Geen categorie

Fotografeer eens een boek

Elke maand moet ik voor Psychologies een boek fotograferen. Een leuke opdracht. Boeken zijn geen modellen met kapsones en grillen, ze hebben geen bad hair days en een kilootje meer of minder, kan – tenzij voor het leesplezier – ook al geen kwaad. Ondertussen heb ik al zo’n dertig ‘boeken shoots’ gedaan, tijd dus voor een nieuwe dosis inspiratie.

Een half uurtje Pinterest leverde deze This Is How We Read Pinterestpagina op: met veel boeken en koffie,  grappige book faces, de ontdekking van fotograaf en boekenliefhebber Joel Robinson en een droomhuwelijksaanzoek voor boekenmeisjes (#15). Stiekem verzamelde ik al inspiratie voor een nieuwe This Is How We Read shoot. Sssht!

Hier zie je enkele van mijn favoriete boekenfoto’s (en eigenlijk ook vier leestips) die de afgelopen jaren verschenen in Psychologies.

DSC_0132
De vegetariër, Han Kang, Nijgh & Van Ditmar

Een bevreemdend verhaal in de sfeer van Murakami over een Zuid-Koreaanse vrouw met een mongolenvlek die besluit om vegetariër te worden, iets wat absoluut not done is volgens de culturele normen. Een foto in het groentevak van mijn ijskast lag voor de hand.

PAG 1 - 25 45 70 - OPENER FICTIE25, Jamal Ouariachi, Querido
45, David Pefko, Querido
70, Daan Heerma Van Voss, Querido

Een zinnelijk drieluik over een en dezelfde vrouw op drie momenten in haar leven, geschreven door drie Nederlandse schrijvers. De drie boeken vormen samen trouwens een bijzonder fotogenieke cover.

PAG 1 - SPIEGELINGEN - OPENER FICTIEDe spiegelingen, Erwin Mortier, De Bezige Bij

Het langverwachte vervolg op Helena’s verbitterde relaas in Godenslaap. Nu blikt haar broer, de homoseksuele Edgard, in poëtische volzinnen terug op zijn leven, de oorlog en zijn minnaars. Deze foto versterkt de boodschap van het verhaal: De spiegelingen als weerspiegeling van Godenslaap.

IMG_5238

De betoverden, Rene Denfeld, Lannoo

De betoverden speelt zich af in de kerkers van een oude Amerikaanse gevangenis waar terdoodveroordeelden wachten in de death row. Een sterke roman van de Amerikaanse doodstrafexperte Denfeld over de rijke innerlijke wereld van een gevangene.

Benieuwd hoe dit special effect tot stand kwam?

PS Voor meer boeken en fotografie: Jimmy Kets en Taschen!