Echt (n)iets voor

Capital Slam

  1. Slam Poetry, dat is ijzersterke poëzie, ritme, een snuifje hip hop attitude en de nodige durf. Het letterlijk smijten van woorden en teksten naar het publiek (to slam) is de stoere tak van de poëzie-familie. Het heeft iets weg van rappen, maar is veel meer dan dat. De tekst,  inhoud en de manier van voordragen wegen allemaal mee in de beoordeling.

Het rechtstreekse contact tussen publiek en artiest en de focus op maatschappelijke onderwerpen verklaart het succes van de kunstvorm. Geen wonder dat het blijft groeien. Slam Poetry ontstond al in de jaren ’70 in Amerika, maar waaide pas 20 jaar later over naar Europa. Sinds het midden van de nillies is Slam Poetry bezig aan zijn opkomst in Belgische zalen. Zo organiseert Creatief Schrijven elk jaar het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry.

Capital Slam, het geesteskind van coördinator Seckou Ouologuem, is de eerste scholenwedstrijd voor Slam Poetry. Het doel? Luisteren naar jongeren en sociaal kwetsbare leerlingen een stem geven. Scholieren uit Vlaamse en Brusselse scholen konden twee maanden lang deelnemen aan workshops gegeven door ervaren lesgevers en artiesten. In het voorjaar waren er naschoolse workshops voor zij die zich wilden verdiepen met enkele grote namen uit de scène. Minister van Cultuur Sven Gatz kwam en zag dat het goed was:

http://www.capitalslam.be/2017/03/08/capital-slam-workshop-met-minister-van-cultuur-sven-gatz/

Vorige week, op vrijdag 5 mei, volgde het hoogtepunt van het project: geselecteerde deelnemers namen het tegen elkaar op in de finale. ‘Een grote stap voor velen, want je eigen gedachten en gevoelens luid en duidelijk in het publiek smijten als je in de spotlights staat, dat is niet iedereen gegeven’, aldus Jan Asselberghs, project coördinator van Capital Slam.

Meteen onderscheiden zich enkele opvallende stemmen.  Maravilha Munto strooit met punchlines zoals “Ik weet niet hoe ik een moeder voor mijn moeder moet zijn” . Shams Bedja confronteerde het publiek in een doordachte en zeer zelfzeker neergezette slam met de vraag “What is black to you?” . Lina Ouahamdi bracht een tekst die sprong tussen anekdotes, korancitaten en reflecties in een krachtige performance.

Nina Eijlers debuteerde op haar allereerste Slam wedstrijd. En kaapte meteen de hoofdprijs weg:

Nina’s tekst, inhoud en performance kwamen samen tot een geweldig samenhangend geheel dat publiek en jury deed smelten. En net dat detailwerk gaf haar de bovenhand.

Proficiat Nina, en op naar een slammin’ volgende editie.