Echt (n)iets voor,  Uitgelezen

Belgravia – een 2e mening

The Duchess of Richmond's Ball by Robert Alexander Hillingford
The Duchess of Richmond’s Ball by Robert Alexander Hillingford

Zondagavond, 22u

Hey Eveline & Katrien,

Hebben jullie dat ook wel eens? Zo’n korte flits van twijfel? Zo van: waarrrrom hebben we ook alweer een boekenblog? Ik heb er vanavond last van en ik weet waaraan het ligt.

Een dikke twee maanden geleden hebben we afgesproken om met z’n allen iets te doen rond Belgravia, de roman in afleveringen van Julian Fellowes (AW Bruna). Ik geloof dat Katrien het meest enthousiast was.

Een literaire soap! Geschreven door de man achter ‘Downton Abbey’! Laat ons elk enkele episodes lezen en erover schrijven aan elkaar! Het klonk op dat moment als een grappig experiment, dus ik ging akkoord om mee te doen. Maar om één of andere reden heb ik er nooit spontaan zin in. En zo werd een projectje voor onze pretblog een ‘to do’ op mijn lijstje. Bleuh! Snel afwerken die handel, denk ik vanavond. Dan ben ik ervan af.

Zondagavond, 22u35

Hi Katrien,

Intussen heb ik de eerste episode achter de rug en ik nam ook jouw blogpost er nog eens bij. Het enthousiasme begint te komen. Ik heb nu gelezen hoe Sophia – de dochter van een man die hogerop wil – en Lord Belassis zitten te flirten op het bal van de hertogin van Richmond.  Dat bal was echt ‘dansen op de vulkaan’ – een avond vol kaarslicht en ruisende rokken aan de vooravond van de Slag bij Waterloo. Nu ik me iets kan voorstellen bij die magische juni-avond in 1815, vind ik het leuk om het historische schilderij van dat bal tegen te komen in je post. (Zo leuk dat ik de afbeelding hier gewoon recycleer…) Fellowes heeft me ook al snel in z’n verhaal (pagina 2) verrast met een fantastische zin:

Sophia bevond zich in de periode van haar leven die bijna iedereen moet doormaken, als de kindertijd is afgelopen en een schijnbare volwassenheid, niet door ervaring gehinderd, je het gevoel geeft dat alles mogelijk is, totdat de echte volwassenheid definitief bewijst dat dit niet zo is.

Even afwachten of ik helemaal meegesleept word, maar het gaat de goede richting uit…

Zondagavond, 23u10

Hey Eveline,

Volgens mij ga jij niet blij zijn met de evolutie in hoofdstuk 2.

Het bal bij de Richmonds is nog maar net voorbij, of daar maakt het verhaal al een gigantische sprong. Van Brussel in 1815 naar Londen in 1841. En nog erger: zowel Sophia als Lord Belassis zijn dood! Ik zal niet verklappen hoe dat gekomen is – deze brieven mogen niet vol spoilers zitten –  maar de actie heeft zich verlegd van een wonderschone 18-jarige en haar niet helemaal betrouwbare militair naar twee dames op leeftijd die een dik ei met elkaar te pellen hebben. Benieuwd wat jij daarvan vindt… Ik ben nog altijd niet helemaal overstag. Ja, Fellowes schrijft vlot en het verhaal heeft vaart.

Maar de grote plotwendingen komen snel na elkaar en zijn redelijk voorspelbaar, zodat de tekst me niet compleet betovert.

Dat wordt geen nachtje doorlezen tot 4u. Ik houd de volgende afleveringen voor morgen.

Slaapwel!

PS: Morgen lees je mijn indrukken van episodes drie, vier en vijf.

PPS: En dit schreef The Telegraph