Uitgelezen

Een blik in de dansbib

 

Brontorina

Deze week duik ik de dansbib van de dansschool en tip ik enkele van mijn favoriete dansboeken. Van 5 tot 55 jaar, deze prenten- en leesboeken zijn bijna even onweerstaanbaar als een schattige vijfjarige kleuter in tutu. Minus de huilbuien…

De dansbib is een grote Ikeaanse plastic doos volgestouwd met boeken over dans, ballet en dansers. Elke week wordt ze uit de kast in de danszaal gesleurd en kunnen dansers één of meerdere boeken voor een weekje mee naar huis nemen. Leuk voor de kinderen die helemaal gebeten zijn door dans en ideaal voor de dansjuf die nu eindelijk een excuus heeft om ongegeneerd dansboeken te shoppen… 

Balletschool, Naia Bray-Moffatt en David Handley, Lannoo

Balletschool is het mooiste boek onder de informatieve boeken rond ballet. Romantische foto’s van jonge dansers in balletpak doen meteen zin krijgen in de allereerste balletles. Lezers krijgen stap-voor-stap uitleg over de danskledij, het verloop van een les, de barre en de verschillende posities. Verder mogen balletfanaten even verder dromen bij de eerste pointes, een echte balletvoorstelling en de pas de deux met de prima ballerina. (5+)

9020952404

Brontorina, James Howe en Randy Cecil, Lemniscaat

Voor de dansers die niet kunnen wachten om zich naar de dansles te begeven maar zich toch afvragen of iedereen geschikt is om te dansen, is het vertederende Brontorina het antwoord. Een grappig boek over een brontosaurus die in haar hart een echte ballerina is, maar soms wat te groot uitvalt voor de standaardmaat pointes… en zelfs de dansstudio. Gelukkig is Madame Lucille, de balletjuffrouw, ervan overtuigd dat iedereen de kans moet krijgen om te mogen dansen… (5+)

Danseressen van de wereld, Sybile Aurélia Hardy, Bakermat

Dat dansen altijd en vooral overal kan, bewijst dit uitnodigende boek waarin danseressen van over de hele wereld zich voorstellen. Zo is er de Poolse volksdanseres Ava, Flamencodanseres Clara uit Argentinië, Hawaïaanse danseres Maeva en de Senegalese Zaïna. De uitvouwbare bladzijden zorgen voor speelse effecten die de culturele eigenheid van elke danseres mooi weergeven. De tekst is uitgebreid en dus geschikt voor een iets ouder lezerspubliek (9+)

Danseressen van de wereld

Maar ik wil dansen, Rummer Godden, Facet

In het gezin van de Penny’s is dochter Chrystal en haar danscarrière het enige wat telt. Nakomeling Doone (hij had eigenlijk een meisje moeten zijn… Lorna genaamd) moet, om thuis niet in de weg lopen, mee naar de balletles. Hij kijkt, absorbeert en oefent stiekem mee in de gang met de kapstok als barre. Madame Tamara ontdekt Doone’s rauwe danstalent en begint hem stiekem les te geven. Als Chrystal wordt toegelaten tot ‘The Royal Academy of Ballet’ weet Doone eindelijk dat er een plek is op deze wereld waar hij wel thuishoort. Voor tieners met een passie.

Zin in nog meer dansende boeken? Neem een kijkje bij onze muzische bewegingsles rond het prentenboek ‘Stoute poes’…