Echt (n)iets voor

Onze literaire voornemens: kinderboeken

Eind januari. Het moment dat velen hun goede voornemens al lang hebben opgeborgen. Het fitnessabonnement diep weggestopt achter een stapel post en de zak chips en Netflix in de aanslag. Wij bij Thisishowweread zijn echter nog druk bezig met ons komende literaire jaar, en wat we de jongste lezers graag voorschotelen. Want met een boekenbaby van negen maanden groeit de stapel kinderliteratuur hier gestaag aan. Hier komt ie dus, de literaire voornemens voor alle ukkies, groot en klein, onder ons. Enjoy.

Fiep in 100 woorden, het mooiste van Fiep Westendorp

Fiep Westendorp is een favoriet hier op de redactie. Dolle pret dus toen we ontdekten dat ze haar eigen woordenboek heeft voor de allerkleinsten. 100 woorden, met 100 betoverende en liefelijke tekeningen. Het boek viert de 100ste verjaardag van de geboortedag van de bekende Nederlands illustratrice.

Elk woord wordt vertaald: in het Engels, het Frans en het Arabisch. Gekende en mindere gekende prenten van Fiep wisselen elkaar af, als een bloemlezing van illustraties. Een onmisbaar naslagwerk om in huis te halen. (Althans, zo verkocht ik het aan de boekenknecht)

Snotapen, Zaza, Uitgeverij Luster

Toegegeven, Snotapen gaan we (nog) niet voorlezen aan de baby, deze is eerder een guitly pleasure voor ouders die na babybedtijd in bed ploffen voor wat quality time.

Zaza haalt nog wat kastaars uit de 19e eeuw boven en plakt er heerlijk foute en droge voorleesverhaaltjes op. De circusdirecteur, boer Teun en de tandenfee sieren de absurde vertelsels van Zaza. Tussendoor is er tijd voor de menukaart van Resto Nero: zebrakever als voorgerecht, iemand? Of liever een sprinkhaan op je salade? Zaza hoopt hardnekkige voorleesweigeraars te enthousiasmeren met zijn fantasieën.

Achteraan levert hij nog nuttige informatie voor voorleesouders, waarvan we denken dat hij het meent. Wist je dat de giraf één van de weinige dieren is die zijn ogen apart kan sluiten? Zaza daagt je ook uit met een wedstrijd voor het mooiste verhaal bij één van zijn prenten. De winnaar mag rekenen op een plaatsje in Snotapen 3. Een taakje voor de boekenknecht, denken wij dan.

Het jaar rond met Fiep, Fiep Westendorp

Baby Nathan is een prutser. Etiketjes, kruimels en het slotje van een oorbel, hij heeft ze allemaal gespot en onderzoekt ze uitvoerig. Geen wonder dat Het jaar rond met Fiep één van zijn favorieten wordt dit jaar. Een kartonboek (hoera, bestand tegen scheuren) vol flapjes, draaimechanismen en uittrek-schuifjes. Kijken, voelen en prullen, het boek nodigt uit om de vier seizoenen interactief te ontdekken.

Samen sleeën we een besneeuwde helling af, plukken appels uit een boom en zien bloemen groeien in de lente.

Hilda, Pearson, Uitgeverij Scratch

Tijd voor wat anders dan Jommeke, Kiekeboe en een goeie ouwe Sus en Wis? Maak kennis met Hilda, een fantastische meid die middenin de wildernis en de daarbijbehorende vreemde wezens woont. Een graphic novel die er uit springt in de striprekken. Boordevol avontuur, wonderlijke verhaallijnen en affectie. Hilda raakt een gevoelige snaar bij de lezer.

Netflix pikte de strip ook op en lanceert een serie gebaseerd op het boek:

 

Pim en Pom, Poezenmanieren, Mies Bouhuys, Gouden Boekjes

Als we het de boekenknecht vragen, beweert hij ten stelligst dat katten geen manieren hebben. Wij beamen dat op voorwaarde dat hij morgenavond Poezenmanieren van Pim en Pom voorleest. Miauwkes.

De avontuurlijke en niet al te snuggere Pim en statige, wijze Pom halen kattenstreken uit. Ze klimmen in de gordijnen, liggen lekker te knorren in hun mandje en leven zich uit met een bol wol.

Versjes van Mies Bouhuys met de tekeningen van Fiep Westendorp, een boekenknecht kan het slechter treffen.

Oh, en deze twee poezels hebben hun eigen krant: de Pim en Pom Courant, boordevol kattenweetjes voor de ouders en gevuld met knisperstofjes voor enthousiaste boekenbaby’s. Een gouden vondst, deze knisperkrant, en een verfrissing in een wereld vol knisperboekjes.