Uitgelezen

Mijn 20 van 2020

What a year!

Dat vat het zowat samen, en deze 20 boeken ook!

1. Shuggie Bain van Douglas Stuart: de Schotse schrijver en modeontwerper won de Booker Prize voor dit grauwe debuut over de relatie tussen een homoseksuele zoon – Stuarts alter ego – en zijn alcoholverslaafde moeder Agnes. Wat een personages, wat een observaties, wat een heerlijke taal!

2. Het lichaam een reisgids van Bill Bryson. Bryson stelt ons nooit teleur, dat is geweten. Maar wie had gedacht dat hij me ook bijna 500 pagina’s lang op het puntje van mijn stoel zou houden met weetjes over het menselijk lichaam. Jammer van de geannuleerde kerstfeestjes dit jaar, want dit boek bulkt echt van het soort informatie waarmee je ongemakkelijke stiltes opvult.

3. Kim Jiyoung, geboren in 1982 van Nam-Joo Cho. Naar boeken over leeftijdsgenoten zijn wij altijd benieuwd. En zeker als ze voor een sociale omwenteling hebben gezorgd. Kim Jiyoung is immers hét boegbeeld voor de onderdrukte vrouw in Zuid-Korea geworden! MO* schreef er deze interessante analyse over.

4. Het boek Daniel van Chris De Stoop. Over de ontmenselijkende moord op Chris’ oom door een groepje verveelde jongeren. Over schuldbesef en vergeving.

5. De rest van de dag van Kazuo Ishiguro. Wat Anthony Hopkins doet in de verfilming, maar dan op papier. Ishiguro blijft goed op weg om zijn status van ‘lievelingsschrijver’ te verzilveren.

6. Grote verwachtingen in Europa 1999-2019 van Geert Mak. Ok, qua timing zat Mak met zijn nieuwe Europese geschiedenis bijzonder slecht want 2019 lijkt in niets meer op 2020. Maar ook, what a century!

7. Dora en de minotaurus van Slavenka Drakulic. Over Dora Maar, muze van Picasso en fotografe, die haar succesvolle carrière opgaf voor haar geliefde. Voor als je net als ik houd van kunstenaarsbiografieën!

8. Zes maanden in de Siberische wouden van Sylvain Tesson. De lockdown beu? Lees Tesson en je zal weer schoonheid vinden in winterse isolatie.

9. Ik zal de wereld nooit meer zien van Ahmet Altan. In dezelfde categorie, maar dan een tikkeltje heftiger. Altan schrijft immers niet vanuit Siberië maar vanuit een Turkse gevangenis.

10. Mathilde van Leïla Slimani. Het verhaal van Slimani’s grootmoeder die naar Marokko trok voor de liefde en daar haar stem moest terugvinden in een verstikkende omgeving.

11. Zo’n leuke leeftijd van Kiley Reid. Over een jonge zwarte babysitter die ten onrechte wordt beschuldigd van een ontvoering. BLM-boek voor millennials.

12. Fleishman zit in de problemen van Taffy Brodessy-Akner. Over een huwelijk dat uiteen valt. Voor de fans van A marriage story!

13. Hamnet van Maggie O’Farrell. Dit boek over Shakespeares zoon is bijzonder actueel, want speelt zich af in tijden van de Pest. Quarantaine, sluiting van de horeca, verbod op niet-essentiële verplaatsingen maakten ook toen al deel uit van een pandemie. Ook Farrell stijgt met dit boek op de ladder van lievelingsschrijvers. Al viel haar De geliefde van mijn minnaar iets minder in de smaak.

14. Coniferen van Max Temmerman. Als een dichter met een prozadebuut komt, gebeurt het wel eens dat je alles wilt onderlijnen.

15. Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo. Het verhaal over twaalf vrouwen van kleur in Groot-Brittannië waarmee Evaristo vorig jaar de Booker Prize won.

16. Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie. Helemaal in dezelfde lijn als Evaristo, maar dan in de VS. Momenteel op mijn nachtkastje.

17. Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Monoloog van een hoogbejaarde man in een psychiatrisch instelling. Is hij verward of briljant?

18. Opnieuw Olive van Elizabeth Strout. Strouts bejaarde Olive Kitteridge is al even scherp (en verward) als Brouwers cliënt E. Busken.

19. De duw van Ashley Audrain. Een dilemma à la We moeten het even over Kevin hebben. Voorlopig enkel in het Engels verkrijgbaar, maar – let op mijn woorden – dit wordt een hit.

20. Plantastic. Groene vingers kun je kweken van Mandy Bollegraf. Dat al onze kamerplanten 2020 overleefden, is te danken aan deze heel bevattelijke gids. Mag ook gezegd.

Fijne feesten en alle goeds voor 2021!