Echt (n)iets voor

3x sprookjesachtige boeken

Thisishowweread tipt drie sprookjesachtige boeken als ideale remedie tegen de herfstblues. Boeken vol magie, mythes en betoverende figuren zijn ideaal om de plensbuien aan de andere kant van het raam te negeren en een uitstekend excuus om nog een portie slagroom bovenop je chocomelk te scheppen. Wij lezen alvast nog lang en gelukkig, hier op de redactie.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Ooit stilgestaan bij wat dat juist inhoudt, nog lang en gelukkig? Wat komt er na die eerste kus, die meteen gecensureerd wordt door de aftiteling of een zwierige The end? Isabelle Wéry, Guido Eekhaut en Bert Kruismans mogen in deze bundel een vervolg breien aan drie geliefde sprookjes: Assepoester, Doornroosje en Sneeuwwitje. Een hilarische en eigentijdse vertelling over renovaties in het hoogste torenkamertje, een hernia voor die eens zo fitte prins op het witte paard en een prinses die zich afvraagt waarom ze met een voetenfetisjist getrouwd is. Verwacht je aan bruidsmeisjes die voor de bruidsnacht foefelen met de bruidegom, stinkende knoflookadem bij balkonscènes en schatkisten die toch niet zo bodemloos zijn. Zo’n beetje de problemen die elk pasgetrouwd koppel tegenkomt, toch?

En ze leefden nog lang en gelukkig? Isabelle Wéry, Guido Eekhaut en Bert Kruismans, Uitgeverij Vrijdag

Er was eens een rivier


Er was eens… een oude herberg in het Victoriaanse Engeland waar de vaste gasten elkaar verhalen vertellen om verveling tegen te gaan. Die avond wil Joe, de stokoude eigenaar van de herberg, een verhaal vertellen. Hij wordt onderbroken. De deur zwaait open en een vreemdeling komt binnen. Hij ziet er monsterlijk uit en houdt in zijn armen iets wat lijkt op een marionet. Tot afschuw van de stamgasten blijkt het om een overleden kind te gaan. Enkele uren later ademt het meisje plots diep in en komt tot leven. Meteen gaan de wildste verhalen in het rond over hekserij en magie. Een prachtig relaas vol folkore, een ijzersterke spanningsboog en enkele sprankeltjes tovenarij.

Er was eens een rivier, Diane Setterfield, Uitgeverij Orlando

Sprookjes met de kleur van Henna

 

Schrijfster Riet Wille vroeg zich af waarom er nog geen bundel bestond met interculturele sprookjes? Een voorstel waarvoor aar uitgever meteen te vinden was. Riet ging op zoek naar Bulgaarse, Marokkaanse en Turkse sprookjes. Een ware queeste, waarbij ze bitter weinig kon terugvinden in bibliotheken en vooral aangewezen was op tweedehandsboeken. De uiteindelijke selectie is een magnifiek sprookjesboek vol derwisjen, Oosterse prinsen en prinsessen en  magische oases. Alle sprookjes werden hertaald op leesniveau AVI 5 en door Arevik D’Or voorzien van betoverende illustraties. Achteraan het boek staat een verklarende woordenlijst. Voor wie graag zelf met henna en andere kleuren aan de slag gaat, kan je dia deze link enkele mooie kleurplaten rond het boek downloaden.

Sprookjes met de kleur van Henna, Riet Wille en Arevik D’Or, De Eenhoorn