Echt (n)iets voor,  Uitgelezen

7 + 1 redenen om ‘Het belang van schoon ondergoed’ te lezen

De titel van dit artikel had evengoed anders kunnen klinken: drie redenen om als de bliksem te solliciteren als boekenmeisje/knecht:

  1. Dit boekenmeisje heeft net met Valerie Eyckmans mogen bellen over haar derde roman, Het belang van schoon ondergoed.
  2. Dat ik dat in pyjama deed, blijft ons geheimpje toch? Er zijn immers wat voordelen verbonden aan freelance thuiswerken.
  3. In naam van de Literatuur met de grote L, offeren wij ons op om voor te proeven. En hebben we de eer om feedback te geven aan de auteurs. Die ons bijna doodknuffelen met de opmerking dat we gisteren te laat waren op de sporttraining omdat we het boek niet konden wegleggen.

Maar dus, terug naar de blogpost. 7 + 1 redenen waarom je Het belang van schoon ondergoed wil lezen:

  1. Valerie kan schrijven. Dat ze humor de baas kan, bewees ze al met Verloren maandag en De dierbaren. Ze waagt zich nu aan iets nieuws, een coming of age roman met de nodige tragedie, een spanningsboog om U tegen te zeggen en twee personages die het zich gemakkelijk maken tussen je hersenkronkels en niet meteen klaar zijn om te vertrekken.
  2. Het verhaal is zit verd*md goed in elkaar: Sam valt van een bierfiets en ontmoet in het ziekenhuis kankerpatiënte Missy. Missy zit vol plannen, en maakt aan de lopende band lijstjes. Sam is de weg kwijt en specialiseert zich in nietsnutten. Als Missy de strijd opgeeft, blijft Sam achter met haar bucketlist.
  3. De hoofdpersonages, dus. Je zou Sam halverwege het boek een mep willen verkopen, samen met een stevige schop onder zijn kont, een linkse hoek erbij om hem dan langzaam te gaan wu… Bon, u snapt het. Sam haalt even het bloed onder je nagels vandaan. Om dan langzaamaan zijn pantser van onverschilligheid en puberteit van zich af te gooien en volwassen te worden. Ik kon hem op de laatste bladzijde wel zoenen.
  4. De spanning is te snijden. Het boek is ontroerend, en heeft, zoals we van Valerie gewend zijn, ballen. Ze haalt de hoofdstukken stevig door elkaar, en bouwt een bijna onhoudbare spanning op. Het boek wegleggen is helaas geen optie, verwittig alvast het werk, je gezin en de muziekacademie even: je bent er twee dagen niet.
  5. Het thema: omgaan met verdriet en rouw is prominent aanwezig. Valerie schets op meesterlijke wijze twee gezinnen die op een andere manier omgaan met het verlies van een kind: Missy’s gezin is een warm, alternatief nest waar gevoelens publiek bezit worden. Sams diepgelovige ouders zijn na het verlies van hun oudste zoon kil en teruggetrokken. De vraag hoe verdriet verwerkt en uitgesproken moet worden, hangt tussen alle zinnen in.
  6. Deze leestip komt uit goede bron: wij hebben uitstekende literaire smaak. Niet twijfelen dus, deze wil je in je boekenkast. To have and to hold.
  7. De voorbereiding: u bent helemaal ingelezen voor het dubbelgesprek met Valerie Eyckmans en Yannick Ottoy op de boekenbeurs op 5 november. Onze boekenknecht poogt te zorgen dat beide auteurs zich niet al te netjes gedragen en leidt het gesprek in… euhm… banen.
Valerie Eyckmans

En als u het zich nog steeds afvraagt, hier de extra reden(en) uit Het belang van schoon ondergoed om elke dag een propere onderbroek aan te trekken:

  • Hygiëne

  • Smaak: Stel dat je nog eens ontvoerd wordt en je ontvoerders vinden geen vod en ook geen krantenpapier, en proppen ten slotte een van hun onderbroeken in je mond, of – in het beste geval – de jouwe. Dan kan die maar beter schoon zijn, toch?

  • Desinfecterende werking. Stel dat je iemands levensbedreigende wonde niet kan verbinden omdat er een remspoor in je onderbroek zit. Dat zou sneu zijn, toch?

  • Esthetiek. Je wil niet dat de binnenkant van je onderbroek eruitziet als een schilderij van Jackson Pollock.

  • Voedzaamheid. Je mag dan wel lachen met de gedachte dat iemand zou likken aan zijn ondergoed, maar als mensen écht honger hebben, of in een levensbedreigende situatie zitten, zijn ze tot alles in staat. Als mensen andere mensen opeten, waarom zouden ze dan niet hun eigen ondergoed opeten? Katoen is tenslotte een plant. Heb je Alive gezien, die film over die vliegtuigcrash in de Andes, waarin de overlevenden hun dode medepassagiers opeten? Als vegetariër zou ik het wel weten. Doe mij maar een vezelrijk lapje biologisch katoen. Op voorwaarde dat het schoon is.

Schrijf je nog snel in voor de boekpresentatie. Veel leesplezier!

Het belang van schoon ondergoed, Valerie Eyckmans, Uitgeverij Vrijdag

 Benieuwd naar meer? Peter Van den Eede reflecteert: