Uitgelezen

Drie redenen om ‘Hoger dan de bergen en dieper dan de zee’ te lezen

IMG_3254

Laïla Koubaa groeide op in Eggewaartskapelle. De dochter van een Belgische moeder en een Tunesische vader verruilde de West-Vlaamse polders elke zomer voor vaderland Tunesië. In het najaar verscheen haar boek/strip/verhaal/beeldroman Hoger dan de bergen en dieper dan de zee, kroniek van een migrant. Opa Monji kwam begin jaren 70 als gastarbeider naar Europa en vertelt zijn kleindochter het verhaal van de oversteek, zijn nieuwe leven in Frankrijk en België en het vechten tegen vooroordelen en racisme. Drie redenen om dit kleur- en geurrijke boek te lezen.

Screenshot 2016-04-10 13.27.09

1. De illustraties van Laura Janssens.

De beelden kronkelen over het papier als een zandstorm. De illustraties dicteren het tempo en duwen de tekst naar de achtergrond. Ze stippelen de verhaallijnen uit en voeren het hoogste woord. Geuren en kleuren spatten van elke bladzijde. Illustratrice Laura Janssens laat Monji’s levensverhaal speels door het boek meanderen.

2. 1970-2016

Monji verlaat Tunesië begin jaren zeventig. Op een schip. Hij komt aan in Europa, hokt met vier mannen samen in een kamer en werkt keihard. Zijn papieren worden bij grensovergangen gecontroleerd, het huwelijk met zijn Belgische vrouw vanuit alle hoeken bekritiseerd en hij ervaart wat het is om ’tweederangsburger’ te zijn.

Screenshot 2016-04-10 20.45.42

Alles verandert, jongen, behalve de mens.

Koubaa houdt een pleidooi voor begrip, wederzijds respect en luisteren naar het verhaal van de ander. Even stilstaan bij de weinige stappen die we sinds het begin van Monji’s verhaal gezet hebben.

3. Een vertederend, lief en eerlijk verhaal.

De lezer luistert naar Monji’s verhaal vanuit het standpunt van zijn kleindochter. Onbevangen, met kinderlijke vragen tegenover kritiek en haat jegens migranten. Koubaa’s beeldverhaal pleit voor culturele verrijking en een open houding tegenover het grote onbekende…

Screenshot 2016-04-10 13.26.42

Hoger dan de bergen en dieper dan de zee, kroniek van een migrant, Laïla Koubaa en Laura Janssens, Uitgeverij Vrijdag