Volgeboekt!

Volgeboekt: leesclubs

photo-15

Volgende week donderdag ga ik naar de leesclub van Das Magazin met Saskia De Coster. Dat gaat als volgt. Een maand op voorhand krijg je een drukproef toegestuurd van een boek dat nog niet in de winkel ligt, een sneak-preview dus. Op de afsluitende avond zit je samen met 24 andere lezers en de auteur him- of herself en bespreek je het boek in primeur (de officiële release van Saskia’s boek is bijvoorbeeld pas een dag later).

Leuk, en nu de boekenmeisjes toch wat te oud zijn geworden voor de Babysittersclub, zit er misschien nog toekomst in een leesclub.

Kelly van Tales from the Crib schreef al eens een ode aan haar leesclub Reading between the wines en gaf tips om er één te beginnen. En die wijn, dat lijkt precies een rode draad te zijn, want blogster Tiny heeft een leesclub in een wijnkelder.

De Amerikaanse Janssen (Everyday Reading) pakt haar boekenclub een tikkeltje meer straightforward en ambitieus aan maar zorgt er met haar tips wel voor dat een avondje boekenclub geen theekrans wordt.

Jan Hautekiet onderzocht vorig jaar op de radio het fenomeen van de leesclubs: gaande van werkbladeren tot het in bedwang houden van leden en laat ons zelfs even meeluisteren naar een wel heel erg kabbelend gesprek over Bonita Avenue bij een niet nader te vernoemen Gentse boekenclub. Senioren op drift zonder moderator! Gelukkig was daar nog Danny Theuwis van 30CC in Leuven om de leesclub te redden van een al te suf imago en nog even het waardevolle van zo’n club te benadrukken: hoe je van een solitaire bezigheid een sociaal fenomeen kan maken. Danny organiseert trouwens ieder jaar een Slow Book Festival in Leuven: 10 leesclubs van 15 deelnemers gaan op 17 februari in Leuvense huiskamers in gesprek met auteurs als Annelies Verbeke, Leo Pleysier of Bavo Claes.

Op zoek naar een leesclub? Check dan eens de site van het Davidsfonds dat zo’n 100 leesgroepen ondersteunt of informeer je bij je plaatselijke bibliotheek.

Uitgeverijen spelen trouwens handig in op het leesclub fenomeen met leesclub tips, dossiers en kant-en-klare vragenlijstjes: zie bvb. De Bezige Bij of De Geus.

Mijn leesclub tip van deze maand: Jij zegt het van Connie Palmen.

Enneuh… hoe zou het trouwens nog zijn met de online leesclub van Mark Zuckerberg?