This Is How We Read

Luisterboekenweek!

Ooit stond ik op het punt om mij in te schrijven voor een stemtest. Een stemtest om luisterboeken in te spreken voor Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan – veel plannen, weinig tijd, moeten kiezen – same, old boring story… Dus vandaag zoekt Luisterpunt (oh, schuldgevoel) nog altijd vrijwillige inlezers. Wie zich geroepen voelt, moet de voorwaarden zeker eens bekijken. Boeken voorlezen is immers leuk, je doet er heel wat mensen een plezier mee en… het audioboek is dezer dagen gewoon zo hot als de vlam uit het zwaard van Dioklecijan.

Jurering Zagreb_08small08

Zeg niet dat u het nog niet gehoord had. We zitten volop in de Week van het Luisterboek (23 tot 29 mei).

De twaalfde editie alweer. Alstublief!

Net als bij de ‘gewone’ Boekenweek hoort daar een geschenk bij. Wie weinig ervaring heeft met luisterboeken, kan deze week – bij wijze van kennismaking – helemaal gratis het humoristische Willy haalt alles uit de kast door Sander van de Pavert downloaden. Daarin haalt koning Willem-Alexander z’n hele hofbibliotheek leeg om iets leuks te vinden om voor te lezen.

Ging u wel al overstag en verzacht u uw fileleed graag met de galm van een goed boek? Dan moet u snel Karakter  van Borderwijk (uitgeverij Rubinstein) aanschaffen, voorgelezen en ingeleid door Adriaan Van Dis. Dat luisterboek won gisteren de enige echte Luisterboek Award 2016. Is er eigenlijk een prijs waar die Van Dis niet mee aan de haal gaat?  We wouldn’t know.

LIBRIS gala18a

Rubinstein heeft een heel gamma luisterboeken voor volwassenen. Ik kan uit hun lijst Ali en Nino van Kurban Said warm aanbevelen. Een klassieker (het boek stamt uit 1937) over de onmogelijke liefde tussen Ali, een moslimjongen, en Nino, zijn christelijke prinses.

Het boek speelt zich af in Azerbeidzjan, dus er wordt druk met paarden gegaloppeerd en vol romantisch pathos gesproken.

In juni brengt Rubinstein nieuwe titels uit voor de zomer. Ik noteer alvast De Amerikaanse prinses  van Annejet van der Zijl (da’s de Annejet van die hele mooie Annie M.G. Schmidt biografie), voorgelezen door Dieuwertje Blok. Een 7 cd luisterboek met een duur van ruim zeven uur lijkt me prima geschikt voor de rit van tweeduizend kilometer die wij deze zomer plannen, richting Portugal.

Nog tips voor luisterboeken onderweg?