Uitgelezen

Nog een brief aan Sinterklaas

Liefste Sinterklaas,

allereerst willen we u even laten weten dat de boekenmeisjes zich volledig distantiëren van de perikelen die hebt moeten meemaken met onze boekenknecht. Onze excuses. Op zijn boekencv stond nochtans ‘dikke vriendjes met Sinterklaas’ als referentie. We weten het, we hadden het moeten checken bij de uitzend-pieten. Eigen schuld, dikke bult.

Het is dus een beetje schoorvoetend dat we met ons verlanglijstje komen aanzetten dit jaar. Want wij, de boekenmeisjes, zijn heel braaf geweest, beste Sinterklaas. Niks geen dt-fouten, ettelijke flessen wijn bij boekenbabbels of binge-reading sessies van chick- of flutliteratuur. We zweren het. Dus, op hoop van zegen voor dinsdagochtend 6 december, hier ons lijstje:

img_4290

In de categorie prentenboeken zonder woorden scoort Mijn tak! Mijn tak! enorm hoog. Mama Uil en haar kroost zitten rustig te dutten op hun tak. Maar daar komt mama Vleermuis met haar nest aangevlogen. Wat volgt zijn achterdochtige blikken, twee van de jongsten uit elk nest die toenadering zoeken en met een strenge blik teruggefloten worden en een verzoening waar wij allemaal iets van kunnen leren. In deze tijden van vreemdelingenhaat en vooroordelen. Marie Louise Fitzpatrick beheerst het vak helemaal: met haar tekentalent weet ze emoties en verhaallijnen woordeloos op papier te zetten. Beste Sint, bestel meteen een scheepslading vol van dit charmante en onmisbare boek. En wel meteen.

Mijn tak! Mijn tak! Marie Louise Fitzpatrick, Uitgeverij Gottmer

img_4288

Het kinderboekenwinkeltje van Tilly is een droom voor grote en kleine boekenfans. In dezelfde reeks konden lezers zich al verlekkeren boven het speelgoedwinkeltje, het dierenwinkeltje of het kleurenwinkeltje. De lezer ontdekt dat er op woensdag wordt voorgelezen en hoe kinderen die een spreekbeurt moeten houden er boeken vinden over billen en poepfabrieken. Schrijvers en illustratoren zijn er kind aan huis. Elk kind komt binnen met z’n eigen verhaal en stapt buiten met een aangepast boek. De teksten rijmen smakelijk en de primaire kleuren zijn een feest voor het oog. Het enige minpuntje? Zin in nog meer winkeltjes. Beste Marianne en Ron, wij stellen het volgende voor: het snoepwinkeltje, het stoffenwinkeltje en het schoenenwinkeltje. Om maar enkele te noemen.

Het kinderboekenwinkeltje, Marianne Busser en Ron Schröder, illustraties van Ingrid ter Koele, Uitgeverij Moon

img_4286

Marit Törnqvist hoeven we niet voor te stellen. Met haar boek Fabians Feest doet ze het weer. Het is feest in de stad, met een taart zo groot als het plein, vuurwerk en circusartiesten. Zodra Fabian zijn feesthoed gevonden heeft, gaan hij en mama op pad. Ze laten zich betoveren door de geuren, kleuren en indrukken. Als u denkt nu al enthousiast te zijn, wacht dan tot u de uitklappagina’s ziet, en de lollybomen, en de … Goed, we gaan niet alles verklappen. Laat ons het er op houden dat Fabians feest fabelachtig mooi is en innig zoals enkel Törnqvist dat kan. Een klassieker. Uw kinderen lezen er in 2O96 uit voor aan hun eigen kleinkinderen.

Fabians feest, Marit Törnqvist, Uitgeverij Querido

Dus, denk aan ons, liefste Sinterklaas, als u op zes december rond 6u ’s ochtends over die laatste daken sloft en nog wat boeken onderin uw zak vindt. Wij bieden ze graag onderdak.