Echt (n)iets voor,  Op locatie

Filosofische boekbabbels bij Eat Love Pizza

Thisishowweread was weer even met haar gat in de boter (of overheerlijk pizzadeeg) gevallen. Niet alleen mochten we een hele avond babbelen met Alicja Gescinska over schrijven, denken, cultuur, kinderen en het leven in het algemeen, onze neuzen hingen ondertussen boven heerlijke hapjes, verleidelijke drankjes en geurige pizza’s. Een verslag over dampende aroma’s, een menukaart die lekker wegleest en een pracht van een boek. Welkom bij Eat, Love, Pizza.

Katrien en Alicja

Blauwe maandag

“Ik kreeg het idee op een blauwe maandag, ik was op ayuverdische retraite in Kerala en schoot wakker: Eat, Love, Pizza, dat is het”, vertelt de Gentse Valentina Gatti. “Pizza heb ik als Italiaanse met de paplepel meegekregen, maar in België is het erg moeilijk om lekkere pizza te vinden.” Ze besloot het gat in de markt op te vullen, en schreef op 2 uur tijd een business plan voor Eat Love Pizza. “Bidden liet ik achterwege, pizza werd de nieuwe god.”

Het concept? Producten van lokale bioboeren, aan een eerlijke prijs. Maar ook het interieur moest kloppen: Fair, fashion en food zijn hier de pijlers. “Ik ga voor zero compromis: de producten zijn vers, het personeel maakt deel uit van één grote familie en mijn koks neem ik aan voor hun kennis en durf.” Zo is er Daniele, die ze van een Italiaanse datingsite voor pizzabakkers plukte.En Sam, met zijn ongelofelijke kennis rond planten en kruiden, die met originele combinaties op de proppen komt.

Boek

“80% van onze producten komen uit België, de andere 20% halen we uit Italië. We speelden al een tijdje met het idee om er te gaan verbroederen met onze leveranciers.” Tijdens de reis werd het duidelijk: er zou een boek komen. Valentina verdiept zich in het verhaal van pizza en onderneemt de ultieme roadtrip voor foodies. Zo leer je dat Romeins pizzadeeg uitgerold wordt en krokanter is, terwijl deeg uit Napels met de hand bewerkt wordt. Uitgeverij Manteau sprong al snel op de kar, en het boek werd werkelijkheid. En een bestseller.

Pastinaak, Salmone en cocktails

Eat, Love Pizza verwent ons vooraf met een bordje vol lekkers, de Eat Love collectie: pastinaak in notenkorst, heerlijke smerige burrata en de lekkerste tapenades. We kiezen, na lang nadenken, voor de pizza Salmone, de Vegana en de Christora. De menu verandert regelmatig, naargelang het seizoen en de inspiratie van de pizzamaster. Ook de drankjes zijn spectaculair: de ‘My way or High Way’ is een goddelijke mix van cava, dragon en venkel (en ja hoor, heel lekker). ‘The Green Heart’ is een aanrader met selder, kervel, lavas, appel en bergamot. We wanen ons even op een terrasje in Rome, met al die aroma’s.

Ben ik het, of heeft u plots ook zo’n zin in pizza?

Eat, Love, Pizza, Valentina Gatti en Agnes Goyvaerts, Manteau