Boekenbal,  Op locatie

tentoonstelling: Retteketet, Letterpret

Het literair museum in Hasselt pakt uit met de tentoonstelling Retteketet, letterpret. Een prachtige verzameling van de hand van vier illustratoren en jeugdauteurs die letters tot leven brengen met kleur, kronkels en veel fantasie.

Thisishowweread was er bij tijdens het openingsfeest met lezingen van Joke Van Leeuwen, Wim Hofman en Harriët Van Reek. Tom Schamp had een andere literaire afspraak, maar was er bij in beeld en kleur.

Joke Van Leeuwen charmeerde tijdens haar lezing met mooie stukjes tekst uit haar werk en trakteerde het publiek zelfs op een gezongen gedicht. Datzelfde publiek werd wel gevraagd om de achtergrondmuziek te verzorgen. Tsss-tsss-tsss klonk de beat.

opening-retteketet-10

Wim Hofman vertelde over zijn werk en verbaasde zichzelf over het feit dat hij een PowerPoint kan bedienen. Hij praat over mooie uitgaven van boeken en waarom de vis op de afbeelding echt wel dood is. Niet doordat de kop op een afstandje van het lijf op een bord ligt, maar omdat Hofman de vis bewerkte met een mes.opening-retteketet-16

Ondertussen is Harriët Van Reek in de ruimte ernaast druk bezig met haar kinderworkshop. Ze stampen er samen even vrolijk op los en mogen daarna kleurpotloden en stiften loslaten op papier. Enthousiaste kreten laten weten dat het daar leuk is.

opening-retteketet-13

In de twee expositieruimtes kreeg elke illustrator/auteur een plek. Het museum selecteert mooie beelden om uren naar te staren en bedacht leuke interactieve spelletjes voor de (eeuwige) kinderen onder ons.

opening-retteketet-02

Het museum heeft ook een indrukwekkende boekenwinkel, met een hoge muur vol kinderboeken en kijkkasten met leuke schriftjes en hebbedingen. In dezelfde ruimte zijn portretten te ontdekken van Vlaanderens en Nederlands meest gevestigde kinderboekenschrijvers, elk met een eigen kastje vol persoonlijke spullen en een stapel boeken van hun hand.

img_3674

Laat de koude maanden maar komen!

LIJMEN

Ik had drie beestjes,
drie beestjes van steen.
Een vogeltje
Een veulentje.
Een varkentje.

Ze zijn gevallen.
Ze braken stuk.
Ik heb ze gelijmd.
‘t Is bijna gelukt.

Ik heb drie beestjes,
drie beestjes van steen.
Een volentje.
Een veukentje.
Een vargeltje.

Joke Van Leeuwen