ik even de knop omdraaien, maar daarvoor zorgt het glaasje koele cava en de eerste tonen van ‘L’été Indien’, het geruis van golven en een diepe stem die Bart Moeyaert voordraagt. Eind januari… strandgeluiden, zacht gitaargetokkel. De french Can Can rokken en netkousen verdwijnen naar de achtergrond.

Actrice Marijke Umans, soundscaper Simone Milsdochter en gitarist Jan Blieck lijken er zin in te hebben, in een avond muziek, poëzie en heerlijk sfeer scheppen. De afstand tussen performers en publiek is bijna onbestaand…

Ik heb je lief zoals je soms
gelijk een gouden zomerdag bent
nee nee nee

Marijke kijkt het publiek diep in de ogen, Simone grinnikt naar Jan… De combinatie van muzieknoten die nazinderen en rake woorden zorgt voor intimiteit tussen publiek en performers.

Ze ging op haar tenen staan, legde haar hand in mijn nek
en gaf mij een levensgevaarlijke kus,
zo’n kus die aan een zijden draadje hangt
en heen en weer zwiept, om zijn as tolt en wegschiet

‘Lovin you’ wordt ingezet…. Er weerklinken voetstappen, het tempo vertraagt… Een kleine stilte in de opeenvolging van goed gekozen teksten en dichterlijke soundscapes. De bibliotheekmedewerkers maken van de gelegenheid gebruik om warme hapjes te serveren. De toehoorders smullen van Jan’s muzikale intermezzo.

ik wurm mij door het gat dat je in de
lucht hebt gesprongen

Simone, Jan en Marijke hanteren een perfecte timing, laten ruimte voor improvisatie en spelen in op elkaars schijnbaar opzettelijke haperingen. Charmant en authentiek. Ze dagen elkaar uit, met pretogen vol ondeugendheid.

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten

Het is een avond over je geliefde in een doosje willen doen, het geluk vinden en dat thuis verstoppen en niet in je lichaam zitten.

De voorstelling is rond. We staan weer op het strand. Het geluid van golven sterft langzaam weg. Nog even een stilte, applaus dat losbarst, lang aanhoudt en dan weer uitsterft. Simone besluit ‘toch nog even muziek op te zetten’ terwijl iedereen een poging doet om met beide voeten weer in de bibliotheek van Willebroek te landen.

Even polsen hoe die drie elkaar gevonden hebben…

Marijke: ‘We kennen elkaar al jaren. Jan en ik hebben samen elke beschimmelde parochiezaal en scoutslokaal afgedweild. Ik zocht een drummer voor ‘Hoe dichter, hoe liever’ en dus belde Jan Simone op. Zij had ervaring als drumster maar had net besloten om wat anders te gaan doen. Ze zei tegen Jan: ‘drummen doe ik niet, maar ik heb wel een ‘bakske’’. De samenwerking was een feit.’

Marijke toert met ‘Roodvonk’ rond in Vlaanderen en verzorgt schoolvoorstellingen, voordrachten in bibliotheken en culturele centra. Ze schrijft kinderboeken en treedt, samen met Blieck, ook op met muziekgroep ‘Vroink’. Jan Musiceert en componeert o.a. voor Soul Sucker, Triggerfinger en Bazaar. Soundscaper Simone Milsdochter is actrice, ze speelde mee in Wolven, Code 37 en Flikken en maakt muziek en soundscapes.

Een bijzonder trio dat je een uur lang kidnapt, braaf weer terugbrengt maar onderhuids toch het één en ander achterlaat.

Thuis maak ik de optelsom: 18 dansers, 17 pitteleers en het kan mij geen bal schelen. De verloofde krijgt een kus te midden van de glitter en de rommel.

.glitter