This Is How We Read

Shortcuts: hoe meer lezen…

Copyright: dwarsligger
Copyright: Dwarsligger

Barbara ging het een aantal jaren geleden op restaurant even voor me uittellen: ‘ Een opdracht van 50% in het onderwijs, deeltijds dansdocent aan 15 uren per week, een 10% lector ad interim aan een hogeschool, elke maand één of twee bijscholingen. Kan het zijn dat je meer dan voltijds werkt?’.

Ondertussen is de job in het onderwijs vervangen door een job als freelance journalist, valt er een dansschool te runnen, moest ik zo nodig mee een boekenblog opstarten en geef ik nog altijd bijscholingen. Voltijds werken? Eerder ietsje meer, werkuren blijken kneedbaar en kunnen gerekt worden. Gelukkig ben ik niet alleen. Zie Barbara met twee dochters, een hele rits aan schrijfopdrachten, interviews, persberichten, artikels en colums voor minstens evenveel opdrachtgevers en, ah ja, ook een boekenblog. Zij werkt regelmatig een weekendavondje door en stuurt om 23u46 nog mailtjes over plugins, zwerfboeken en blogposts. Katrien volgt ons tempo met gemak. Elk jaar stuurt ze ontelbare groepen de wereld over op taalkamp, ze pent (volgens mij ‘s nachts tussen vier en vijf) artikels en boekenpagina’s bij elkaar en doet dat vaak ook nog vanuit het buitenland terwijl ze ondertussen 15 monitoren aanstuurt en een nieuwe bestemming prospecteert. En in het weekend doet ze aan yoga. Twee keer.

De opdracht voor de #boostyourpositivity challenge is deze week iets ‘stouter’: deel je shortcuts. De kleine truukjes waar je mee wegkomt. Het foefelen. De uitweggetjes…

Hoe wij, met onze nine to forever werkuren, de boekenblog en al die verplichte lectuur, toch tijd vinden om, voor de fun, hier en daar nog boekjes van plezier te lezen. (‘Verloren Maandag’ ligt hier naast mij open. Over stout gesproken. Punt voor Valerie en hou de blog in het oog).

Dus, hier onze shortcuts voor het lezen van meer boeken…

Katrien haalde het al aan: lees sneller, lees meer. Hoe lees je aan 100 bladzijden per uur?

Doe meteen ook even de test: hoe snel lees jij?

Je kan ook beroep doen op een stappenplan: Wikihow werkte er één uit. Van audioboeken, lezen in de fitness tot samen met je partner lezen.

Lees onderweg. Simpel. Zorg dat je altijd een boek bij hebt en je kan lezen op de trein, in de wachtkamer, de file (aan de kassa, welteverstaan), de balletles (van de kinderen, uiteraard) of tijdens een saaie lezing op het werk (haal de middelbare schooltruuken maar weer boven).

De dwarsligger kan hier handig van pas komen. Aangezien ik geen enkele vriendin/collega/tante José/gay best friend ken die niet al een loodzware handtas meezeult, kwam Uitgeversgroep VBK met de Dwarligger op de proppen. Zelfde boek, kleiner formaat. Easy.

Lifehacker.com hamert erop. Laat slechte boeken halverwege stikken en lees wat je graag leest. Sorry Herman (Brusselmans, niet De Coninck), maar jij vliegt jongen.

Met deze tips in je achterhoofd kan het weekend beginnen. Oh ja, laat het huishouden dus gewoon voor wat het is (volgende week is dat er ook weer), negeer Facebook, Twitter en Youtube even (maar laat ons gerust openstaan om deze links regelmatig te raadplegen) en veel leesplezier…

 

Copyright: Dwarsligger
Copyright: Dwarsligger