Echt (n)iets voor

Boeken op televisie

photo-3

Als ik vorige week Barbara en Eveline enthousiast een berichtje stuur dat Charlie Magazine (wij zijn fan) in Reyers Laat zal passeren, herinnert Barbara me er aan dat ik het enige boekenmeisje met televisie ben.

Aan mij dus om boekennieuws op televisie te volgen. Geen al te tijdsintensieve taak, want het is een oud zeer dat er weinig aandacht is voor literatuur op televisie. Maar is dit wel echt zo? Tijd om de proef op de som te nemen.

Vrijdag 27 februari

Op Canvas is er om 19u30 Hoera Cultuur, een cultuurmagazine gemaakt door de Cobraredactie met reportages over een fototentoonstelling van Titus Simoens, de retrospectieve van Chagall en … de lezersjury van de Gouden Boekenuil. André Vandorpe, directeur boek.be, heeft het over het belang van het lezersoordeel dat op lange termijn meer waard is dan een geldprijs en Thomas Vanderveken, voorzitter van de Lezersjury, glundert alvast om het plezier van samen een boek lezen. Lid worden van die lezersjury blijkt trouwens felbegeerd te zijn: 2000 lezers dongen mee, slechts 100 was een plekje gegund.

Leuk zo’n cultuurmagazine dat niet mainstream is. Literaire reportages gingen de afgelopen weken over niche-onderwerpen als het beeldverhaal van tekenares Ephameron of de samenwerking tussen de Antwerpse band BRZVLL en de Britse dichter Anthony Joseph. Maar is vrijdagavond om 19u30 niet het tijdstip dat culturo’s in de theaterzaal zitten?!

Zaterdag 28 februari

The three musketeers (VTM), gebaseerd op de gelijknamige roman van Alexandre Dumas laat ik aan mij voorbijgaan. Geen probleem, want vanavond houdt Annelies Verbeke me gezelschap met haar nieuwste roman Dertig dagen.

Zondag 1 maart

Opnieuw geen literatuur op televisie, maar gelukkig is Radio 1 er op zondag . Vanaf 7u30 (!) – je ziet het, de literatuurslots zijn voor volharders – is er Bar du matin. Bar du matin is een beetje de Hoera Cultuur voor de radio en gaat deze week over het poëziedebuut van Charlotte Van den Broeck, de theatervoorstelling De metsiers, naar het gelijknamige boek van Hugo Claus en de nominatie van Bart Moeyaert voor de Hans Christian Andersen Award, zowat de Nobelprijs voor kinderboeken. Bar du matin loopt om 9u naadloos over in Songboek, een programma waarin boeken op geniale wijze worden gelinkt aan muziekstukken en dat deze week in het teken staat van Arnon Grunberg. We horen onder meer Bei Mir Bist Du Schön, het lievelingsliedje van de hoofdpersonages van Tirza.

Na een pauze met de wekelijkse misviering is er Touché met Friedl Lesage. In dit programma interviewt Friedl  twee uur lang een centrale gast. Deze zondag is dat Joost De Vries, de winnaar van de Gouden Boekenuil 2014 die trouwens ook op de shortlist voor 2015 staat. Hij kondigt alvast aan dat als hij twee keer de prijs zou winnen, hij zich moreel verplicht voelt om de Belgische nationaliteit aan te nemen. Friedl voelt Joost ook nog aan de tand over zijn schrijversresidentie bij Passaporta, de vergelijking met Mulisch (een compliment dat hij zelf niet helemaal aanvoelt), zijn (vestimentaire) anglofilie en het gevaar van een ironisch leven.

Je zou nog blij zijn dat de zondagnamiddag op Radio 1 volledig aan de sport is gewijd of je zou je zetel niet meer uitkomen.

Maandag 2 maart

Dimitri Verhulst is te gast bij Reyers Laat. Als vijfde Vlaming in 80 jaar mocht hij het Boekenweekgeschenk schrijven. Een hele eer voor de auteur van de Helaasheid der dingen want het boek verschijnt in een oplage van 735 000 exemplaren. Te gek voor woorden gaat over een laat ontluikende kinderwens en Lieven Van Gils laat Dimitri Verhulst al snel de vergelijking maken met zijn eigen leven. Dit ontlokt aan Verhulst sappige berichten aan zijn schoonouders als ‘het is te vroeg om al kleerkes te kopen’. Zondag komt Verhulst trouwens langs in Bar du matin. Zeker luisteren!

Dinsdag 3 maart

Geen boeken op televisie maar wel een interessant gesprek met Elke Jeurissen in Ter Zake over straffe madammen en het noodzakelijke duwtje in de rug van en aan vrouwen. Doet me denken aan die straffe madammen met wie ik elke dag deze blog mag schrijven…

Gisteren opnieuw geen boeken op televisie… Jammer?

Voor sommigen ongetwijfeld wel… Ik vind dat het qua televisie-uren aandacht best nog meevalt maar prime time is duidelijk niet voor boeken bestemd. Gelukkig zijn de meeste cultuuruitzendingen ook via internet beschikbaar en, hoewel ik heb genoten van de aandacht voor boeken op het scherm (en op de radio), toch blijf ik iemand die typisch graag informatie leest…op een literaire blog bijvoorbeeld. Omdat je dat nu eenmaal op je eigen tempo doet. En televisie, sorry, je bent vaak te traag voor mij!