Echt (n)iets voor,  Interview

Literaire Stromingen bij Background Educations

Enkele weken geleden kregen we een mailtje in de bus: of we de opleiding Literatuurwetenschappen van Background Educations al kenden? Een telefoongesprek, een rondje browsen op de website en drie inschrijvingen van de boekenmeisjes later zijn wij er helemaal voor, voor de cursus Literaire Stromingen dit najaar.

MECHELEN - Caroline Lemeire start Background Educations met avondcursussen gegeven door 42 docenten van verschillende universiteiten in binnen- en buitenland - WVK - Foto David Legreve
MECHELEN – Caroline Lemeire start Background Educations met avondcursussen gegeven door 42 docenten van verschillende universiteiten in binnen- en buitenland – WVK – Foto David Legreve

Caro Lemeire, de stichtster van Background Educations, studeerde Politieke Wetenschappen aan de KULeuven. Ze werkte vier jaar voor de gemeenteraad van de Stad Antwerpen, zat op Buitenlande Zaken om de relaties met China te bevorderen en werkt nu voltijds voor Vito, waar ze commercieel verantwoordelijke is.

Al die tijd is ze geboeid door opleidingen, avondlessen en cursussen. Ze combineerde zelf een voltijdse job met de opleiding Europese Studies en ondervond hoe hard ze moest schipperen tussen werkgever en docenten.

Caro zocht al langer een opleiding literatuur op universitair niveau die in avondonderwijs werd aangeboden, maar vond deze niet.

Langzaam groeide het besef dat dit type opleiding gewoon ontbrak. Caro ging praten met de Thomas More hogeschool in Mechelen, schreef docenten aan en ging ten rade bij Boekhandel De Zondvloed. Geen van de instanties kon de opleiding in hun structuur inpassen, dus besloot ze de opleiding zelf te organiseren.

Vorig jaar ging de cursus Filosofie, Psychologie en Literatuurwetenschappen voor het eerst door. Tweewekelijkse lessen op universitair niveau, zonder examens en verplichtingen, gegeven door academici. De reacties waren laaiend enthousiast en dit jaar staat Caro weer klaar met extra lessen in Gent en Brussel. Tijd voor een gesprekje met Miss Lemeire herself:

flyer_NL

Hoe stel je zo’n opleiding samen? Waar begin je?

Ik heb me goed laten adviseren door docenten en specialisten. Ik begin met het bepalen van thema’s. Vorig jaar waren deze vooral afgebakend volgens taalgebieden: Franse literatuur, Engelse, Spaanstalige,… Dit jaar hebben we, op vraag van cursisten, eerder gewerkt met stromingen zoals realisme, de Romantiek,…

Je docenten haal je van de verschillende universiteiten?

Ja, ik contacteer hen met de vraag of ze één les willen verzorgen. Vaak tippen zij mij ook over collega’s die zich specialiseren in interessante materie. Het doel is om in elke les één vak uit een universitaire opleiding aan bod te laten komen. Op twee uur tijd krijg je zo de essentie mee van een vak van 13 lessen. Minus de details, uiteraard.

Je volgde vorig jaar alle lessen zelf, welke bleven het meeste bij?

De lessen waar ik het meest tegenop zag. Ik heb gemerkt dat je enorm veel bijleert en sneller open staat voor dingen waar je spontaan  minder interesse voor zou hebben. Verder was de les van Johan de Boose over Russische literatuur erg boeiend . Hij gebruikte fijne vertalingen en de les zat didactisch goed in elkaar. Hij las voor, liet fragmenten horen, gebruikte beelden… De les van Lars Bernaerts over sociologie was ook een eye-opener. Hij had het over de functie van literatuur in de samenleving en de betekenis ervan.

En welke vonden de cursisten erg de moeite?

De favoriet is de les over poëzie van de voorzitter van het poëziecentrum. Hij gaf aan hoe poëzie gelezen en op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Poëzie schrikt soms af en hij slaagde er in om iedereen zin te doen krijgen in gedichten.

Dit jaar zal je, wegens het grote aanbod en een pasgeborene in huis, minder lessen bijwonen. Bij welke sta je zeker paraat?

De les door Matthijs De Ridder. De Ridder is schrijver en ik vind het fijn om eens les te krijgen van een auteur. Ook de les Japanse Literatuur door Luk Van Haute was schitterend.

Sommige cursisten schreven opnieuw in omdat het programma nieuw is. Verdwijnt het programma van vorig jaar?

Nee, dat wordt dit jaar herhaald op andere plaatsen. In Mechelen testen we dit jaar de nieuwe cursus Literaire Stromingen en Filosofie uit. De cursus van vorig jaar focuste vooral op taalgebieden, maar ook op genres: het kortverhaal, feminisme…  De nieuwe cursus in Mechelen focust, zoals gezegd, op stromingen.

Thisishowweread staat al te trappelen om in september te beginnen. Als opwarmer alvast enkel reacties van cursisten van vorig jaar.

 

“Interessant initiatief: ik heb er veel van opgestoken.”

Ianka Fleerackers, actrice en onderneemster

 

“Als auteur is het nuttig om te ontdekken waar de verschillende universiteiten literatuuronderzoek naar doen”

Kris Van Steenberge, auteur ‘Woesten’

 

Zelf ook inschrijven? Geniet tot 1 juli 2015 van 100 euro korting op de cursus Literaire Stromingen en kijk zeker ook eens naar all-in formule. Inschrijven kan via deze link.

banner