Boekenbal,  Echt (n)iets voor

Proeven van Kroatië

Jurering Zagreb_08small08

“Alle recepten die op de kaart staan, komen van mijn oma in Kroatië. Ze zijn puur, makkelijk en de ingrediënten staan centraal”. Vincent Banic kijkt ons doordringend aan met azuurblauwe ogen waar de Adriatische zee een punt aan kan zuigen. Hij is acteur, model en waagde zich zelfs aan enkele danspassen bij Sterren op de dansvloer.

Jurering Zagreb_02small02

Sinds december 2015 keert hij met de heropening van restaurant Zagreb terug naar zijn roots. Zijn vader baatte dit restaurant vroeger uit, liet het over aan niet-familieleden, tot Vincent de kans onder zijn (welgevormde) neus geschoven kreeg om het opnieuw over te nemen. Papa Banic staat ook weer mee in de zaak en schotelt ons trots de specialiteiten van het huis voor: ‘Het zwaard van DIOKLECIJAN’ en de ‘Split schotel’. “Dat leidt af en toe wel tot discussies, twee mannen in de keuken die elk een eigen visie hebben.” gniffelt Vincent.

Jurering Zagreb_07small07

Banic is altijd een duizendpoot geweest en beantwoordt aan het prototype van de slasher. Hoewel hij nu minder TV en modellenwerk aanneemt, heeft hij het soms lastig om ‘zijn kind’ achter te laten wanneer hij elders wordt verwacht: “Ik begrijp moeders volledig.”

Oma Banic is overal aanwezig. Aan de muren hangen oude zwart-wit foto’s uit het familiealbum. Alle olijfolie en likeuren worden door haar bereid in Kroatië en dan geïmporteerd. De zus van Vincent opende ook net een bed en breakfast, Anka Banic, in het huis van de mater familias in Podstrana.

Jurering Zagreb_04small04

Mediterranean as it once was luidt het motto van het restaurant. De zaak zit vol. Vaste klanten, de occasionele bevriende BV (Barbara spot Sean Dhondt) en veel Kroaten lopen de deur plat. Oh, en de goulashsoep van het huis is beter dan de Hongaarse. “Eat that, Hungary”, glundert Vincent.

Uiteraard wilden wij niet naar huis gaan zonder enkele degelijke boekentips. Zelf is Vincent enorm fan van Carlos Ruiz Zafon en kan hij De schaduw van de wind niet genoeg prijzen. Hij leest zelf vlot in het Kroatisch, maar heeft nog geen Kroatische auteur gekraakt. “Ze zijn vrij zwaar om te verteren”.

IMG_0805

Zelf vinden we dat het openslaan van De Glembays van Miroslav Krleža perfect past bij de huiscocktail. Deze klassieke geschiedenis van een aristocratische familie uit Zagreb bundelt kunst, geld, liefde, intriges, oorlog en overspel.  Als het wat zoeter mag, tippen we graag Ter wereld gekomen van Margaret Mazzantini. Gemma vliegt terug naar Sarajevo om sporen te zoeken van haar grote liefde, Diego. Meeslepend en puur, net zoals de gerechten van Zagreb.
IMG_0807